ГЕРБ може ли отново да управлява?

“ГЕРБ на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България, пак?" започна разговора Беновска. Кирова потвърди, че ГЕРБ може отново да управлява България и може да я върне към нормалността, която е изчезнала през последните 2 години и на основание 600 000 души, тяхното доверие, както и постигнатото дотук, независимо от критиките и допуснатите грешки, защото ГЕРБ е платила за тях. “Заложеният и предвиден дефицит от 6,7 %, повече от 15-16 млрд дълг, който може би ще стане 20, защото процесите не са статични. Показателите, които ГЕРБ успяваше да поддържа, за да може да бъдем не само желана част от Еврозоната, а и стабилен партньор, който успява да привлече инвестиции - това е основанието и съвсем не е малко" заяви Кирова.

Харвардските възпитаници

Беновска започна темата за “харвардските възпитаници", които ГЕРБ е допуснала в политиката и подари на Кирова тениска Харвард с пожеланието да не допускат повече такива лица в политиката. “Какво казаха те - Кирил и Асен, когато ви поканиха в зала “Запад" на НС и лично лидера Борисов на председателски съвет?" попита Беновска.

Беновска - Петков-Василев: На Борисов и Доган - Като “малки кончета" потропвате с “копитца"!

Кирил Петков и Асен Василев, съпредседатели на ПП – Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, от 20. 10. 2022 г.

Илиана Беновска: Г-н Василев и г-н Петков, има едно стихотворение на Павел Матев "Млади кончета пият вода“. Преди време ви питах Борисов не е ли "голяма хапка“ за "устата“ на ПП, сега виждате, че и другите исторически партии ви показват, че не може така лесно да влезете и да "потропвате с копитца“ в политиката! Какво щяхте да споделите тук, на тази открита среща, нещо, което не сте казали и което ще ги увлече? Имате ли уникални политически идеи, или просто повтаряте едни и същи "мантри“?

Асен Василев: Това, което казахме и долу, когато отправихме поканата – трябва да започне процес, в който партиите да могат да си говорят! А не да говорят на своите избиратели от трибуната на Народното събрание! И този процес трябва да е публичен, тъй като нито обществото вярва на политиците, нито те вярват един на друг. Единственото лечение за тази липса на доверие е прозрачност и публичност! А това, че има партии, които дълги години са решавали тези процеси при затворени врати, според нас ни доведе до текущата патова ситуация. Виждате, ние оттеглихме нашия кандидат, и въпреки това нито кандидатът на ГЕРБ, нито кандидатът на ДПС, нито кандидатът на "Възраждане“ успя да събере мнозинство! Очевидни задкулисни договорки при затворени врати не могат да произведат мнозинство! Това е много добре и оздравително за България!

Илиана Беновска: Не чувам какво щяхте да им кажете тук, на отворените врати!

Асен Василев: Току-що го казахме!

Илиана Беновска: Не, това, че е прозрачно и незадкулисно не е ново! Кажете работещата политическа идея, за да може България да върви напред!

Асен Василев: Работещата политическа идея също я казах – да кажат какви са качествата, които кандидатът искат да има, и всяка партия да номинира не от собствените си редици, а от редиците на другите!

Кирил Петков: Това, което трябва да се каже ясно, и между другото да знаете, че това, че те в момента не са тук, и тази пресконференция е покана! С други думи – процесът не е свършил. Ние сега не казваме – щом не сте тук, значи няма! Напротив, това е призив да дойдат тук, когато решат, когато се чувстват комфортно, защото ние всички работим за българския гласоподавател. Това, което г-н Василев каза, например всеки да предложи двама кандидати от друга политическа партия, е начин за правене на мостове между политическите партии. Но българският народ трябва да е свидетел на това. Защото доверието в тази институция е спаднало не защото хората не са идвали тук или са си тръгнали! А защото вън всички хора казват – ние сме ви избрали, за да решавате проблеми, ние искаме да знаем какви са принципите, които решават проблемите. И в момента изглежда, че говорим само за председател. Реално говорим как оттук нататък това Народно събрание да решава истинските проблеми. И ако отворим този формат, да има прозрачно говорене за тежките задачи, които никой не може сам да реши, тогава се надяваме, че всеки ще обере своите политически говорения и пред всички избиратели ще може заедно да се покаже конструктивност, да се покаже решение на въпроса! Така че и днешната пресконференция, която стана в момента пресконференция, е реално покана!

