25-ми май 23-та

В ЮАР убиха някой си Къро – "герой“ на "промените“ през 90-те години. Защо трябва да го знаем?! И защо ни го представят като: "един от бившите шефове на ВИС - 2 Красимир Каменов – Къро“… Какво ли "почитание“ към този "авторитет“ трябва да изпитват децата ни?!

В средата на март прокуратурата пусна записи, на които се чува как въпросният Къро обсъжда как ще бъдат дадени пари да бъдат платени за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев .

В първия файл Къро говори за "Продължаваме промяната":

Къро: Е, тия са малоумни, казвам ти - “ Промяната". Каквото кажеш, това ще направят. Не са мои хора, ама са много... в друг свят живеят тези хора.

По-нататък във файл, озаглавен “Къро ПП ДБ", Красимир Каменов отново говори за политика:

Къро: Ако случайно нещо не стане, пак идват ония идиоти моите...?

Мъж: Кои?

Къро: Ми, ПП-то и ДБ-то. Те са идиоти.

Мъж: А, да, да, да, да...

Къро: Те ще го разкъсат. Малко са непохватни, де...

В друг запис се обсъждат актуални въпроси около санкциите “Магнитски":

...и то ти правят нещо да ни покажат, то всеки го... Хубавото е, че са казали на Бойко, че в другия “Магнитски", ако не сменят Гешев, ще бъде той. Щото той Влади Горанов ги е земал тез пари от Черепа, ама къде ги е носил? Нали се сещаш...

- Дето вика, че не се познават.

- Да, Влади Горанов със сигурност ще го изпържи, аз, тъй като го гледам, той на един шамар душичка носи. В момента Гешев е на една крачка да задържи Бойко.

- Мислиш ли?

- Защо Бойко го е предложил за разменна монета срещу американците. Ама те не искат Гешев. Един задържат ли, те са такива отрепки...

- Той ще си тръгне, нали? - И ще почнат да се пържат един друг от страх ще се редят. Щото нали знаеш, те не са уличници или бандити, а хартиени тигри.

В същия състав тримата обсъждат дори предстоящите местни избори на есен.

Ще видим септември какво ще направят на изборите, казва един от участниците в сбирката.

Ще загубят София и Пловдив. Варна ще спечелят. Другите големи градове - Русе ще загубят. Бахти, толкоз много откраднаха, разсъждава друг.

В същия разговор става дума, че “Бобока" ще каже на един от тримата за акция във фабрика, която била на Христо Лачев. Същият беше изпълнителен директор на “Булгартабак" преди приватизацията.

В сюжета със записите е включен още румънецът с френско гражданство Овидиу Семенеску, който се издирва от няколко години по делото за изнудване на Пеевски и Доган. На него Къро говори с мъж, чийто глас е променен.

Мъж: Еми, ако е това, където го говорихме, че за това има и документи... Така че може да се действа. Вика, имаме човек в Цюрих, той може да говори, все едно не се сещам, че е Бобоков.

Къро: Не е Бобоков, а Овидиу. Бобоков е много по-слаб в това отношение. Нашите връзки там са по-големи в Швейцария. Те скриват американците, брат.

Мъж: Е, това е добре.

Къро: Е, как. Аз нали ходих там, ти си спомняш. Ти ще разбереш по-натам какво сме направили на тия нещастници.

Мъж: Да, бе, ти ми каза, че си ходил в Швейцария, да.

Къро: Ти ги мани всички неща, дето се развиват. Сега това е от моето ходене, аз ще ги излекувам тия, те затова ме натиснаха така.

Беновска: Г-да Петков, Василев, Борисов, Гешев – убивате ли България?! А Къро – кой и защо уби?!

Вариант Първи: Гешев убива Къро. Защото Къро, по поръчка на олигарси и по убеждение, иска да свали Гешев?!

Вариант Втори: Някой убива Къро, за да изглежда, че Гешев го убива?!

Вариант Трети: "Враговете“ да НЯМА правителство и да НЯМА съдебна реформа убиват Къро – винаги има набелязани жертви. За да стане пълна кашата. И хората да се уморят. И да кажат: Не ме пука за България! Да става каквото ще!

Ето диалог между Беновска и заместник-председателя на ГЕРБ Даниел Митов, докато СГП разпитваше Бойко Борисов за "Барселонагейт“.

Къро вече е бил убит. Но! Новината не беше дошла до България…

Беновска: Гешев или кой вика на разпит Борисов? Митов: Които сриват правосъдието!

Даниел Митов, ГЕРБ-СДС - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 25.05.2023 г.

Илиана Беновска: В какво качество сте сега вие тук, народните представители, "висшата класа“ на партията?

Даниел Митов: Едва ли можем да говорим за висши класи! Тук сме, за да подкрепим лидера си, разбира се! Не разбираме защо, за Бога, за пореден път се претоплят очевидни спекулации и се прекарват през системата на правосъдието, за да създават шум в системата точно в момент, в който се прави правителство и се подготвя много сериозна правосъдна реформа! За нас това са индикации, и то в един и същи ден, в един и същи час Бойко Борисов е викан на две различни места!

Илиана Беновска: Гешев ли го вика, г-н Митов?

Даниел Митов: Не знаем кой го вика, нямам представа! Единственото нещо, което знаем и става все по-очевидно, е, че това са опити да се осуети правосъдната реформа, такава, каквато в момента се обсъжда, и конституционните промени, които се обсъждат! И опит да се осуети съставянето на кабинет!

Илиана Беновска: Кой? Кой иска да го осуети?

Даниел Митов: Очевидно има сили, които искат да го осуетят!

Илиана Беновска: Кой? Кои са тези сили?

Даниел Митов: Нямам представа, но всички знаем, че става въпрос за фалшиви сигнали!

 

Илиана Беновска: Ще излезете ли с декларация от трибуната на Народното събрание по този повод?

 

Даниел Митов: Самото ни присъствие в момента е декларация!

 

Илиана Беновска: Говоря официално, нали ме разбирате?

 

Даниел Митов: И официално, ако трябва, ще излизаме с декларации! В момента самото ни присъствие е ясна декларация и заявка за това, че ние няма да се огънем, ще продължим по пътя на правосъдната реформа и ще продължим с усилията да направим кабинет!

