Тодор Капитанов, КНСБ - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 12. 11. 2022 г.

Протестът на КНСБ и КТ "Подкрепа“ от 11.11.2022 с искате за по-високи доходи.

"Здравейте, как сте след вчерашните протести?“, попита водещата Илиана Беновска. Тодор Капитанов отговори, че се чувства уморен и донякъде обнадежден. Той добави: "Умората е свързана с доста сериозната организация, но емоционалната умора е по-голяма, защото имах възможността да стоя по-дълго на трибуната на вчерашния протест и да видя надеждата и отчаянието на хората, които бяха се събрали, това голямо множество!“.

Беновска продължи: "Има един израз – обичам умората в работата, особено когато постигна резултат! Дали вие КНСБ и КТ "Подкрепа“ се надявате и да сте чути? Защото аз не съм много обнадеждена от вчерашния ви разговор с президента? Беше дълъг и от негова страна много общ! От страна на Пламен Димитров, Димитър Манолов и всички останали, които се изказаха, беше конкретен! Колко човека успяхте да съберете?“. Капитанов отговори, че на протеста е имало около 5 000 човека. Не са успели да дойдат всички, които са имали желание да присъстват, защото е бил от две части – митинг и автошествие. "Многократно бяхме разубеждавани от Столична община и органите на реда да не събираме всички желаещи, които искат да дойдат. Около 1000 автомобила бяха. Такова нещо не се беше случвало в България! Доста мащабно и доста сериозна организация, в партньорство и с органите на реда, които гарантираха, че ще има някакви произшествия, но такива не се случиха. Както дойдоха хората, живи и здрави, така се и върнаха, което е изключително важно за нас!“.

"Какви са исканията и очакванията ви?“, попита Беновска. Тодор Капитанов отговори, че исканията са основно увеличаване на доходите. Причината за това е високата инфлация. Той обясни, че според официалната статистика инфлацията е 18,7%. Според изчисленията на КНСБ обаче, при 20-те най-често употребявани стоки и услуги инфлацията спрямо септември миналата година е над 45%. А при някои стоки, като млякото и млечните произведения, увеличението е над 70%. "Едно любопитно нещо ще Ви кажа, когато правихме протестната кампания и искахме актуализация на бюджета за 2022 г., ние бяхме направили показно да онагледим инфлацията, показахме една кошница с хранителни продукти и за да бъдем адекватни, всеки ден трябваше да сменяме цените на продуктите, защото всеки ден се вдигаха цените. И отговорът на вашия въпрос е – няма как държавата да се прави, че не вижда това нещо!“, категоричен бе синдикалистът.

"Някой чу ли ви, видя ли ви? Внесохте и петиция в Народното събрание. При президента имахте един много дълъг разговор!“, попита Беновска. Тодор Капитанов отговори, че самият той не е присъствал на разговорите с президента, но е обнадежден, защото най-после някой им е обърнал внимание. Той продължи, че синдикатите още преди месеци са предупреждавали народните представители, че до социално напрежение ще се стигне. До този момент синдикатите го овладяват, но хората са изтощени и са готови на по-драстични действия. За да се свърши някаква работа, трябва да се водят преговори. "Президентът се убеди, че наистина сметките не излизат! КНСБ показва едни сметки, че има вариант да се случи бюджет 2023 г. с всички искания, включително и увеличаване на минималната работна заплата. Докато МФ и експертите сочат някакви различни числа. И в тази "какафония“ на различните числа президентът ще призове и премиера, и финансовия министър да се съберат и да разгледат отново възможностите на бюджета, за да намерят варианти и да се актуализират социалните плащания!“, категоричен бе Капитанов.

"Но нали знаете съпротивата, че служебен кабинет не можел да внася бюджет, макар че и Народното събрание го иска? Кой го е страх от тази отговорност?“, продължи Беновска. Тодор Капитанов отговори, че може би всички ги е страх, но хората повече не могат да търпят. Според него служебният кабинет може да внесе бюджет или поне да актуализира бюджет 2022 с параметри, които да помогнат на българите да изкарат зимата. Частният сектор осъзнава нуждата от увеличение на заплатите и го прави, защото просто няма да останат хора, които да работят. Има глад за кадри на всякакво ниво. Но държавата в момента е най-лошият работодател. Това обаче не зависи от волята на директорите на дирекции и други ведомства, защото те са с вързани ръце. Те работят с бюджета, който държавата им определя. А работата на хората в администрацията изобщо не трябва да се подценява, защото изискванията към тях непрекъснато се увеличават.