Кирил Петков и Асен Василев и тяхното управление

“Г-жо Кирова на тези “млади кончета" Кирил и Асен не им ли е голяма хапка Борисов за устата на Промяната? Виждате колко активно се борят за глътка въздух" попита Беновска. Кирова коментира, че излиза от метафората с младите кончета, защото последния месец е чула нещо, което характеризира поведението им - малки племенни вождчета. “Те се опитаха в НС да пренапишат реда и правилата и нещо, което е установявано дълги години и има добра парламентарна практика, да го преосмислят през собствената си призма. Това, което чух преди малко, е силно смущаващо. С поканата си към г-н Борисов те се опитаха да внушат, че ще дадат на българското общество повече яснота и прозрачност. Нали не смятате, че българите са толкова глупави, че да си помислят, че онзи цирк в мола..." коментира Кирова, а Беновска обясни, че в мола са се провеждали договорки между предишните коалиционни партньори. “Онзи цирк по опорки, това бяха добри пожелания от предизборната кампания, зад които нямаше обосновка как ще постигнем това, което желаем. Говориха за 5 моста, 4 тунела. Никой не казва как, кога, с какви средства. Всичките мошенически трикове, които се прилагаха, за да може в главата на българина да се внуши, че те ще ни донесат изобилие, доведоха до състоянието, в което сме в момента и то не е розово. Питате за поканата - това, което постигнаха с тази демонстрация на призив - показа изолацията на ПП при един такъв ход. Той е леко шизофренен, ход на отчаяние, желание да наложим своето, да привлечем вниманието на медиите" коментира Кирова. Тя добави, че след тези разговори не е имало решения.

 

Арестът на Бойко Борисов

По отношение на ареста на Борисов Кирова заяви, че има по-цивилизован начин за разговор и разпит, а и Борисов не е щял да се укрие. “Когато веднъж си постъпил по този начин, в ход на безкрайно отчаяние, защото искаш отново публично да си харесван, без да правиш нещо конкретно, за да може българите да живеят по-добре... да поканиш на разговор в НС, това е безкрайно несериозно. Пращаше го на топъл остров, на почивка за 1 месец и в пенсия... желанието на г-н Петков да работи в пенсионната система и НОИ би могло да бъде удовлетворено, но едва ли има достатъчна квалификация, защото това, което направиха за пенсионната система, е препъни камъкът, който ще плащаме всички ние, ще ощети региони като Видин и такива, които имат нужда от публична инфраструктура, за да се развиват, за да може след това да има пари за пенсии" коментира още Кирова.

 

Петков за Борисов

Беновска отбеляза, че задаването на дневен ред трябва да става в зала, а не в кулоарите, в коридорите и пожела да изгледат отговора на Кирил Петков на въпроса дали ще търси Борисов за разговор. Беновска: Борисов ще търсите ли? Петков: Да дойде в НС!

 

Кирил Петков, съпредседател на ПП – Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, от 21. 10. 2022 г.

 

Илиана Беновска: Ще потърсите ли контакт с Бойко Борисов, за да решите кризата с невъзможността да се избере председател на 48 Народно събрание? Моля да ми отговорите! Ще потърсите ли контакт с Бойко Борисов, за да решите въпроса?

Кирил Петков: Готови сме да говорим с всеки в парламента, но в кулоарите на тази сграда!

 

Илиана Беновска: Борисов не е "всеки“, ще потърсите ли контакт с Бойко Борисов?

 

Кирил Петков: В тази сграда само!

 

Преговори между партиите

Кирова коментира, че Петков не е в позицията да поставя условия и да отправя по този начин покани. Тя добави, че ПП има уважението на своите избиратели, както и на цялата парламентарна група на ГЕРБ-СДС и затова ГЕРБ са предложили разговор, протегнали са ръка, поканили са като първа политическа сила всички останали участници в политическия процес, за да се търси сечение на приоритетите и да започнат разговорите за това как държавата да се върне към относителна нормалност. “Щетите ще бъдат дълго време плащани от нас и поканихме ПП и всички политически партии, избрахме най-добрия вариант, за да бъдат притъпени личностните конфликти, защото нали не предполагате, че г-н Борисов е от картон и няма собствени емоции. Ако е достатъчно добър държавник и може да постави интереса на българските граждани през своята собствена емоция и в името на това да бъде възстановен редът в държавата, може да направи крачка - нали не предполагате, че в него не е останало горчивото чувство от дълбокото неуважение..." коментира Кирова. Тя добави, че Борисов е предложим именно медиатори, за да се намерят допирните точки. Беновска отбеляза, че сега се провежда първата среща на медиатора Плевнелиев с ГЕРБ, а втората среща ще бъде със Стефан Янев и БВ. Росица Кирова обясни, че са отправили публична покана към всички, които изповядват ценностите, които ГЕРБ е декларирала - граждани за европейски развитие на България - евроатлантически ценности. “Борисов каза, че разговори по политики ще се водят и с Възраждане, защото сме убедени, че те имат допирни точки по определени политики с това, което ГЕРБ би искало да направи и което можем заедно да направим всички 240 в българския парламент" заяви Кирова. Тя подчерта, че отказът от разговор е признак на политическа незрялост и слабост. Беновска отбеляза, че това са много силни думи и изрази надежда те да бъдат чути. “Възможно ли е в това НС да постигнете някаква законодателна хармония, защото задачата на това НС е да бъде законодател?" попита Беновска и пожела да изгледат изказване на Борисов за неговите евроатлантически ценности.