 

Илиана Беновска: Кой обаче иска да осуети, казвате, правосъдната реформа? Няма начин да не сте направили анализ! Гешев ли е? Някакви срещу Гешев ли са? Някакви тайни служби ли са?

 

Даниел Митов: Със сигурност има хора в тази държава, които от 30 години не желаят да се осъществи правосъдна реформа във вида, в който в момента върви! Така че аз поименно няма как да персонализирам, но тепърва вие можете да правите анализ на базата на емпирични доказателства и политически действия!

 

Илиана Беновска: Не персонализиране, а кои среди? Кой има финансов или някакъв друг интерес?

 

Даниел Митов: Пак казвам, нито ще персонализирам, нито мога да кажа кои са средите. Няма значение, всъщност, кои са средите. Единственото нещо, което има значение, е да се извърви пътя докрай!

 

След като "гръмна“, че Къро е екзекутиран в ЮАР, "гръмна“ и че на 26 май, петък, от 11.00 часа, ще се състои пресконференция на народния представител от "ПП-ДБ“ Радостин Василев и Управителния съвет на Гражданско движение "Силна България“ на тема: "Коалицията между ПП-ДБ и ГЕРБ“

 

Кирил Петков се опита да разобличи Василев:

Кирил Петков: Извикахме ви днес, за да споделим с вас информация за активно мероприятие срещу коалицията ПП-ДБ и възможността за съставяне на редовно правителство. Политици от коалицията са били записвани по време на работни срещи в НС и нашите офиси, по време на изпълнителен съвет, национален съвет, срещи в парламента. Записи, както на хора от ПП, така и на хора от ДБ. Широкият обхват говори, че са използвани записващи устройства в нашите централи, в сградата на НС, извадки от видеоразговори и телефони.

Тези записи са работа на службите и дълбоката държава с цел дестабилизация и провал на преговорите за съставяне на правителство. Службите знаят, че ако се състави правителство, ние ще сменим техните ръководства, но ще се направят дълбоки реформи, които целят изкореняване на превзетите хора, служители, отдели. Прокуратурата също знае, че минат ли сегашните законови промени, прокуратурата може да бъде прочистена от дълбокото задкулисие. Реално службите и прокуратурата знаят, че е дошло време разделно. Или ние ще успеем да сменим тях, или те ще разбият нас и България, и България ще остане една превзета държава!

Като инструмент за това е използван емоционално нестабилен политик – Радостин Василев! Който се разследва от Гешев. Първо, той поиска и нашата група подкрепи неговият имунитет да бъде задържан, запазен. И, впоследствие, изведнъж каза – аз ще си дам моя имунитет. Който е ядосан, че не беше предложен за министър на спорта в новия кабинет и личната му амбиция да бъде министър на спорта, и отказът към него в този кабинет го доведе до емоционална нестабилност! Който лично се е похвалил, че за тези свои действия има подкрепа на държавни центрове на власт, които не искат създаване на правителство. Похвалил се е, че има лица от тъмния сектор, които го подкрепят. Неговата нереалистична надежда е да започне свой политически проект в утрешния ден, като по негови думи "помогне да взриви държавата“.

Записите представляват внимателен избор и сглобяване на отделни фрази, думи, изрази, извадени от контекст. Целенасочено сглобени, за да създадат внушения и манипулация. Компилация от отделни думи. Доколкото ни е известно част от внушенията, които се целят, включват изкуствено сглобени изрази в следната посока, с други думи това ще

бъде част от записите, които той ще се опитва да пуска в утрешния ден с идеята да вкарва тази манипулация. Забелязваме части и фрази, които са верни, но са сглобени по такъв начин, че да създадат съвсем различно внушение. Ще изрека част от тях, за които ние разбрахме, че са част от неговите записи.

Цитирам: "Бойко Борисов е само медиен противник“, "Ще изперем Борисов, той е наш приятел“, "Христо Иванов е измислил начин да не се вдига имунитета на Борисов и реално има схема за неговото пазене“, "Мария Габриел е само жена на мъжа си, няма собствена тежест и е политически пленник“, "Службите ще бъдат променени изцяло и новите назначения са съгласувани с посолствата“, "Няма да се борим корупцията, не ни трябва Фалконе, няма да се борим срещу мафията“!

Внушения за политически натиск от Европа, свързани с г-жа Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и международни политици, с цел, създаване на дипломатически скандал. Други изрази, които са част от записите, внушенията и изкуствено създадените текстове, дори, лични изрезки, от разговор извън контекста, както следва – "След тези две бутилки ще повръщаме“! Например, в този разговор мога да кажа, че имаше едно изречение – "Има ли две бутилки вино“, а в следващото изречение – "На базата на нещата, които се случват в България, ще повръщаме“, съчетанието е това!

Повтарям, това са изкуствено сглобени думи, извън контекста, нарочно подбрани с цел шантаж и дестабилизация! Реално работата на застрашените служби, които се опитват да взривят държавата чрез абсолютна манипулация. Налице е активно мероприятие на дълбоката държава. Публични убийства в чужди държави, записи на политици, опити за шантаж и манипулации, опити за предизвикване на международни скандали.

Някой иска да спре съдебната реформа и реформата в службите! Някой иска да попречи на България да има стабилно правителство! Някой иска дълбоката държава да остане непоклатима! Няма да стане! Няма да се поддадем на шантажа и на манипулациите! Радостин Василев е само един инструмент на превзетата държава и на превзетите служби. Но е дошло време за промяна. Няма да се предадем! Нас не ни е страх! Докато България не стане една нормална европейска държава, ние ще продължим да се борим! Всички тези хора около мен са гарант за това! Благодаря ви!

 

Медия: Кой стои зад тези действия?

 

Кирил Петков: Това, което ние знаем, е, че най-вероятно има служби, не знаем дали са от МВР, ДАНС и в какъв комплект, защото знаете, в нашия план за бъдещо правителство ние искаме да сменим шефовете на всички служби, да влезем дълбоко в тези служби - веднъж завинаги след 30 години да ги изчистим. Те са знаели, че това е част от нашия план. Използвали са един човек, срещу когото има повдигнато обвинение, който е емоционално нестабилен, за да се опитат да направят в утрешния ден взрив, за да може бъдещото правителство да не се случи!

