15 юни 23-та

Държавният глава Румен Радев освободи от длъжност главния прокурор Иван Гешев

Със свой указ на основание чл. 129, ал.3, т.5 от Конституцията, президентът Румен Радев освободи днес Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България.

А ето какво сподели във Фейсбук Главният прокурор Иван Гешев, след като президентът Румен Радев го уволни:

"Няма по-важно нещо на света от истината. Справедливостта е резултат от истината.

Дали тези “политици", които изкривиха истината и несправедливо ме отстраниха заради думите “политически боклук, извинявам се за израза" – дали по този начин ще постигнат одобрението на хората?

Дали безогледното пренебрегване на фундаментални правни принципи и зачеркването на жизнено важни принципи като демокрацията и справедливостта ще бъде възприето от народа за нормално?

Битката за справедливост не е само моя лична битка, битката за справедливост е битка на целия български народ.

В името на Отечеството тази борба продължава!

Да живее България!“

Бог с нами!“

16 юни 23-та

Прокурорската колегия на ВСС назначи Борислав Боби Сарафов за и.д. Главен прокурор.

Водещ заседанието: Искам да ви уведомя, че, преди малко, прокурорската колегия на ВСС - на основание чл. 175, ал. 4, изречение второ от Закона за съдебната власт - определи Борислав Боби Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор на Република България. Решението бе взето с 8 на 1 гласа.

Борислав Сарафов: Уважаеми членове на ВСС, искам да кажа няколко думи. На първо място искам искам да изкажа благодарност за високото доверие, което ми гласувате днес! Аз съзнавам с каква отговорност съм натоварен с това ваше решение. Отговорност както пред колегите си, стотиците стойностни, достойни и почтени прокурори, които работят в прокуратурата на Република България и следствените служби, така и пред обществото. Защото обществото ясно видя в последния един месец, че прокуратурата, може би, беше използвана в полза на личния интерес на бившия главен прокурор Иван Гешев. Прокуратурата има нужда от едно нормализиране, защото последните дни показаха, че тя може да бъде използвана като оръжие по отношение на неудобните. Такъв бях и аз. И държа да подчертая по отношение на сигналите, които така щедро бяха подадени по новата процедура във ВКС, че съм дълбоко убеден, че трябва да се разследва не само самото същество на сигналите, а и начина, по който те са фабрикувани, създадени и подадени. Защото аз съм убеден, че ако се направи едно наистина сериозно разследване, може да излязат сериозни злоупотреби. Държа да подчертая, че тези сигнали бяха подадени в момента, когато аз изразих принципната си позиция срещу позициите на г-н Иван Гешев, към момента главен прокурор. Така че аз за себе си имам своето дълбоко убеждение, а мисля, че нормалния човешки интелект съзнава плод на какво са тези сигнали. Така че се надявам на бързо развитие по случая, за да може тези неща да бъдат изчистени. В този смисъл съм дълбоко убеден, че прокуратурата незабавно трябва да започне съответните реформи, наистина незабавно. Цялото общество видя, че прокуратурата наистина има нужда от нов път, по който да тръгне. Наистина е настъпило време разделно! В този смисъл от сърце и дълбоко ви благодаря за доверието, с което ме облякохте! Но съзнавам ясно огромната отговорност, с която съм натоварен, както пред вас, така и пред колегите от прокуратурата и следствието, така и пред цялото общество! Благодаря ви още веднъж!

И се запитах: Ако Пеевски беше шеф ДАНС, Сарафов щеше ли да е Главен Прокурор?!

Преди 10 години, на 14 юни 13-та, в залата на 42 НС, председателят Михаил Миков обяви:

Пламен Орешарски: Уважаеми дами и господа, на основание чл. 8, ал. 1 от Закона за ДАНС предлагам за председател на агенцията да бъде избран г-н Делян Славчев Пеевски! Гледам на днешното предложение за назначаване на ръководител на ДАНС като на стъпка от цялостния процес на реформиране на тайните служби.