Беновска пита Борисов: "Срамежливо" ли пропускате Радев? Борисов: Не! Радев е безспорен в момента!

Бойко Борисов, председател на ГЕРБ – Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, от 4. 10. 2022 г

 

Илиана Беновска: Г-н Борисов, поздравления! Беновска! Дали това политическо обединение, което предлагате, ще бъде възприето от останалите политически партии? Обсъждали ли сте го с тях? Това ми е първия въпрос.

 

Бойко Борисов: Не, не съм обсъждал с никой нищо! Защото считам, че трябва да изживеем емоциите си от изборите. Защото и аз съм щастлив, че си върнах моя МИР в София и победихме Хазарта! Радвам се, че сме първи в Пловдив. И ние се радваме и сигурно си личи, че се радваме. Като минат радостта и болката, мисля, че ще се намери някакво сечение!

 

Илиана Беновска: Вторият ми въпрос, той е много важен!

 

Бойко Борисов: Ти започна като Кирил Петков, каквото и да каже, то е "много важно“! Той че го казал, то е важно!

 

Илиана Беновска: Правите сравнение с Кирил Петков? Благодаря, но не ме обиждайте!

 

Бойко Борисов: Моля Ви, защото има и други въпроси, да не го превръщаме в разговор!

 

Илиана Беновска: Питам Ви: тези екипи, които ще преговарят, Вие говорите за хора с "безспорна репутация“. Знаете в България какъв е кастингът за "безспорна“!

 

Бойко Борисов: Казах "безспорна евроатлантическа ориентация“! Ако някой се съмнява в Мони Паси или Плевнелиев, че са отдадени на Европа и НАТО – аз не се съмнявам! Затова, дадох само примери! Може да не са те, може да са други, те да предложат екипи. Ние ще се съобразим с тях. Нищо не им предлагаме насила. Просто казвам, че: Срещу Мони Паси не можеш да кажеш, че не е евроатлантик, нали? Не е кметът на Видин, бившия!

 

Илиана Беновска: И трето, нещо като служебен кабинет ли предлагате? И защо пропуснахте "срамежливо“ името на Радев?

 

Бойко Борисов: Кого съм пропуснал?

 

Илиана Беновска: "Срамежливо“ името на Радев, в цялата тази конфигурация! Той каква роля ще играе?

 

Бойко Борисов: Аз пък не искам да съм в ролята на Христо Иванов. Първо: да ходя да клеча отпред, а след това да му кажа да ни събира там да се решава! Мисля, че след като стотици хиляди са застанали зад нас - като партии, спокойно можем да проявим разум и да се разберем ние. Иначе, Конституцията предвижда, като не се разберем, си остава служебното правителство на Радев. Така че аз не съм пропуснал никого, той е много важен участник и то безспорен в момента. Не мога да му кажа – или ни викай, или еди какво си! Ако прецени!

 

Евроатлантическите ценности

Кирова подчерта, че няма съмнения в това, че България трябва да е член на ЕС и максимално да се възползва от възможностите на съюза. Беновска попита колко евроатлантическа е коалицията, която след първото заседание на 48 НС, е избрала Вежди Рашидов за председател на НС. Кирова потвърди, че ДПС са евроатлантическа либерална партия, но тук не става въпрос за коалиция. “Жестът, който беше направен, за да може да бъде отпушен този парламент, защото ние не можехме да стартираме работа и да започнем каквото и да е, а толкова неща чакат, в никакъв случай не трябва да се тълкува като образуване на коалиция. Това беше решение, което е обсъдено на съвета на парламентарните групи, обединили са се и след 2 дни преговори предложението да бъде избран най-възрастният народен представител е на ДБ. Направил го е Христо Иванов, след това не го подкрепиха, но това беше един вариант за излизане от тази ситуация. За мен ДБ, ПП и Възраждане не са коалиция, въпреки че гласуваха еднакво за председател и по същата логика не бих казала, че са коалиция останалите 4 партии" заяви Кирова.