"Аз нали гледах вчера в нашия бранш, важе в момента го излъчват, колегите от БНР казаха, че взимат под 1000 лева заплата!“, отбеляза Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че хората в БНР и БНТ имат сериозен проблем, защото те по същия начин са обвързани с бюджета. Водещата добави: "Не издигам в култ нашата професия, но тази сфера изисква подготовка, знания!“. Капитанов отговори: "Прощавайте за положителната оценка, че ще си позволя въобще да направя, но давам си сметка това, което работите в момента, колко качества и колко професии всъщност упражнявате! Вие сте и водещ, Вие сте и сценарист, Вие сте и монтажист може би донякъде, и творчески директор, и какво ли още не! В момента във всяка една структура, понеже липсват хора, на един човек му се налага да изпълнява много ангажименти. Освен че е натоварен с много функции, той трябва да поеме и работата на своя колега, който в момента го няма. Хората това го оценява. Много от държавните структури в момента се крепят само на сърцата и на това, че хората дават повече, отколкото се изисква от тях!“.

Какъв е срокът, който синдикатите са готови да дадат на управляващите?

"Какъв е срокът ви на търпимост? Президентът на КНСБ Пламен Димитров каза, че стачната и протестна готовност остава всеки миг!“, попита водещата Илиана Беновска. Тодор Капитанов отговори, че всъщност синдикатите са в протестна кампания от 19-и септември. Той продължи: "“Празния хладилник“, тогава дори Вие ни дадохте няколко "жокера“ как да бъдем отразени по-добре от медиите, даже малко ни се скарахте, разбирам, че беше добронамерено!“. Беновска добави: "Нямаше нужда да се скупчваме и да си шушукаме с Пламен Димитров, видяхте, като се огласи целия площад, колко беше хубаво! Трябва хората да са осведомени! Затова и казах на Пламен Димитров, че трябва да се чуват въпросите и неговите отговори!“.

"Но какво очакваме сега, да седнат тази сряда на МС и да решат да актуализират бюджета, така ли? Това ли е простото първо очакване?“, попита Беновска. Тодор Капитанов отговори, че това е първото очакване – да се актуализира бюджета. Той добави: "А по-широкият спектър на очакванията е политиците да спрат да се занимават със себе си и да обърнат внимание на хората и техните проблеми! Защото наистина това, което видях вчера и обикаляйки в страната, наистина всеки ден нещо "гори“!“.

"Вие колко града обходихте?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че е посетил 21 града. Той обясни, че протести не се случват само там, където обикалят синдикалистите от КНСБ. Пример е благоевградската болница, където от над 15 дена хората протестират непрекъснато и всички се правят, че не ги виждат. Там проблемите са сериозни и трябва да се поставят на масата.

Тодор Капитанов заяви, че на вчерашния протест нито един депутат не е имал смелостта да излезе и да погледне хората в очите. Беновска обясни: "Вчера беше един доста "тегав“ ден – парламентарен контрол, нямаше и присъствие в залата! Без да се меся, но следващия път не в петък следобед!“. Събеседникът ѝ отговори: "Обидно е това, което се случва! Но това зависи от много обстоятелства. Имайте предвид, че хората пътуваха цяла нощ, бяха уморени и гневни. И благодарение на координацията с органите на СДВР и предварителните срещи, които правехме, хората не тръгнаха да правят нещо самостоятелно!“. Беновска обясни: "Казвам го чисто практически! Понеже наблюдавам присъствието и на народните представители, и активността им! Иначе вие вчера се оказахте в леко празен парламент!“. Капитанов отговори: "Нашата акция беше насочена не само към Парламента! Клаксоните са по-силни от вувузелите и искахме в крайна сметка да видим какво ще чуят! Няма как да не са ни чули!“.

"Какъв срок им даваме? Тази сряда или другата? Какъв е прагът на търпение?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: "Срокът е вчера! Срокът е от 19-и септември и с всеки ден напрежението расте. Колкото повече се отлага, толкова повече хората са готови на по-крайни действия! Наистина не мога да се ангажирам със срок! Надявам се още тази седмиц да има реакция от това, което беше на разговорите с президента!“.

Подаръкът.

Тодор Капитанов подари на водещата книгата "Колективният трудов договор в България“ на Никола Йосифов. Той обясни: "Знаете, че това е основна дейност на синдикалните организации. И понеже сега следва да се транспонира директивата за адекватни минимални работни заплати и насърчаване на колективното трудово договаряне, в следващите 2 години ще имаме изключително много работа!“. Така завърши разговорът между Тодор Капитанов и Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“ на 12.11.2022 г