Даниел Митов, ГЕРБ-СДС - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 25.05.2023 г. 

Илиана Беновска: В какво качество сте сега вие тук, народните представители, "висшата класа“ на партията?

Даниел Митов: Едва ли можем да говорим за висши класи! Тук сме, за да подкрепим лидера си, разбира се! Не разбираме защо, за Бога, за пореден път се претоплят очевидни спекулации и се прекарват през системата на правосъдието, за да създават шум в системата точно в момент, в който се прави правителство и се подготвя много сериозна правосъдна реформа! За нас това са индикации, и то в един и същи ден, в един и същи час Бойко Борисов е викан на две различни места!

Илиана Беновска: Гешев ли го вика, г-н Митов?

Даниел Митов: Не знаем кой го вика, нямам представа! Единственото нещо, което знаем и става все по-очевидно, е, че това са опити да се осуети правосъдната реформа, такава, каквато в момента се обсъжда, и конституционните промени, които се обсъждат! И опит да се осуети съставянето на кабинет!

Илиана Беновска: Кой? Кой иска да го осуети?

Даниел Митов: Очевидно има сили, които искат да го осуетят!

Илиана Беновска: Кой? Кои са тези сили?

Даниел Митов: Нямам представа, но всички знаем, че става въпрос за фалшиви сигнали!

Илиана Беновска: Ще излезете ли с декларация от трибуната на Народното събрание по този повод?

Даниел Митов: Самото ни присъствие в момента е декларация!

Илиана Беновска: Говоря официално, нали ме разбирате?

Даниел Митов: И официално, ако трябва, ще излизаме с декларации! В момента самото ни присъствие е ясна декларация и заявка за това, че ние няма да се огънем, ще продължим по пътя на правосъдната реформа и ще продължим с усилията да направим кабинет!

Илиана Беновска: Кой обаче иска да осуети, казвате, правосъдната реформа? Няма начин да не сте направили анализ! Гешев ли е? Някакви срещу Гешев ли са? Някакви тайни служби ли са?

Даниел Митов: Със сигурност има хора в тази държава, които от 30 години не желаят да се осъществи правосъдна реформа във вида, в който в момента върви! Така че аз поименно няма как да персонализирам, но тепърва вие можете да правите анализ на базата на емпирични доказателства и политически действия!

Илиана Беновска: Не персонализиране, а кои среди? Кой има финансов или някакъв друг интерес?

Даниел Митов: Пак казвам, нито ще персонализирам, нито мога да кажа кои са средите. Няма значение, всъщност, кои са средите. Единственото нещо, което има значение, е да се извърви пътя докрай!