 

Медия: Вие как разбрахте за това? Румен Радев замесен ли е?

 

Кирил Петков: Много е странно за мен, че след като акад. Денков и Мария Габриел обявиха, че има разбирателство, защо мандата се бави? И когато това се бави, утре Радостин Василев е запазил в БТА неговото време! Просто знаете ли какво се случва? 30 години имаме превзета държава! 30 години всички знаем, че България изглежда фасадно добре, но отвътре е изгнила нейната държавност. Сега това изгниване излиза на повърхността. Видяхте какво се случи с главния прокурор. Те се заплашват с убийства. Днес чуваме, че мафиоти са застреляни. Всъщност това, което се случва в момента, че тази изгнила система идва на повърхността! Единствената надежда за тази промяна сме ние и хората отзад и идеята, че можем да направим така, че това да се промени! И те в момента се опитват с последни сили и с реален шантаж да го взривят, защото искат България да остане тяхна, а не на всички българи!

 

 

26-ти май 23-та

Радостин Василев пусна в БТА кратка версия на реплики на Кирил Петков, Асен Василев и други функционери на ПП за начина да се качат във властта отново

Радостин Василев: Миналата неделя, 21-и беше, аз получих имейл от председателката на Националния съвет на ПП Таня Султанова, че в 10 часа вечерта в неделя ще се проведе Национален съвет. Аз не съм член нито на Националния съвет, нито на Изпълнителния съвет, нито на някой от националните органи на ПП. И това ще бъде изключително важно събиране на Националния съвет, което ще се проведе онлайн. Някакъв по-тесен кръг около Кирил Петков ще бъде на "Чаталджа“.

Това не е таен запис, аз съм го записвал на моя таблет, ще го предоставя на всички журналисти, за да не кажат, че нещо е манипулирано, нещо е рязано. С г-н Веселински, колкото позволяват нашите умения, направихме един 5-6 минутен обзор, за да видите основните проблеми, които аз не мога да преглътна и трябва да го знаят българските граждани. От този запис. Но, целия запис, над 5 часа ще ви го предоставим чрез линк, за да си го свалите, да го изслушате и да видите как в малък момент накрая, когато трябва да извървиш пътя и да покажеш, че си заслужил гласовете на тези избиратели, ти падаш в капана на някаква омерта. Истинската омерта, колеги, истинското задкулисие и дълбоката държава е коалицията между ПП-ДБ и ГЕРБ!

Сега аз ще пусна на вас - да чуете един кратък пасаж, който не сме манипулирали, но отразява горе-долу намеренията, визията, поведението на Националния съвет на ПП, публично, онлайн, можеха да го слушат стотици хора. То, се чуваха там жени, деца, кучета лаят. Всеки си е вкъщи и си гледа на таблета гласуванията, начина, по който се опитват да излъжат българското общество за тази коалиция. Успокоявам най-вероятно Кирил Петков, не е от спални, не е от апартаменти, не е от "нещо друго“ този запис. Не е таен. Щом говорят на Национален съвет пред 60 човека такива неща, не искам да си мисля какво си говорят в тесен кръг Кирил, Асен, Лена, Лорер!

Доверието ми към Кирил, винаги съм се надявал, базисно коректен човек, борец до последно със статуквото. Страхотен бой изяде. Той ни покани. Заради него се присъединихме и ги подкрепяхме като партньор. И наистина, или е зависим, или го държат с нещо, или е уплашен, или е много лаком. Но, накрая, май ще излезе, че е много глупав, защото с това свое действие, дори да не се реализира кабинет, той губи подкрепата на българските граждани!

Сега ще помоля да пуснете. Това нещо, което ще чуете, аз ще му направя анализ след него. Закачихме едни картинки, защото ние не можем да правим субтитри, като г-н Гешев. Спекулации, че някакви "задруги с президента“ правим, с прокуратури, вие нали чухте моята реч за главния прокурор преди 10 дни, когато си дадох имунитета?! После ще ви кажа какво те смятат да правят със своите имунитети, ако им ги поискат. То се чува.

 

Кирил Петков: Сега ядем яко бой, късат се ризи, вие сте предатели на живота ни, но залагаме "застраховка“ Мария Габриел, която (не се чува) мечтае да бъде премиер. Борисов се "изпира“ през този вариант, няма две мнения, защото изглежда като коалиционно, а ние ще казваме: че е само Мария Габриел, а тя не е била в България.

Имаше дъжд от всякакви лидери, които ни звъняха по телефоните, включително на Г-7 са в момента. И Урсула, и Шарл Мишел ми звъняха вчера и днес. Днес имах разговор с Урсула, като й зададох точно този въпрос – ако има възможност за такова правителство, какъв е шансът да ни пуснеш? Тя вика: За Шенген ви е много голям шанса! За еврозоната трябва да видите как да заобиколите правилата, да влезете в рамките. Аз казах, можем ли да мислим за: Инфлация, която да е минус някакво следствие от Украйна, индекса за инфлация за махне ефекта от Украйна? И тя вика – не ме цитирай, но ще се опитаме да помогнем!

В Брюксел моралът не винаги е единственият критерий, по който се оценяват хората!

Говорено е за службите, че ще бъдат сменени, ако сме в ротация, да.

 

Мъжки глас: Ние сме окей с това нещо. Ние бихме могли да разчитаме, че ще ни подкрепят да променим службите, а вече смените са си смени, това е друго!

 

Асен Василев: Да, и само да кажа, че, даже, имената са синхронизирани с посолства.

 

Женски глас: Добре, какво значи "службите са наши“?

 

Асен Василев: Това означава, че по предложение на министър-председателя Парламентът ще утвърди ръководители на ДАНС, главен секретар на МВР, ДАР, ДАТО мисля, а военно, не знам, дали, ще го пипаме военно.

 

Женски глас: И тези всички хора ще бъдат на ПП-ДБ?

 

Асен Василев: Не, казахме: Това са наши хора, които са одобрени от посолствата!

