Беновска-Гаджев: ГЕРБ правителство? Гаджев: Програмата ни да е подписана от всички партии!

https://youtu.be/6CfNaoyut9E

 

Христо Гаджев, ГЕРБ - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 12. 11. 2022 г.

Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България?

"Г-н Гаджев, ще Ви приветствам за добре дошъл със следния факт – 33 години и 2 дни от деня 10-и ноември 1989 г., когато аз и моите връстници и по-възрастните приветствахме промяната! Вие на колко години сте?“, попита водещата Илиана Беновска своя гост. Той отговори, че е бил на 6 години през 1989 г. "Значи целият Ви живот е минал в очакване на демокрацията?“, попита водещата. Събеседникът ѝ отговори, че по-скоро е преминал в демокрацията, защото тя съществува.

"Сега ще видим, защото въпросът, който задаваме днес, го задаваме повече от 10 години – Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?“, продължи Беновска. Христо Гаджев отговори, че основанията за управление са резултатите от изборите и полученото доверие. Последните избори са показали, че нито една партия не може сама да управлява и е логично да се търси коалиция. Последните избори, които са дали мандат за самостоятелно управление, са били през 2009 г. и ги е спечелил ГЕРБ. Оттогава управленията, както в повечето европейски страни, са коалиционни. Гаджев заяви: "Сега е въпрос на принципен разговор, а не безпринципен, както беше миналата година! На база политики и ясно изпълнение и това е, което се опитваме да правим!“.

На какъв принцип трябва да бъде съставено редовното правителство?

"Обаче Вашият лидер Бойко Борисов, аз прозирам неговата политическа дипломатичност, като че ли апробира ситуацията с леко различаващи се в нюансите си послания през последните дни на напрежение ще съставите ли правителство при първия мандат, или при втория, или при третия! Нека да чуем една кратка извадка от едно негово интервю по БТВ!“, продължи Беновска и пусна запис от участието на Бойко Борисов в сутрешния блок на БТВ от 10.11.2022 г.:

 

Ето какво заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по БТВ.

 

10 ноември 22-ра

Бойко Борисов: Ние можем да направим правителство и с първия мандат! Можем! То няма да е устойчиво. То няма да предизвика спокойствието, което желаем. Няма да ни представи еднозначно пред обществото и напрежението ще продължи да расте. Затова, тук, трябва специално да се благодари на президента Радев, че проявява мъдрост и търпение, за да може да свикнем, че и ние сме победители, и другите са загубили изборите! Че единственото добро в зимата и войната е редовно правителство и то не толкова правителството, колкото работещия парламент!

Водещ: Смятате ли за сигурни партньори двете партии, които се срещнаха със Соломон Паси и Росен Плевнелиев – "Български възход“ и ДПС?

 

И тук Борисов намекна, че той е "Царят“ на политиката в България!

Бойко Борисов: Те бяха най-отговорни! Защото пак повтарям, ако мен царят ме покани на разговор, аз нямам очи да не отида!

 

И Борисов напомни, че се е срещал и с президента Тръмп, и с канцлера Меркел, и с президента Путин. И, че ако Асен и Кирил искат да разговарят с него – Борисов – трябва да са му на нивото…

 

Бойко Борисов: Аз съм ходил на лидерски срещи няколко пъти, от Белия дом до Берлин, от Париж до Москва, откъдето Ви дойде на акъла!

 

Водещ: Това си е новина! Вие казвате готови ли сте да се срещнете с Асен Василев и Кирил Петков?

 

Бойко Борисов: Разбира се, че съм готов! След като бъде подготвена срещата! А, в момента, тази среща може да бъде подготвена по начина, по който работят в Парламента контактните групи на експертите. Тази среща, лидерска, има смисъл, когато кажем: да, подкрепям декларацията за бюджета, подкрепям тези 16,18, Х точки! Нашата парламентарна група е точна. За да имат думата ми. Тогава има смисъл! Сега какво да си кажем? Сега какво да си кажем? Те казват – няма да те подкрепя! Аз казвам – и аз няма да ви подкрепя!

 

И задочно Бойко, напомни на Петков и Василев, че той – Борисов – е "Вождът на индианците“! И е пръв на изборите за 48 НС.

 

Бойко Борисов: Ми, аз толкова искам да нямам конкуренция в никоя партия! Да изляза и да кажа: победих ви на изборите и понеже ви преча, че сме по-силни, по-организирани, по-добре структурирани, с по-добра експертиза, с минало, ако щете! Народът е този, който казва кой да се оттегли! Ами те са със 7% - 8% - 9%, па, не се оттеглят! Защо да се оттегля?! Напротив, обратното – по-опитен човек от мен в момента няма!