Беновска пожела да изгледат какви са били първите думи на Вежди Рашидов след избора му за председател на НС. Беновска: Борисов “благослови" ли Ви за председател на НС? Рашидов: Радва се, поздрави ме!

Вежди Рашидов, председател на 48 НС – Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, от 21. 10. 2022 г.

 

Илиана Беновска: Вашата артистична натура и душа как ще я приспособите тук към бюрокрацията, към този правилник?

 

Вежди Рашидов: Надявам се, че ще имам добри заместници! Изцяло недейте да ме пишете вече в ...

 

Илиана Беновска: В артистите?

 

Вежди Рашидов: Към артисти някои ме пишат, някои не, но това е техен избор. В артистичния свят, както съм казвал, там милост нямам!

 

Медия: Охраната на НСО ще Ви тежи ли?

 

Вежди Рашидов: На свободния артист малко ще му тежи, но какво да направя, като законът е такъв! Все пак сме държава с Конституция и закони!

 

Илиана Беновска: Казах им, че "свободолюбивият стрелец“ няма да могат да го удържат! "Свободолюбивия стрелец“!

 

Вежди Рашидов: Слава Богу, че охраната все пак е симпатична и са добри момчета. Ние все пак няма да се борим!

 

Илиана Беновска: Видях Ви, че рисувате, докато водите заседанието, какво рисувате?

 

Вежди Рашидов: Отговорихте сега току-що на въпроса, който ми зададоха. Няма милост в занаята!

 

Илиана Беновска: Физиономии ли рисувате, или?

 

Вежди Рашидов: Настроението си, което изпитвам в момента. Така, малко "полегнали Христосчета“ бях направил!

 

Илиана Беновска: А с Бойко Борисов помирихте ли се?

 

Вежди Рашидов: Ние не сме се карали никога! Само аз съм му се сърдил по малко, но съвсем нормално е.

 

Илиана Беновска: Защото той Ви направи публична бележка за изказването Ви за руския посланик!

 

Вежди Рашидов: Той е председател, той може да прави всякакви бележки, а аз всякакви грешки, защото безгрешен човек няма!

 

Илиана Беновска: Борисов "благослови“ ли Ви, даде ли Ви зелена светлина, за да станете председател? Говорихте ли с него?

 

Вежди Рашидов: Говорих преди малко. Разбира се Борисов се зарадва, че усилията за примиреност в името на хората, да има работещ Парламент и правителство – да, изпитва задоволство! Не мога да скрия, че се радва, че най-накрая има председател на Парламента! Не толкова за мен. Разбира се сигурно и малко се радва, защото аз съм негов приятел! Нормално е, всеки се радва за близки!

 

Вежди Рашидов - председател на НС

"Ще бъде ли Вежди Рашидов ефективен председател на НС и доколко неговият артистичен дух ще внесе хумор, философия в законодателната дейност, защото виждате нивото на култура в политиката..." попита Беновска. Кирова отговори, че Рашидов ще внесе повече мъдрост и точно това е нужно, в определени моменти ще усмирява духовете, които смятат, че светът се върти само около тях и ще връща към основната цел и причината, поради която са в НС. По отношение на техническата дейност Кирова е убедена, че Рашидов и зам.-председателите ще покажат, че трябва да има уважение между всички политически субекти в НС и може да се работи в дух на разбирателство, ако жестът бъде добре разчетен. “Ние вече сме заяви, че искаме да върнем онзи парламентарен обичай, при който всяка група получава председателстване на комисиите, спрямо своята големина и спрямо това каква част от българските граждани представлява. Господата от ПП бяха зачеркнали това в предходното събрание и техните партньори - ДБ и БСП, ИТН. Това изнасилване на правилата и тяхното пренебрегване ни доведоха до състоянието, в което сме. Правейки го по отношение на опозицията в НС, ПП се опитаха да го направят и по отношение на собствените си коалиционни партньори. Да се върнем на разговорите в мола - забравих да ви кажа - нали не смятате, че те са били основата на политическата договорка, която е формирала коалицията преди 10 месеца? В основата на договорката са едни други разговори, които не са се водили пред камери и то беше ясно казано от коалиционните партньори. Трябва да приключим с цирка и да дадем възможност на г-н Рашидов да работи" заяви Кирова. Беновска сподели, че Рашидов има проникновеност и проницателност на артист и може да пресъздаде невидимото.