 

Кирил Петков: Ще искаме външни консултанти да ни определят и да ни помогнат със структурирането на част от службите. Тези външни консултанти да не са кой да е!

 

Асен Василев: Само един анализ - това правителство ще продължи до момента, в който Бойко се страхува от Гешев и от президента!

 

Кирил Петков: Борисов, поне към днешна дата и това е важно да се каже, той иска да няма главен прокурор. Разбира се, знаем мотивацията каква е.

Какво става, ако утре или вдругиден повдигнат обвинения на Борисов и поискат?! Сега, тук едно, не казвам, че това е наше предложение или наше решение, но Христо Иванов даде едно предложение за това нещо и то е: Казваме, че се прави комисия по имунитетите, защото - той най-вероятно няма да е само на Борисов, ще видим дали и на някой от другите, ще видим, това ще се види - идеята е да се каже, че тази комисия работи докато се смени конституционната реформа. И се използват европейските стандарти за вдигане на имунитет.

 

Асен Василев: Да, това, което Кирил каза, да се въведели европейски практики от ЕП, което означава, че поне 6 месеца ще се влачи имунитета на Бойко. Която ще разглежда всички доказателства - лист по лист и перо по перо. Докато те не са отстранили Гешев като главен прокурор - не мисля, че Бойко ще иска да ходи на избори и да му пада имунитета!

 

Кирил Петков: Това си е типично борисовско! И той, през цялото врем, се опитва да отваря тази опция с нас, защото само ние можем да го "изперем“!

ГЕРБ е само един "бранд“ на голямото зло, което стои отзад! И, тук, може да се изиграе, да, основен маркетинг бранд като враг за нас, но не реален враг!

Можем да се правим на интересни по телевизията, да казваме "джентълменските договорки, борд на номинациите“ и така нататък. След следващите избори - стоиш до тоалетната в Парламента и те заобикалят. Защото - истината е, че цялата схема, която ние направихме, всички тези години интелектуалците са само 7%! 7% до 10%! Ако пуснеш народа, както е структуриран в момента да се репрезентира, ние трябва да сме 10%, с ДБ, с всичко. Направихме леко ала-бала през президента (не се чува), лека полека, естествения ни процес, освен ако не направим нещо успешно, ще бъде това!

 

Радостин Василев: Ще ви направя кратък анализ, защото при първа възможност след пресконференцията ще ви дадем целия запис от 5 часа, за да видите, че няма манипулация, ние просто изрязохме отделни моменти.

Първо Кирил Петков и колеги от ПП обясняват как трябва да заблудят българското общество, че не са в коалиция. А, те са в коалиция! Изключително грозно! Как не се намери един от 50 човека в този Национален съвет да излезе и да каже истината. Вътре си казаха много хора, че са против тази омерта, че това е задкулисна договорка, но после не ги видях да излязат пред вас и да разкажат.

За Кирил Петков ПП са единствените, които могат да изперат Борисов и това е част от договорката. Това е факт. С общо правителство Борисов се "изпира“ и унищожава ПП. Видяхме неговата устойчивост към репутационни щети. Той не подлежи на такива репутационни щети, защото е толкова окалян, че просто няма как да бъде повече окалян!

Звънят всякакви лидери, Урсула, Шарл Мишел! Колеги, тук става изключително напрегнато, защото аз ще задам въпрос на Урсула фон ден Лайен как тя обяснява на бивш български премиер и лидер на партия, че ще заобикалят правилата и как му обещала помощ за влизане в еврозоната, при положение, че ние няма да отговаряме на инфлационния индекс? И какъв е този инфлационен индекс, който по принцип се определя от НСИ минус някакъв ефект от войната в Украйна. Тоест на г-н Петков "Урсула“, както той я нарича, му е обещала България да влиза в еврозоната като заобиколи правилата. Дали, това е истина? Аз искам да го разбера.

По-страшно е начина, по който ще се формират службите. Ние чухме. Шефове на ДАНС, главен секретар на МВР, разузнаване – синхронизирани с посолствата и одобрени от посолството! Тоест ДАНС и ДАР, което е националната сигурност на България, се синхронизират с някакви посолства. Колеги, това е на ръба на чл. 1! Не искам да правя правни квалификации, но няма отговорен български политик, който да консултира ДАНС, ДАТО, НСО, ДАР с което и да е посолство, американско, руско или което и да е било! Освен, ако тези посолства не са в основата на тази коалиция! Защото натиск обяснява Кирил Петков, че има върху него от европейски лидери, от посолства и пита Урсула: Ако направим тази коалиция, ти ще ни пуснеш ли? Извинявайте, но такива разговори с европейски лидери, ако са се водили, това е много жалко за целия ЕС, не само за България!

Правителството ще съществува, докато Бойко Борисов се страхува от Гешев, казва Асен Василев. Бойко иска да няма главен прокурор.

И сега най-интересното – имунитета. Съпротивата, за да не си давам имунитета беше от Кирил Петков и Асен Василев. Не искаха да го давам. Сега, разбира защо.

Защото те са знаели какво следва: че взаимно ще се пазят с Бойко Борисов.

Чухте – какво правим, когато поискат имунитета на Борисов? Ами гласувате, ако не си го даде доброволно, започва разследване и отива в затвора, където му е мястото. Какво можем да правим? Само че явно господата Кирил Петков, Асен Василев и останалите явно ги е страх от нещо. И Христо Иванов, забележете, бил измислил механизъм с някакви европейски правила да се създаде някаква комисия в парламента, която да шиканира, да забави даването на имунитета с 6 месеца, докато конституционните промени не закрият фигурата на главния прокурор или не бъде приет механизма за разследване на главния прокурор и той не бъде отстранен. Това е позорно! Лидерите на ПП и ДБ измислят механизъм за защита на Бойко Борисов. Това е срамно! Трябва Христо Иванов да отговори на въпроса вярно ли е! Но, всъщност е логично, защото след всичко, което се случва, тази омерта иска да се пази от прокуратурата, не виждам друга форма!