 

Водещ: Казвате, че реагирате най-добре и сте най-добре подготвен по време на кризи. Още ли смятате това за себе си и смятате ли, че сега можете да ръководите най-добре България в такава ситуация?

 

Бойко Борисов: Мога да ръководя най-добре от всички! Това е доказано във времето!

 

И Борисов като "политически Астор“ извади "белия гълъб“ от ръкава си: генерал Стефан Янев, май, ще е премиер…

 

Бойко Борисов: Най-лесно ще е с "Възхода“! Най-лесно!

 

Водещ: Най-малката партия с най-голям шанс, така ли?

 

Бойко Борисов: Не, то няма значение! Това правителство, което се прави, за съжаление ще е с кратък мандат. И ние, като отговорни хора, трябва да кажем: с този кратък мандат до лятото, до местните избори или за 3 месеца, няма значение! Ние винаги можем да отидем на избори. На президента Радев вече ще му е четвърто служебно правителство. Ако искаме! Моето предложение е по същите теми, както минаха, комисиите, ако щете, дори, формулата шефовете на комисии в парламента, където ние - за разлика от тях - предложихме и от всички партии има председатели на комисии, те да станат министри за по 5 месеца. Да изпълнят всичките тези точки и тогава да отидем на избори! Ще е минала зимата, ще имаме парламент по време на войната, никой няма да е загубил от нас!

 

Водещ: Дотогава обаче президентът ще трябва да си изпълнява конституционните задължения с връчването на мандатите. В какви отношения сте с Румен Радев?

 

И тук Борисов, като опитен политически дипломат, прати "поздравителен адрес“ на президента Румен Радев.

 

Бойко Борисов: Щом всеки ден искаме оставки на негови министри?!

 

Водещ: Преди малко казахте, че е "мъдър с даването на време“?

 

Бойко Борисов: Аз съм справедлив човек! Той е мъдър, когато действа по този начин!

 

Водещ: Говорите за опасност от президентска република, а същевременно казвате, че явно Радев се е уморил непрекъснато да съставя служебни правителства?

 

Бойко Борисов: Не, от това не се е уморил! Не се уморил със сигурност!

Беновска продължи: "Вашият лидер е много "голяма хапка“, май!“. Христо Гаджев отговори, че това не подлежи на съмнение, че е най-опитния политик в България. Водещата попита как ще се развият събитията. Събеседникът ѝ отговори, че се надява на положително развитие, защото по-голямата част от гражданите искат да има работещо редовно правителство, което да преведе страната през тежките зимни месеци. Той продължи: "Важно е това, което постигнахме през последния един месец – партиите започнаха да говорят помежду си! Защото ако не говорят помежду си, ако сме в окопна война – логично е да не постигнем нищо! Да се сложат на масата политиките, които трябва да се изпълнят спешно! Например в Парламента приехме решение, което да обезпечи енергийните помощи и догодина на малките и средни предприятия и най-вече битовите потребители да не излизат на свободния пазар. Така че парламентът работи в бърз темп, свършихме доста работа за последните няколко седмици!“.

"Президентът мисля няма много да се колебае, особено след вчерашния протест на синдикатите, да връчи първия мандат!“, продължи Беновска. Христо Гаджев отговори, че остава да минат консултациите с още 3 партии и след това Радев ще връчи първия мандат. Според него времето, което президентът дава, е важно, за да може Парламентът да работи и партиите да започнат да си говорят. Тук не става въпрос партиите да загърбят позициите си, а да видят какво могат да направят заедно за България.

Военно-техническата помощ за Украйна.

"Опитвате се да разоръжите България и да я въоръжите на хартия!“, заяви водещата Илиана Беновска. Гаджев отговори: "Няма такова нещо! Не става въпрос да си дадем всичкото въоръжение, а само това, което е в резерв или запас. Има много и от различните компоненти, на които им изтича жизнения цикъл. Тоест след време ще трябва да плащаме, за да бъде унищожавано, а сега можем да използваме момента да го обновим с ново! Така че има много възможности, както правят много страни в Източна Европа и трябва да ги използваме!“. Той добави, че доскоро единствено България и Унгария са заемали проруски позиции, въпреки заявките на правителството на Кирил Петков.