Миков: Решение за избор на председател на ДАНС – Народното събрание на основание чл. 84, точка 8 и чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България, чл. 8, ал.1 от Закона за ДАНС и по предложение на министър-председателя на Република България реши – избира Делян Славчев Пеевски за председател на ДАНС! Моля режим на гласуване! Не виждам вдигнати ръце, прекратете гласуването и посочете резултат! Гласували 204, "за“ 116, против 87, "въздържал се“ 1! Г-н Делян Пеевски е избран за председател на ДАНС!

Сергей Станишев: Трудните ситуации изискват нестандартни решения. Предложението на министър-председателя не е стандартно. Имам ясно поети ангажименти от кандидата, че ще работи именно на основата на закона, в интерес на хората!

Михаил Миков: Г-н Делян Пеевски е избран за председател на ДАНС!

Делян Пеевски: Кълна се при изпълнение на службата да спазвам Конституцията и законите на Република България е да изпълнявам добросъвестно служебните си

задължения, като се ръководя от интересите на държавата и принципите на независимост и обективност! Заклех се!

В кулоарите настъпи "турбуленция“! Всеки искаше да чуе и види Пеевски. Само аз успях на го догоня и запитам.

Илиана Беновска: Може ли да кажете, г-н Пеевски, с каква задача влизате в ДАНС?

Делян Пеевски: Има време да кажа.

Илиана Беновска: Сега го кажете, защото това е най-важния въпрос за обществото!

Делян Пеевски: Вече агенцията повече ще работи, отколкото да говори! Няма да коментирам, ще ме съдите по делата ми!

Илиана Беновска: Няма да Ви съди никой, ние искаме да Ви аплодираме! Кажете, за какво да Ви аплодираме!

Делян Пеевски: Ще видите, има време!

Илиана Беновска: Как се получава сливането между парите и тайните служби, заедно с парламентарната власт? Ще ми отговорите ли?

Делян Пеевски: Няма да коментирам, г-жо Беновска!

Илиана Беновска: Моля Ви, отговорете!

Делян Пеевски: Нали, може да не ме блъскате!

Илиана Беновска: Блъскат ме мен, не го правя нарочно! Може ли да кажете, все пак, каква ще бъде програмата Ви?

Делян Пеевски: ДАНС вече ще работи! Няма да се говори само, каквото беше в миналото!

Илиана Беновска: Как ще работи? С разчистване на сметки с финансовите противници ли?

Делян Пеевски: Със сигурност няма да има разчистване на сметки! Ще работя само за държавата и за нейните граждани!

Илиана Беновска: Как точно?

Делян Пеевски: Ще видите по действията ми!

Илиана Беновска: Вие, отсъствахте в миналия Парламент - в целия мандат! Сега станахте много активен! Това ли беше цената?

Делян Пеевски: Г-жо Беновска, ако обичате!

Илиана Беновска: Успех Ви желая, г-н Пеевски!

2013-та ГЕРБ беше в опозиция, управляваше правителство БСП и ДПС, начело с проф. Пламен Орешарски.

Веднага потърсихме лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Защото се пусна мълва, че Пеевски ще арестува Борисов.

Пеевски не арестува Борисов. Борисов арестуваха Кирил Петков и Асен Василев от ПП.

На 17 март 22-ра.

А главният прокурор Иван Гешев освободи Борисов.

Радио К2: Г-н Борисов, каква е разликата при структурирането на силовите министерства и структури от управлението на ГЕРБ и настоящето управление?

Бойко Борисов: Просто е крайно непрозрачно, както виждате!

Радио К2: Ви знаехте ли какво ще се случи днес в пленарна зала?

Бойко Борисов: Не, това не можеше на никого да хрумне дори! Но това, което съм казвал, винаги съм считал, че Ахмед Доган може да работи така, както трябва. За съжаление, той е единственият политик, който знае какво трябва да се прави с властта, няма никакви сантименти и скрупули и овладя цялата държава – силова, медийна, финансова, политическа! Така че днес е, действително, най-важния ден за ДПС. Днес държавата принадлежи на ДПС. И това е края на БСП.