И сега всички, които гледат тази пресконференция, разбират, че ние не сме направили нещо страшно, а разкрихме един разговор на Националния съвет на ПП, на който аз дори не съм член, вероятно по погрешка са ме поканили. За да разберем с какви предатели си имаме работа!

 

 

Малко преди Руди Гела да взриви бъдещата коалиция ГЕРБ-СДС / ПП-ДБ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в НС

 

26-ти май 23-та

Бойко Борисов: То човек да няма телефон на днешно време! Превърнахме се в държава на записите, ако всичко това е вярно! И тук се връщам, понеже мен ме записваха по тоалетни, по спални, по какво ли не, и тогава в телешки възторг изпадахте всички да ме коментирате! Във всяка правова държава нерегламентиран запис не се коментира! Точка! Ако ви записва някой вас по кулоарите какво си говорите, какви журналисти ще станете си представете. Защото всеки има свое мнение за нещо. Така че повтарям, нямам никаква информация по темата, освен нечистоплътност, бих го нарекъл!

 

Медия: Това ли начина за правене на политика вече в България?

 

Бойко Борисов: Докато се радвахте на нерегламентирани записи, които всякакви се опитваха да направят и да съборят законно правителство преди две години, така свалиха, то всъщност добре, че му изтече мандата на правителството, но знаете какво правеха. Абсолютно същия сценарий сега се прилага към ПП!

 

Медия: Каква е целта на това?

 

Бойко Борисов: Да не се направи правителство! Защото всичко е много близко да се състави правителство и целта е тази! Тя е видна!

 

Медия: Делян Добрев каза, че не само тези, които записват, но и записваните са жадни за власт. Вие с жадни за власт ли ще управлявате и в студио Х ли ще участвате? Той така написа във фейсбук!

 

Бойко Борисов: Ние сме демократична партия и всеки може да напише каквото си пожелае. Аз само знам, че това обслужва много, много различни интереси, които не искат България да се стабилизира!

 

Медия: Говорите за интереси, снощи на импровизиран брифинг Кирил Петков обвини директно службите и косвено президента, че стоят зад това нещо. Вие как мислите, това така ли е?

 

Бойко Борисов: Аз не знам Кирил Петков какво знае! Не мога да коментирам. На негово място аз нямаше да коментирам. Защото това е нечистоплътно. Това е нерегламентирано, незаконно! И вместо да си говорим кога ще започнем бюджета, кога ще довършим реформите, ние си говорим как някой записал. Службите са много общо понятие и г-н Петков би трябвало да знае това. Службите БОП ли е, полиция ли е, жандармерия ли е, гранична полиция ли е, ДАНС ли е, военно разузнаване ли е, цивилно разузнаване ли е? Има ли мероприятия регламентирани, разпоредени от съда? Това са тежки обвинения и не може под един знаменател да се слага!

 

Медия: Тоест това няма да повлияе на съставянето на правителство?

 

Бойко Борисов: На мен специално няма да ми повлияе!

 

Медия: А ще настоявате ли за МВР министър от ваша страна?

 

Бойко Борисов: Аз не настоявам за нищо! Мария Габриел води преговорите. Аз не участвам! Така че подобни думи, "някой щял да ме изпере“! Мен ме "изпира“! Аз само тази… "Делонги“, слагам го в кавички, за да звуча и аз западно, рекламно… мен ме интересува какво гласуват хората. Видяхте как престанаха да говорят за кюлчета и шкафчета. Нали видяхте как престанаха? Защо? Защото е същия монтаж! Целта беше да ме омаскарят, да се срине държавата и сега всички виждат за две години какво се случва!

 

Медия: А каква беше целта на разпитите вчера, според Вас?

 

Бойко Борисов: Тя е подобна! След 4 години едно и също нещо! Но аз няма да коментирам, защото изрично помолиха или настояха, не знам по закон как е, да не коментирам. И аз няма да коментирам!

 

Медия: Притеснява ли Ви нещо след тези разпити вчера?

 

Бойко Борисов: Притеснява ме времето, в което са избрани да бъдат направени, когато трябва да се направи правителство! Това ме притеснява. Можеше да са след една седмица, нищо нямаше да се промени. Можеше да са преди една седмица, пак нищо нямаше да се промени.

 

Медия: Това навежда ли Ви на мисълта, че може да е някакъв своего рода натиск?

 

Бойко Борисов: Аз не знам ПП и ДБ, ако се отиде на избори, как ще говорят за съдебна реформа! Защото на втория разпит ме питаха защо сме поискали оставката и аз ли съм накарал Мария Габриел? И аз само попитах: Румен Радев разпитваха ли? Асен Василев разпитваха ли? Кирил Петков разпитваха ли? Надежда Йорданова разпитваха ли? Атанас Атанасов, Христо Иванов разпитваха ли? Не! Значи само от ГЕРБ зависи съдебната реформа! Благодаря!

 

 

22-ри май 23-та

В Конферентната зала на 1 етаж на Съдебната палата, главният прокурор Иван Гешев, преди Руди Гела, пусна свои записи

 

Иван Гешев: Добър ден на всички! Първо искам да обясня каква е целта на днешния брифинг. От миналия понеделник търпеливо изчаквах по няколко причини. Аз съм, както казах, българин, мъж и магистрат и когато кажа нещо, аз държа на думата си, а като юрист мога да го докажа. Аз спазвам конституцията и законите на страната и това е призвание на всеки един магистрат и всеки един честен български гражданин.

Казах на предишния брифинг, че това е началото, надявам се да бъде началото на края на това, което българските граждани и вие, медиите, наричате "завладяна държава“, други наричат "олигархично-политическа мафия“! И края на тези, които българите наричат "политически боклук“, "политическа мафия“, "престъпници и крадци“!