Беновска заяви: "Повечето българи не мислят, че позицията е проруска, те мислят, че е пробългарска! Защото ние сме първата външна граница през морето с Русия!“. Христо Гаджев отговори, че прибалтийските държави, Полша, Словакия и Румъния също са външни граници на ЕС, но това не променя техните позиции. Той продължи, че е важно да помогнем на страна, която е жертва на агресия. "Нека бъдем наясно в какъв свят искаме да живеем. В свят, основан на международното право, свят основан на правилата или свят, основан на правото на силния?“.

"Борисов извади две много силни карти от ръкава си – евроатлантическата ориентация!“, продължи Беновска. Христо Гаджев отговори, че членството ни в ЕС и НАТО се основана на едни и същи ценности. Те се базират на правото на самоопределение, правото сам да решаваш какво да правиш с живота си. Това са базисни ценности, за които има консенсус в българското общество.

Наследството, оставено от правителството на Кирил Петков.

Христо Гаджев заяви: "Ние трябва да мислим за бъдещето и как да решаваме проблемите, които ги има! Защото, както казват някои колеги от ПП, нека да не гледаме назад в тяхното управление. Макар че там има доста неща, които трябва да се гледат. Помните ли ББР например как беше рекламната монета на Кирил Петков като служебен министър?“.

Беновска отвърна: "Аз даже имам да получавам, хванахме се на бас с него за тези кредити за малките предприятия! Той представи идеята по един начин, а тя се оказа съвършено друга!“. Гаджев отговори, че в Парламента е имало изслушване на служебния министър Пулев, който е разкрил скандални неща, които се случват в ББР. На това трябва да се даде гласност и да бъде разследвано.

"Споменахте Кирил и Асен, ще помоля колегите да пуснат една шеговита гледна точка, за да видим, това са хора от вашето поколение!“, продължи Беновска и пусна запис от брифинг на ПП в Народното събрание от 20.10.2022 г.:

Илиана Беновска: Г-н Василев и г-н Петков, има едно стихотворение на Павел Матев "Млади кончета пият вода“. Преди време ви питах Борисов не е ли "голяма хапка“ за "устата“ на ПП, сега виждате, че и другите исторически партии ви показват, че не може така лесно да влезете и да "потропвате с копитца“ в политиката! Какво щяхте да споделите тук, на тази открита среща, нещо, което не сте казали и което ще ги увлече? Имате ли уникални политически идеи, или просто повтаряте едни и същи "мантри“?

 

Асен Василев: Това, което казахме и долу, когато отправихме поканата – трябва да започне процес, в който партиите да могат да си говорят! А не да говорят на своите избиратели от трибуната на Народното събрание! И този процес трябва да е публичен, тъй като нито обществото вярва на политиците, нито те вярват един на друг. Единственото лечение за тази липса на доверие е прозрачност и публичност! А това, че има партии, които дълги години са решавали тези процеси при затворени врати, според нас ни доведе до текущата патова ситуация. Виждате, ние оттеглихме нашия кандидат, и въпреки това нито кандидатът на ГЕРБ, нито кандидатът на ДПС, нито кандидатът на "Възраждане“ успя да събере мнозинство! Очевидни задкулисни договорки при затворени врати не могат да произведат мнозинство! Това е много добре и оздравително за България!

 

Илиана Беновска: Не чувам какво щяхте да им кажете тук, на отворените врати!

 

Асен Василев: Току-що го казахме!

 

Илиана Беновска: Не, това, че е прозрачно и незадкулисно не е ново! Кажете работещата политическа идея, за да може България да върви напред!

 

Асен Василев: Работещата политическа идея също я казах – да кажат какви са качествата, които кандидатът искат да има, и всяка партия да номинира не от собствените си редици, а от редиците на другите!

 

Кирил Петков: Това, което трябва да се каже ясно, и между другото да знаете, че това, че те в момента не са тук, и тази пресконференция е покана! С други думи – процесът не е свършил. Ние сега не казваме – щом не сте тук, значи няма! Напротив, това е призив да дойдат тук, когато решат, когато се чувстват комфортно, защото ние всички работим за българския гласоподавател. Това, което г-н Василев каза, например всеки да предложи двама кандидати от друга политическа партия, е начин за правене на мостове между политическите партии. Но българският народ трябва да е свидетел на това. Защото доверието в тази институция е спаднало не защото хората не са идвали тук или са си тръгнали! А защото вън всички хора казват – ние сме ви избрали, за да решавате проблеми, ние искаме да знаем какви са принципите, които решават проблемите. И в момента изглежда, че говорим само за председател. Реално говорим как оттук нататък това Народно събрание да решава истинските проблеми. И ако отворим този формат, да има прозрачно говорене за тежките задачи, които никой не може сам да реши, тогава се надяваме, че всеки ще обере своите политически говорения и пред всички избиратели ще може заедно да се покаже конструктивност, да се покаже решение на въпроса! Така че и днешната пресконференция, която стана в момента пресконференция, е реално покана!