Илиана Беновска: Очаквате ли да бъдете арестуван, г-н Борисов, както беше арестуван Алексей Петров?

Бойко Борисов: Много е голяма разликата!

Илиана Беновска: Говори се в средите на БСП и ДПС, че това е една от инструкциите?

Бойко Борисов: Много е голяма разликата между единия и другия!

Илиана Беновска: Говори се, че това е една от инструкциите към Делян Пеевски?

Бойко Борисов: Да им е честито на БСП! Виждате, колко са посърнали! Вчера бях лош пророк. Изнасилиха брутално столетницата и това им струва и живота днес!

Илиана Беновска: БСП и ДПС не са знаели, парламентарните групи, до 8.30 за това предложение?

Бойко Борисов: Той никой не знаеше! Вижте, как криминално го вкараха в залата.

Илиана Беновска: Допускане от средите на БСП, че Делян Пеевски е натоварен точно с тази задача – да Ви поарестува малко Делян Пеевски, да си изпълни задачата и да изгори?

Бойко Борисов: Това е единствения начин да ме направят приживе национален герой! Честит ви председател, г-жо Нинова!

Илиана Беновска: Това беше реплика към г-жа Нинова, която отмина!

Бойко Борисов: Браво на Ахмед Доган! Ето така се упражнява власт! И, както вчера малко образно казах, но се оказа, че съм лош пророк, пред очите ни се видя как брутално насилват столетницата. Днес те я умориха, БСП приключи в този си вид! Електората, хората на БСП, нормалните хора това няма да го приемат, аз съм убеден в това!

Илиана Беновска: Знаете ли, че ПГ на БСП и ДПС са разбрали едва в 8.30 за това предложение, а Сергей Станишев отговори на мой въпрос, че вчера следобед е бил осведомен от Орешарски и едва след това се е видял с Пеевски? Вярвате ли в това второто и в това, че тези са научили сутринта?

Бойко Борисов: Най-вероятно Станишев е разбрал от Моника Йосифова какво са решили и вероятно затова не са разбрали ПГ!

Илиана Беновска: Така ли се взимат такива решения!

Бойко Борисов: Нямам обяснение. Само щях да си го представя, ако на Агенция за закрила на детето сложат бившия депутат Кузов! Това е горе-долу същото, което се прави. Но вижте, на ДПС човек трябва "ашколсун“ да им каже! Направиха си медии, направиха си телевизии, направиха си правителство, направиха си областни управители, направиха си служби. Овладяха цялата власт. А БСП, като едно малко дете, подсмърча само около тях. Вие, видяхте ли как изглеждаше Орешарски, като предлагаше това?!Аз го гледах в очите!

Сашо Диков: Като един вид мушкато!

Илиана Беновска: Как си обяснявате зависимостта на Орешарски и Станишев от ДПС?

Бойко Борисов: Вие, ако станете двамата, няма да имате равни. Нека първо единия, после другия!

Сашо Диков: Мисълта ми е тази - това е решение, това назначение работи изключително успешна за вашата кауза, това няма как да го отречете?

Бойко Борисов: Какво да направя? Кажи какво да направя? Аз се затворих в стаята, обмислях да търся някакви аргументи. Те, зорлем, се опитват да ни върнат на власт и аз не го разбирам защо така. Най-вероятно, след като Станишев е разбрал, че по никакъв начин не може по демократичен път да ни победи, като партия и е решил да играе ва банк, да ни арестуват, да ни тормозят. Ако такъв ангажимент са поели – да!

Сашо Диков: Предполагам не изключвате и това е логично, първо Цветанов да арестуват и след това Вас?

Бойко Борисов: Това е добър начин да ни направят национални герои!

Илиана Беновска: Делян Пеевски отговори на мой въпрос, че няма да Ви арестуват, но от БСП, няма да кажа кой, каза, че има версия, че е поставен да арестува Вас, Цветан Цветанов и след това самия Пеевски да изгори?