В събота вечерта се прибрах на аерогара София, получих едно заплашително писмо, което ще видите, че ако не си подам оставката до 10 часа сутринта в понеделник, някой ще натисне копчето enter! Ама да натиска каквото ще – delete, enter, въобще не ме интересува. Аз съм българин, мъж, а и съм от македонския край. Нещо са объркали

човека. Ако позволите да предположа – объркали са и политическия тайминг. Защото, ако искаха да овладеят съдебната власт и в частност прокуратурата, трябва може би да изчакат да направят правителство, така предполагам, и след това да правят това, което правят. Но явно са били много сигурни, че ще си подам оставката. От петък проведох много разговори, пак от територията на САЩ, с много хора, магистрати, членове на ВСС. Обикновени хора ми звъняха да не се отказва. Казах на най-близките си приятели – край, ставам прокурор във Върховна административна прокуратура в името на спокойствието. Трябваше ми време. Всеки час беше от значение! Един от разговорите беше, мисля с г-н Стоев, с лицето Йордан Стоев. Питам – какво е това, дето сте пуснали? Не знам, не съм го чел, дадоха ми го! Викам – добре! Каза, че връзката не е много сигурна, особено в САЩ, трябва да се видим като дойдеш. Казвам – добре, ще се видим, няма проблем! Писах си с него, че искам достоен екзит, че се предавам, почти! Ако пуснете комуникацията с г-н Стоев по уотс ап. А, още на 11-и получих този есемес – "Голям проблем! Всички обединени! Шанс минимален!“ Кои са тези, които са обединени? Пише Йордан Стоев от ВСС. Казах му, че не сме говорили. Както виждате – 4 разговора. "Като се върна ще го мисля“! Трябваше ми време!

В петък на 12-ти съм получил този есемес – "Разбрахме се да упоменеш в молбата ВАП! Мисля, че е добре на първо време!“. После ще покажа другите.

Това съм обяснил в хода на съответните проверки! Продължавам нататък, или по-напред, или напред, както прецените. Тъй като се бяхме разбрали, по негова идея, да се видим вкъщи или някъде в София,

Оставете това нещо, защото е интерес този есемес в 15:16 в неделя. И ще ви обясня какво означава палеца отдолу. Може би към обяд беше доведен в дома, в който живея, под наем, нает от съпругата ми. Седнахме на двора, имахме дълъг разговор, който ще чуете след малко. Разговорът беше срамен за него.

Както казах – Господ ме наказва с глупави врагове!

Разговорът беше доста дълъг, така че едва ли мога да го възпроизведа, пък и ще го чуете, едва ли мога да помня подробности да ви разказвам. Те са интересни, това мога да гарантирам. Той ми обясни, че всичко се подслушва. Питах от ДАНС ли? Той ми каза – не знам, ти сигурно си се досетил! Сега кой ме записва, кой не ме записва, български служби, чужди служби – аз не се притеснявам! Защото няма от какво да се притеснявам и да се страхувам.

След като приключи разговорът, той каза, че отива да потърси гаранции за всичко, което казах. И понеже аз съм нетърпелив, в 14:31 му изпратих въпрос! Нещо се бави с гаранциите и аз съм много притеснен! Треперя от притеснение. И в 15:16 получих "Всичко е окей“. В същата минута съм изпратил палец!

За да затвърдя психичното си състояние и желанието да стана прокурор във ВАП, бихте ли дали кореспонденцията с лицето Бойко Методиев Борисов! Изпратих му окей в 12:59. Явно разговорът със Стоев е приключил по-рано. И получих усмивка. Не знам защо. Явно човекът е весел. На мен не ми беше много весело!

Какво се случи в следващите дни? И преди да чуете разговора с г-н, с лицето Йордан Стоев от ВСС, вече не помня от квотата на коя политическа партия.

В понеделник в 9 сутринта всичките ми заместници бяха при мен, както и други хора. Бях помолил сътрудника ми на някакъв носител да свали този запис, за да може да се чуе. Всички влязоха притеснени, с изключение на лицето Борислав Боби Сарафов, широко усмихнат, щастлив!

А сега ви предлагам да го чуете. За удобство е със субтитри. Ще бъде публикувано на сайта на прокуратурата и няма пречки да го представя следващия четвъртък на пленума на ВСС, който се надявам, че ще защити независимостта на българската съдебна власт! Защото за пръв път от десетилетия, ако цитирам един висш магистрат, българската съдебна власт е в ситуация отново да защитава своята независимост. И аз нямам съмнения, хайде да не казвам, че нямам съмнения, но предполагам, че зад това стоят тези, които наричат себе си политическа мафия. А в записа се споменава конкретно лицето Бойко Методиев Борисов! На моменти ще помоля колегите да спират, за да давам някои кратки обяснения, за да е ясно за кого става дума в разговора. Защото, въпреки че водя професионално разговора, все пак не всичко се разбира.

 

Йордан Стоев: Аз разбрах, вчера сте говорили. Доколкото разбрах, така ми казаха!

 

Гешев: С никой не съм говорил! Вчера получих на гарата заплашително писмо. С никой не съм говорил вчера! Че ако не си подам оставката до 10 часа, ще пусне компромати и да внимавам за децата си!

 

Стоев: На мен сега ми казаха съвсем друго. Затова идвам, защото той това, което иска, вика 100% гаранции за...

 

Гешев: За кого, щото ми стана интересно. Какви трябва да са гаранциите за мен?

 

Стоев: За теб, за съпругата ти, за децата, за всички!

 

Гешев: Сигурен си? Защото каква е гаранцията, че няма да ме треснат, като си подам оставката?

 

Стоев: Затова идвам, защото знам за какво става въпрос! И даже нали за чисто технологията, като технология, как да стане, във вторник да се пусне на пленума, да прекараме две точки. Имахме спорен въпрос, чисто технологически е, дали във, ъъъ, дали пленума или това, защото направо едното да се гледа и преназначаването.

 

Гешев: Еми значи пленум и колегия?

 

Стоев: Тук спорим дали трябва колегията или и пленума може да го направи това. То няма май разписано това. Това ще го изговоря в понеделник с Магдалинчев, защото ...

 

Гешев: Магдалинчев в час ли е?

 

Стоев: В час е!

 

Гешев: Прави се на пет и половина!

 

Стоев: А?

 

Гешев: Прави се на пет и половина! И Чолаков се прави!

Стоев: Еми ти какво си мислиш? Аз ти казах по телефона – поставиха ни го! А това, което ние го направихме и бягахме преди вятъра, беше подготвено от Сорбоната да ти го пусне.

...

