Беновска-Летифов: ДПС, кабинет на Борисов, Петков, Янев? Летифов: Градим основи, не окопи!

Халил Летифов, ДПС - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 05.11.2022 г.

 

Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България?

“Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България? Вече сме в епохата на 48 НС, което върви по много странен индивидуален път. Вече знаем - купуваме ли самолети, ще имаме ли хартиена бюлетина и ще въоръжаваме ли Украйна. Предстои да узнаем и други неща. Какво се случва в България?" започна разговора Беновска. Летифов коментира, че към този момент 48 НС носи съдбата на предходните 46, 47 НС, но трябва да се направят усилия настоящият парламент да не повтори тази съдба. “Ситуацията в България е кризисна и е много по-тежка от средните мащаби в европейската общност. Всеки в 48 НС трябва да поеме своята отговорност. Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България е най-същественият въпрос, защото видяхме няколко управления, в следствие на техните “усилия" днес кризите са много по-тежки, диалогът в българският парламент и политика е тежко миниран, без да продължаваме да слагаме големите червени разделителни линии, които се превърнаха в окопи" каза още Летифов. По отношение на въоръжаването на Украйна Летифов заяви, че позицията на ДПС е - купуване на сигурност за България, а не просто закупуване на едни самолети. Беновска попита защо едни полагат много усили безрезултатно, а други могат и пожела да изгледат изявление на Мустафа Карадайъ след третия тур на консултации при президента Радев.

 

Мустафа Карадайъ след консултациите с Радев Беновска-Карадайъ: Радев пита ДПС ще подкрепи ли ГЕРБ? Карадайъ: В Диалог, в името на България!

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС – Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, от 2. 11. 2022 г.

 

Илиана Беновска: Г-н Карадайъ, какво условие поставяте на ГЕРБ, за да ги подкрепите? И защо се забавихте толкова да отговорите на въпроса на президента Радев дали ще подкрепите ГЕРБ в техния мандат?

 

Мустафа Карадайъ: Интересен е въпросът, между другото беше част и от проведените консултации при президента на републиката, но в друг контекст.

 

Илиана Беновска: Какъв например?

 

Мустафа Карадайъ: Контекстът, че различните политически партии поставят различни неизпълними условия помежду си и го ползват като "параван“ да казват – ние го обещахме на нашите избиратели! Разделителните линии, които си поставят, при липсата на политическа визия и приоритети, с които да водят предизборна кампания и да застанат пред българските избиратели, остават в полето на очертания враг! И когато водят предизборна кампания на гърба на очертания враг, това не означава, че избирателите на съответните партии са дефинирали очертания враг, а напротив, политическите партии ...

 

Илиана Беновска: Подозирате, че ГЕРБ ви използва за "параван“ ли?

 

Мустафа Карадайъ: Самите партии са си очертали врага и са се упражнявали на гърба на врага!

 

Илиана Беновска: Казвате, че ГЕРБ ви използва за "параван“?

 

Мустафа Карадайъ: Обратно, ДПС, включително и в последната предизборна кампания, не очертаваше врагове. И затова ние днес водим еднакво разговори с всички. За съжаление все още сме на ниво разговори, а очакваме от разговори да минем на етап диалог. Нямаме разделителни линии, нямаме предварителни условия. Както виждате в парламента си говорим с различните партии. И затова разделителните линии и предварителните условия минират диалога.

Но българските граждани 4 пъти произвеждат една и съща конструкция в Народното събрание. Никоя партия да няма самостоятелно мнозинство. Дори трудно първите две партии правят мнозинство. Тоест сега дори не правят мнозинство. Тоест българските граждани казват – ние там не ви пращаме за реваншизъм, за противопоставяне и разделение. Ние ви пращаме там в диалог, координация и взаимен контрол да ни решавате проблемите. И на въпроса каква е формулата, къде на шега, къде на сериозно, дори в разговора с г-н президента му предложихме. Тъй като президентската институция е място за обединение, ако има удобна зала тук в президентството, да вземат като Конклава във Ватикана да ни затворят до бял пушек!

Българските граждани очакват да има стабилно правителство! Българските граждани очакват да се решават проблемите, които произтичат от множеството кризи, в които живеем! Но, за да решаваме проблемите на гражданите и да преодолеем кризите – първата стъпка е преодоляване на политическата криза. А преодоляването на политическата криза няма да стане чрез "розови линии“, "червени линии“, "черни линии“ и предварителни условия! Преодоляването на политическата криза минава през диалога! През нормалността в политиката! Диалог между партиите, между парламентарните групи! Диалог, диалог! Ако може да бъде и конструктивен, ако може да бъде с разум, ако може да бъде и с грижа към проблемите на хората – би било най-добре!