Бойко Борисов: Ами те там са "изгори, за да светиш“ цялата партия!

Илиана Беновска: Ами той много има да свети, защото има какво да гори!

Бойко Борисов: Има какво да гори! Вижте, погледнете форумите, реакциите на хората!

Илиана Беновска: Не, сериозно, ако той Ви арестува, какво ще правите?

Бойко Борисов: Как да ме арестува?

Илиана Беновска: Ето така, идват и Ви арестуват!

Бойко Борисов: Вие чувате ли се какво говорите? Каква държава в ЕС? На някой му хрумнало да дойде и да арестува лидера на най-голямата партия! Нека да се вземем сериозно в ръце! 1,1 милиона са гласували за мен, как ще дойде!

Илиана Беновска: Ако намери някакво юридическо основание?

Бойко Борисов: Ще са добре дошли като дойдат, ще ги посрещна добре! Как така? Ние най-демократично върнахме властта, участваме във всичко, правим, подкрепяме, само и само да върви държавата напред. Направих им Дунав мост 2. От 2000 са го почнали, досега абсолютно провален проект беше. И го имате на кадрите как 2-3 колонки стърчаха на сушата!

Илиана Беновска: Всичко е ясно, но представете си, че дойдат със заповед за задържане?

Бойко Борисов: Добре дошли са!

Медия: Казахте, че с това предложение БСП е ликвидирана като партия?

Бойко Борисов: Не ги ли видяхте как изглеждат по коридорите? Те са смачкани! Сутринта ги извикаха, казаха им какво ще гласува. Миков пак си направи триковете, в последния момент вкара името, обнародван е в Държавен вестник през нощта и се получава това. Но, както и да е.

Аз на вашите колеги казах и пак ще повторя, че ДПС, начело с Ахмед Доган, демонстрира как се упражнява власт – безскрупулно, безпардонно, в интерес само на една партия! Така че те заслужават поздравления, че завзеха цялата власт - медийна, икономическа, финансова, банкерска, служби, всичко! И могат да управляват 20 години. Неслучайно цялото им ръководство е от бивши агенти на ДС. Те знаят как се прави. Проведоха предизборна кампания само с компромати. В деня за размисъл направиха така, че да има внушения срещу ГЕРБ. Сега първо махнаха тези полицейски директори, които бяха задържани за купуване на гласове от БСП и ДПС. Първо тях махнаха. Вкараха, направиха си едно съвременно ГЕСТАПО с всичките му функции, безконтролно. Защото, казва Местан, че щял да го контролира Парламентът. Кой Парламент! Със 100 души от БСП и ДПС. Така че, госпожо, това е триумф на ДПС! Все пак аз имам сантимент към БСП, столетница – те я убиха! И вътре техните хора, симпатизантите им, когато разбират какво им се случва. Вие виждате в какво нещастно положение се намира премиерът Орешарски. Ако има малко чест и доблест, трябва да си хвърли оставката. Не трябва да стои там да му се маскари името, защото той заслужава уважение!

Илиана Беновска: Как ще коментирате президента Плевнелиев, който отказа да отиде на откриването на Дунав мост и свиква КСНС на 20-и, грози ли го и него импийчмънт? Дали новата коалиция няма да си сложи и президент?

Бойко Борисов: Първо президентът им направи огромен жест. Защото за първи път, за тези 23 години история, идва някакво управление на власт и отнема правомощия на президента. Вие помните, дори съм бил упрекван за това, че докато беше президента Първанов ние две години не внесохме дори законите за службите, за да не се приеме, че са срещу президента и му се отнемат правомощия. Сега те, с първото си предложение, с първия си закон - създаването на ДАНС - отнеха правомощията на президента да се произнася! И това е правилен жест, според мен, да не отиде там. Защото това ще е много ясен сигнал към Брюксел и към всички какви процеси текат у нас!