Стоев: Е, това не го знам. Изобщо не знам, че пък той ти праща на тебе. То и на мен не ми се каза, аз съм като вестоносец. Не ми се казва това, което трябва да знам.

 

Гешев: А защо се случи това?

 

Стоев: Случи се защото, това, което той ми каза, вика, така се получи, то е и истината, ние го знаем, че всички срещу теб са се събрали. Изкупителната жертва, то си е така. И всъщност той казва, аз вика последен, седях последен, обаче вика бях така, много така натиснат по простите причини, че изпадам в изолация. Това беше от гледна точка на целесъобразност.

 

Гешев: Е, това като нищо.

 

Стоев: Абсолютно, говорим за политическа изолация.

 

Гешев: Демек вие след четвъртък го разбрахте?

 

Стоев: Да.

 

Гешев: След Габриел?

 

Стоев: В петък.

 

Гешев: А кой написа това?

 

Стоев: Аз даже не знам, беше ни дадено. Жоро се беше подписал на първия ред.

 

Гешев: Кузманов? Той го писал.

Стоев: Първи е неговият подпис. Е, ще го видиш, то го има на...

 

Стоев: Стефан му казаха по-късно. Магдалинчев не знаеше.

 

Гешев: Стефан.

 

Стоев: По-късно, аз мислех, че по-рано са му го казали на него.

 

Гешев: А Магдалинчев знаеше ли?

 

Стоев: Не. Затова беше бесен, ми звъня, в деня, в петък ми звъня.

 

Гешев: А сега е съгласен, натиснали са го.

 

Стоев: Ти го знаеш стареца.

 

Гешев: Чолаков се направи, че не знае нищо. Мавров не е говорено със сигурност, защото няма смисъл.

 

Стоев: Да, просто един месец, докато се утешат нещата! Сега другото, което е, не можеш да мълчиш, трябва да излезеш и да кажеш нещо, разбираемо!

 

Гешев: Не да си подам оставката?

 

Стоев: Не, ти ще си я подадеш при всички случаи. Но това, което, като идея по-скоро или де да знам какво е, може да кажеш, че си притеснен за семейството, лични подбуди. Видял си, че всички се обръщат срещу теб и в един момент казваш, че не искаш ти да си разделителната линия в държавата, че искаш да запазиш прокуратурата единна, еди що си. Е, в този дух и основното да е да наблегнеш на личния мотив. Ти искаш, семейството ти не може да понесе това всичкото, което се случва. А и ти си човек като всички.

 

Гешев: А какво мислиш, как ВСС, който е с изтекъл мандат, ще освобождава? Хубаво може да ме освободи, ама как ще избере нов?

 

Стоев: Ще стартира процедура за избор. Което не е пречка. А самата процедура, нас може да ни махнат, ти нали знаеш, ние сме си събрали багажа. Може да се, не знам сега за политиците какво решение ще вземат, нас може точно за два месеца да ни пуснат. Процедурата по избора може да отиде на 6 месеца. Мисля, че няма пречка да започне процедурата.

 

Гешев: Ще направят ли правителство?

 

Стоев: Това и аз не го знам. Мисля, че накрая ще направят правителство. За да я докарат тая оттам, да напусне поста, той е добре платен пост, ти знаеш. И да я водят тук за нещо бъдещо несигурно, надали ще е!

 

Гешев: Добре, разбрах. Целта е да си направят правителство и да продължат да крадат (не се чува)

 

Стоев: Включително ми казаха, те са възприели задържането там за Барселона и за не знам си какво (не се чува) Основният двигател е

 

Гешев: Бойко?

 

Стоев: Банкята! Да! Еди-какво си, еди-що си, такива работи. Аз нали ти казвам вече, нали понеже обикновено се говори леко несвързано, което е нормално при такива случаи, хвърля се нещо, след това другото и аз едва ли не трябва да се ориентирам във всичко и да знам всичко. Аз затова накрая викам – слушайте, отивам, казвам, гарантирам, гаранциите се дават, технологично казвам нещата как ще се свършат.

 

Гешев: Ще подам молба за Върховна административна прокуратура.

 

Стоев: Точно така. Това всъщност и в молбата, като пуснеш за оставката може да напишеш да бъда преназначен във ВАП.

 

Гешев: Окей.

Стоев: А това е, защото да не те събираме със Сотир на едно място. Не е ВКП.

 

Гешев: Аз и не искам да ни сложат в една стая с него.

 

Гешев: Добре, хайде последно сега да преговорим. Кажи: взел съм решение, разбрали сме се.

 

Стоев: Това е ново за мен, честно. Това е и ще го кажа изрично!

 

Гешев: Човек, добре ли звучи?

 

Стоев: Не, не, то не е човешки. При условие, че всичкото и...

 

Гешев: И аз се прибирам и го получавам на летището с писмо. Точно след като съм пътувал 24 часа и след всичко, което се случва. Добре ли е? Ками му го!

 

Стоев: Не, аз ще му го кажа, защото той ми каза съвсем друго нещо. Че ти всичко знаеш.

 

Гешев: Гаранции за мен. Ще ми пишеш, ще ми звъннеш – дават се пълни гаранции и толкова.

 

Стоев: Да.

 

 

Гешев: Не, кажи му го сериозно.

 

Стоев: Да, ще му го кажа, това влиза в гаранциите.

 

Стоев: Да. Аз в понеделник, ти след като си в 9.30, като пуснеш оставката аз, ако мислиш, че е удачно, ще дойда до палатата пак да се видим в кабинета. По едно кафе да пием, защото, ти си имаш там технически работи, глупости. Да си вършиш глупости, щуротии и така нататък. За да ... тия работи. А ще ти пусна съобщение – гаранциите са потвърдени.

 

Гешев: Не ми пускай съобщение, кажи ми – всичко е точно! Абе пусни ми съобщение – всичко е окей! Да!

 

Стоев: Между впрочем бях предупреден, че всичко се слуша, и теб.

 

Гешев: И мен ме слушат?

 

Стоев: Да.

 

Гешев: Кой ме слуша? ДАНС?

 

Стоев: Не.

 

Гешев: А?

 

Стоев: Да ти го кажа, ти може би си се досетил, ама. Седят и чакат сега и това е.