 

Беновска продължи: "Това е пресконференция, която дадоха ПП в деня, в който се избра Вежди Рашидов за председател на Народното събрание. Не знам откъде им дойде тази идея да направят публичен предсадеталски съвет в една от залите на парламента! Но тези "малки кончета“, както аз ги нарекох, цитирайки Павел Матев, "потропват с копитца“ в политиката, как ще работите с тях?“. Христо Гаджев отговори, че ПП непрекъснато говорят за прозрачност, но наскоро в едно интервю Слави Трифонов е обяснил, че преговорите за съставяне на правителството на Кирил Петков са били закрити. Всичко е било предварително договорено, преди да започнат "публичните“ разговори в МОЛ-а. "Да не говорим, че те бяха такова хвърляне на прах в очите на хората, защото, ако отворим предизборното споразумение, което те направиха, коалиционното споразумение, там има напълно несъвместими неща! В едно изречение се казва да, в следващото се казва не на същото! Така че неслучайно тази програма остана само на хартия и не се изпълни нищо от нея! Правителството кара 8 месеца на автопилот и отказваше да приеме програма за действие на правителството. Няколко пъти ги питахме ще приемат ли програма, защото правителство без програма е на автопилот. Те отказваха и казваха, че са си много добре на автопилот! И затова правителството доведе тези кризи, които трябва да решаваме в момента. Като говорим за 18% инфлация, защо се стигна до нея? Ами защото беше изпусната от контрол! Защо е двойно по-голяма от целия ЕС? Ние се справяме най-зле от целия ЕС! За 3 години трябва да поемем толкова много дълг, колкото за последните 30 години, пак благодарение на грешките във финансите, особено на правителството Петков! Трябва да седнем и да си говорим как да не се допуска повече, защото това нещо струва много пари на всеки български гражданин и ще му струва през годините! Трябва да говорим как да не допуснем тези грешки, които правителството на ПП допускаше ежедневно! И това ще съсипе развитието на България за следващите години или поне ще има огромен застой, след като вече и БНБ дава, че догодина няма да има почти никакъв ръст на икономиката!“, категоричен бе Гаджев.

Какви действия ще предприеме ГЕРБ при получаването на първия мандат?

"Финални думи, все още не можем да кажем нищо конкретно, защото още 3 партии трябва да преговарят с президента, след това да се връчи първия мандат на ГЕРБ. Но може би все пак по Коледа трябва да имаме правителство!“, продължи Беновска. Христо Гаджев отговори, че се надява дори по-рано. Той заяви, че ГЕРБ ще направи всичко възможно да предложи правителство, а дали ще бъде прието – ще видим. Но това ще бъде правителство с ясна програма сектор по сектор, а не някакви нахвърляни 16 точки, които не покриват дори половината от обществения живот в България. ГЕРБ има 139 страници подробна програма с мерки. Народният представител заяви: "Ние ще заложим всички приоритетни мерки в тази програма, ще бъдат заложени. Ако някой друг има какво да предложи, нека да седнем да сравним програмите, да видим коя идея е по-добра! Но да преговаряме за идеи, за политики. И вече, като знаем кой предлага най-доброто, това да бъде заложено и изпълнено и всички да се обединят около тези политики! Ако някой иска да бойкотира този процес и да не свършим работа – тогава да носи отговорността!“.

"Вероятно, аз поне разбирам така от изявленията на Борисов и от Вашите в момента, че това ще бъде нещо като публично подписан обществен договор!“, заяви Беновска. Събеседникът ѝ отговори: "Всяко едно споразумение трябва да бъде публично подписано. В двата ни коалиционни кабинета, с РБ и ОП, имахме публично подписана програма, която се спазваше! Тя беше залегнала в правителствена програма с мерки, срокове по дни и месеци! Това го нямаше до момента, но то трябва да се случи! Да се знае кое е приоритет, кое трябва да се случи декември, януари, февруари и така нататък! Как ще бъде осигурено финансово, откъде ще дойдат парите, как ще бъде направено? Да се знае кой ще носи отговорност, ако не се направи! Така се прави и това трябва да е публичното!“. Така завърши разговорът между Христо Гаджев и Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“ на 12.11.2022 г.