“Български възход" и Стефан Янев

Беновска въведе темата за летящия старт на “Български възход" и Стефан Янев - 12 депутати. “Той подкрепи Вежди Рашидов, но е малко нов в тази история. Нека да разберем той защо подкрепи Рашидов" каза Беновска.

Беновска: Защо БВ подкрепихте Вежди? Янев: За България!

Стефан Янев, председател на "Български възход“ – Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, от 21. 10. 2022 г.

Илиана Беновска: Кое Ви мотивира да участвате в тази група, която подкрепи кандидатурата на Вежди Рашидов за председател на 48 НС? Тя е с доста странен състав – ГЕРБ, БСП, ДПС?

Стефан Янев: Ние не сме участвали в тази група заради групата, а сме участвали заради принципа, който казахме още първия ден, че ще подкрепим кандидатура, която събира мнозинство. Предложихме вариант, при който да се излъчи такава кандидатура от тези 240 народни представители, които са всички в залата, която да е максимално обединяваща и дай Боже да е подкрепена от 240 народни представители. Очевидно такава не намерихме до момента. Кандидатурата на г-н Вежди Рашидов беше тази, която събра тази подкрепа. Така че това е принципът!

Илиана Беновска: А Корнелия Нинова каза, че Вие откривате "топлата вода“, като говорите, че трябва да постигате съгласие по политики. Не правя интрига! Коментирайте това изявление!

Стефан Янев: Всеки има право на мнение и начин на изразяване. В крайна сметка, аз, ако съм открил "топлата вода“, тя го е забелязала късно! Защото говоря така по време на цялата кампания, че смисълът на съгласието, смисълът на разговора в парламента, смисъла на взаимодействието между партиите е именно това да се върви към решение. Така че всяко решение, което е смислено, което би могло да бъде аргументирано е добре дошло!

Илиана Беновска: А кога все пак ще седнете да говорите за политики?

Стефан Янев: Надявам се следващата седмица!

Стефан Янев министър-председател?

“Този нов в политиката, не много нов - беше служебен министър-председател, кариерното му развитие е във военните власти - говори се за него, че ген. Янев, ако ГЕРБ не успеят да направят правителство, ако ПП не успеят, третият мандат може да отиде в неговите ръце и се споменава на ухо, че той е бъдещият министър-председател, който може да внесе равновесие. Той иска, обаче, да се разберете първо по политики, а Корнелия Нинова вчера на мой въпрос какво мисли за това, каза, че той откривал топлата вода" коментира Беновска. Кирова заяви, че ще се въздържи от даване на квалификации. “Разбира се, че първо трябва да имаме ясна платформа, сечение по политики. Да намерим общите точки, там където нямаме спор и сме съгласни, че това ще е основата. Разбира се, че е трудна задача, но е отговорна" подчерта Росица Кирова. Беновска припомни, че Симеон Сакскобургготски има една известна мисъл - една сделка, за да е добра и двете страни

трябва да са леко недоволни. Кирова се съгласи и каза, че компромисът е направен в името на постигане на обща цел и е нормално да се търсят допирни точки. “Кой ще понесе отговорността от онова, което се случи през последните 2 години на българската икономика, това, което се случи на бюджета, на парите в държавата, това, което се случи на нашата фискална дисциплина, която е важна за следващата стъпка, която България трябва да направи - приемането ни в Еврозоната?" попита Кирова.

Извънредно заседание на НС

Тя обяви, че на извънредното събрание във вторник очаква парламентът да започне да работи, да се формират комисии, обединение около общите цели и очаква от тези, които са влезли на шега в политиката, без да си дават сметка за своите действия, да разберат, че са длъжни да поемат отговорност за това, което са причинили на държавата със своето безотговорно поведение и да не я тласкат към нови избори. Беновска завърши, че очаква правораздавателните органи да си свършат работата за Gemcorp, за меморандума, за вносителя на гориво и т.н. Кирова подчерта, че това трябва да се случи без значение кой е на власт.

Така завърши разговорът между Росица Кирова и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита" по “Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 22-ри октомври 2022 година.