ДПС - диалог и отговорност

Беновска отбеляза, че лайтмотивът на ДПС е диалог и попита защо някои успяват да са диалогични, а други не. “Имаше една пиеса на покойния, за съжаление, Маргарит Минков

- Някои могат, други не" каза Беновска. Халил Летифов призова да се дефинират голите приказки на партиите и подчерта, че ДПС са диалогични и носят отговорност, защото поведението на голяма част от политическите формации в парламента е изборно и няма как да се говори по политики и на преден план да се поставя изборният образ и стратегия за провеждане на следващи избори. “Това е умишлено тикане на НС към неговия край. Трябва да си дадем ясно сметка какво ни завещаха българските граждани и какво те очакват от нас и как се постига това - времето на голите приказки приключи. Необходимостта от диалог по политики, всеки да каже с какво ще направи компромис и как ще изглежда той и не само Карадайъ и всички ние от ДПС казваме, че не поставяме условия. Единственото условие е да не се пипа геополитическата ориентация на страната. Всички теми са на масата за разговори и най-важните теми са как една по една решаваме кризите и даваме сигурност на българските граждани и бизнеса. Ако епохата на 48 НС продължи в същия стил, тя ще задълбочи кризите и още по-голямото недоверие на гражданите и бизнеса в институцията парламент. Това е недопустимо. Дали сме си сериозна оценка за ситуацията и затова посланията, които изказваме всеки ден, са за диалог и затова Карадайъ каза - ние еднакво си говорим с всички" заяви Летифов.

ДПС и ГЕРБ; ДПС и Промяната

Беновска отбеляза, че за излезли думи на Йордан Цонев, че има възможност ДПС да подкрепи мандат на ГЕРБ. Летифов потвърди, че има такава възможност, а Беновска го попита дали ги е страх, че отново ще ги обвинят, че ДПС е виновникът, който с балансирането и диалога се нагажда и ще вземе нещо. Летифов коментира, че без диалог при така разпределените политически сили в 48 НС не може да се получи работеща конструкция и отказът от диалог означава, че 48 НС ще приключи безсрамно. “Мантрата, която е последните 20 години - ДПС е с тия, с ония - кръгът, който дамгосва ДПС, е с едничката цел властта да им се полага по наследство. Кой каква тежест ще има в българската политика се решава на избори и от българските граждани. Ясно си даваме сметка каква е нашата относителна тежест в 48 НС, както и на останалите партии" коментира Летифов.

Беновска отбеляза, че ДПС са от котюр и 25 години носят най-новата тенденция и попита Летифов дали ДПС ще подкрепят Промяната, ако се наложи да се осъществи вторият мандат. “Ние ще участваме в разговори с първата политическа сила ГЕРБ-СДС. Ще участваме в разговори за политики, ако те ни поканят. Ако ни поканят и вторите, ще участваме в разговор, но идеята е да се търси решение за съставяне на правителство" каза Летифов, а Беновска го попита дали ако ДПС вземе мандата, горе споменатите ще ги подкрепят. Летифов заяви, че не може да отговори на този въпрос, но ще направят всички възможно да бъде излъчено работещи правителство, ако Радев връчи мандата на ДПС. Той добави, че Тройната коалиция доста дълго време е преговаряла и е изкарала 4-годишен мандат.

Стефан Янев и “Български възход"

Беновска отбеляза, че другата модна тенденция в 48 НС е генералът от резерва Стефан Янев, върху който тегне омарата, че той ще бъде мандатоносителят и той ще направи кабинет. Летифов коментира, че за да се предполага, че ще се случи кабинет с третия мандат, означава, че са зачеркнати първите два мандата, но по-важно е да се предпостави диалогът и разговорите, за да се стигне до решение, без значение в кого ще отиде мандатът, защото е възможно с третия мандат Радев да избере всяка една от

останалите политически групи. “Първо трябва да оползотворим времето, което ни се дава, да изградим колоните. ДПС не участва в тях, но продължава поставянето на червени линии. Ние не градим основи, а окопи на разделение, противопоставяне, реваншизъм. Радвам се, че имаме време и се надявам тази изборна реторика да спре и политическите сили да си дадат сметката за отговорността, която носят" подчерта Летифов. Той заяви, че ще участват в разговори, пренебрегвайки партийния си интерес и единственият компромис, който няма да направят е свързан с геополитическата ориентация на България.

Така завърши разговорът между Халил Летифов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита" по “Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 5-ти ноември 2022 година.