 

Гешев: И се чудят кой е, какво се случва.

Стоев: Да. Те повечето са в неправда. Аз ти казах, че той нали беше някъде, къде беше, в Южна Африка ли. Представено ми е като достоверна информация. И ми е казал – не в понеделник, пускай в петък още. Каза ми се сутринта. Аз запазих номер.

 

Гешев: А добре, защо ме защити?

 

Стоев: Кой?

 

Гешев: Радев. За Радев, че е в Южна Африка.

Стоев: Не, той не те защитава. Той искаше той да обере славата, че той да вкара тоя Сорбоната да пусне първи.

 

Гешев: Той там каза, ама там по същество ме защити.

 

Стоев: Ти сега на политиците седиш и говориш. Между впрочем виж как всичко се обръща сега в момента и го представят така – ГЕРБ командва ВСС, Бойко разпореди на тия шестимата от ВСС и те изпълниха веднага.

 

Гешев: Не, индиректно.

 

Стоев: Да, ама по другия начин. Той е тропнал по масата и е казал, тая страна ще си направи (не се чува) и казва – изпадате в изолация.

 

Гешев: Да, и оставате, нито може да крадете, нито може да си направите.

 

Стоев: Нищо, нищо. Казаха ми друго. Че ти е било предлагано определен пост.

 

Гешев: Да, посланик в Израел и посланик в Турция.

 

Стоев: А така.

Гешев: Ама аз казах – това са глупости. Това беше само най-общо казано.

Стоев: Те казват, че било твърда гаранция.

Гешев: Не е така.

Стоев: Тоест един вид искаха да ми кажат, че ти не си изненадан. Че тая тема е била говорена с теб.

Гешев: Човек, беше казано следното. Виж сега, за да оберем напрежението, при първия удобен момент трябва да те сменим със Сарафов. Еми добре, това ме устройва.

Гешев: Иначе ще се бия и циркът ще е страшен, искам гаранции!

Стоев: Няма никакъв смисъл, да.

Гешев: И прокуратурата ще спре да съществува, и държавата.

Стоев: Чисто технически. То това е цялата работа, ама всичко им спира.

Гешев: Спира им бизнесът.

Стоев: Отивам и казвам – гаранциите, това е моя тема!

Гешев: Кажи му го да го знае това нещо. И темата с взрива.

Стоев: И с взрива темата.

Гешев: И скъсания лист.

Стоев: Това, това наистина и мен ме учудва.

Гешев: Човек, грозно е.

Стоев: То просто не се прави така. Така може да амбицираш човек, така може да го (не се чува)

Гешев: Аз отдавна искам да се оттегля. Искам да се приплъзна обаче, ама аз не се приплъзнах, а се сгромолясах!

Стоев: Това е! Много динамично развиха нещата.

Гешев: Трябваше да ме изчакат, да дойда тук и да кажат – Иване, тръгни си!

Стоев: Е, явно е станало нещо. Не знам какво е. Защото, нали ти казвам, в един момент. Тя тая, не знам дали гледа интервюто, ама първата работа, която каза, беше ти. Ти си най-важният в държавата.

Гешев: А Деси Атанасова седеше, звъннах ѝ, тя не знаеше – разбери, аз не знам! Е така, седя и гледам – вика.

Гешев: А защо те избраха теб, защото си комуникативен. А тия другите са мишки.

Стоев: Да (не се чува) Дамянов замина за Япония.

Гешев: Според мен жена му във ВАС, Чолаков е казал – няма проблем жена ти.

Стоев: (не се чува) Защото и той е зависим.

Гешев: Ще натисна enter.

Стоев: Това е пълна глупост, сега ще отида да кажа.

Гешев: И какво ще натиснат?

Стоев: Нищо няма да ти натиснат, ти не си толкова пък. Те знаят, че (не се чува) Според мен, те да мислят реално.

И Гешев, 25-ти май 23-та, след убийството на Къро, на правна комисия пак се зарече

Иван Гешев: И аз, като главен прокурор, ще довърша мандата си и ще свърша това, за което кандидатствах за поста! А това е всички, които са извършили престъпления, да влязат в затвора след осъдителни присъди, влезли в сила от българския съд!

Следващото, което ще кажа, че не ме е страх! Няма да позволя да бъда плашен и не я е страх магистратската общност, вярвайте ми!

И последното, което ще кажа, преди да си тръгна, че няма да участвам в нещо, което вероятно преди това е решено и което обслужва, може би, това, което определих като политическа мафия и което българските граждани определят като политическа мафия, политически боклук, олигархия и организирана престъпност! И няма да позволя и да участвам, може би, в това, което каза проф. Киров и един друг конституционалист, който ще перифразирам – превръщането на правовата държава в дрипа и пипането на Конституцията с мазни пръсти! Бог да пази България!

26-ти май 23-та

Председателят на ДПС Карадайъ, пък, призова за "преучредяване“ на България, чрез ВНС.

Мустафа Карадайъ: Свидетели сме на тотален разпад на държавността! Всичко, което се случва, е много жалко. Всичко се разпада. Не функционира нормално нито една власт по Конституцията на Република България! Нито законодателната, нито изпълнителната, нито съдебната власт. Всеки записва всеки. Всеки разнася всевъзможни компромати. Представете си само как изглеждаме в очите на нашите партньори и съюзници от НАТО и ЕС. Заприличахме на "анимационна държава“. Нарушители на Конституцията на Република България, на законите на страната, нарушители на граждански и човешки права в страната се правят на моралисти и морални съдници!

Какъв е изходът от тази ситуация? Преди година и половина ние от ДПС предложихме промени в Конституцията на Република България. Сега вече виждаме, че се сетиха, че освен предизборен популизъм за реформа в съдебната система, са нужни и действия. А реформи, истински реформи, дълбоки реформи без промени в Конституцията на Република България няма как да станат! Затова сега в тази ситуация, ние от ДПС предлагаме преучредяване на държавата! Свикване на Велико народно събрание!

Г-да Петков, Василев, Борисов, Гешев – убивате ли България?! А Къро – кой и защо уби?!

Аз съм Беновска. И питам.