Илиана Беновска: Но грози ли го импийчмънт?

Бойко Борисов: Не познавам Конституцията в тази ѝ част, че без 97 депутати, ако трите партии се съберат, дали може? Не съм запознат, да не кажа някоя глупост!

Сашо Диков: Остава една единствена надежда в тази ситуация, недоволството на народа. Ще подкрепите ли протестни действия под каквато и да е форма?

Бойко Борисов: Току-що съм забранил на апарата на партията, на всички, над които имаме власт, да участват на протестите. За нас са гласували над 1,1 милиона, аз над тези хора нямам власт! Те са дошли и са пуснали бюлетина. Какво ще решат – нямам власт! Апаратът и разпознаваемите лица съм казал да не се явяват на протеста, защото считам, че този начин, по който действа сега тази Тройна коалиция, след като съм отчел и нашите грешки, и мен ме боли, когато казват нещо, че сме го правили – не съм би тук, затова са го правили. Парламентаризмът, една нация да върви напред, изисква политическите мъже и жени да могат да говорят и да взимат най-правилните решения, независимо дали има политически ущърб за тях. Както аз им казах 3 пъти от трибуната – един глас ще ви дам аз, не се хващайте с Атака. Помните, нали? И не може да ми се отрече. Но една държава, ако всяко управление ще се посреща с протести, ще има напрежение върху което и да е правителство – не е добро. И аз ми се учудвам днес с това решение, което взеха – те взривиха нета, взривиха хората! Никой не може да го оправдае. Вие сте се събрали и виждате, че нещо нередно се е случило!

Сашо Диков: Защо искате ВНС?

Бойко Борисов: Защото явно, че от това, което в момента има като политически елит и взаимоотношенията, които съществуват между лидерите на много партии, много трудно ще се прави консенсус!

Медия: Имате ли подозрения, че главният прокурор Цацаров е избран с протекции на Делян Пеевски?

Бойко Борисов: Единственото, което мога да кажа, и то отговаря на това, което винаги съм казвал, че за г-н Цацаров имам добро мнение от времето, когато съм бил главен секретар и съм докладвал в съда това, което правим. Казвал съм, че за мен той е най-добрия съдия. Това съм си позволявал да кажа, защото само това съм знаел. Оттук- нататък действията му ги коментират хората, коментират ги медиите. Нямам абсолютно никакъв контакт с него, не го търся. Надявам се и никой да не го прави, защото това е независима институция!

Медия: Бихте ли коментирали това, че имаме още един вицепремиер, именно Цветлин Йовчев?

Бойко Борисов: Честито, добре! Това е хубаво да има още един вицепремиер, защото когато е само един вицепремиер, всъщност все едно няма вицепремиер, защото той отговаря за всички министерства, както и премиерът.

Медия: Кой ще има реална власт, според Вас?

Бойко Борисов: Не мога да се меся в тяхната работа. Факт е, обаче, че след като вчера им казах, че се бавят с областните, с министрите и с вицепремиерите – днес вече имат. Така че, може би, по-често трябва да си говорим с вас, за да работят по-експедитивно!

Сашо Диков: Мислите ли да промените начина на работа на групата, да я върнете в залата? Няма ли да е добър знак към хората?

Бойко Борисов: Както виждате ние по никакъв начин не пречим на Парламента! Точно обратното, влизаме, регистрираме се и всеки ден Миков прави трикове. Виждате как следят гласуванията. Първия ден бяхме невинни, наивни, млади, неопитни. Натиска копчето, на 15-20 следи кворума, за да имат малко хора и натиска копчето. Пълна зала, над 215 души, а излиза, че са 140!

Илиана Беновска: Добре, но вие сте избрани с най-висок резултат!

Бойко Борисов: И хората най-много ги дразнеше това, че веднъж гласуват с чужди карти и второ, че не ходят депутатите на работа. Сега, при пълен Парламент, хората четат, че били само 120 души или 130. А всички сме тук. Участваме, влизам, питаме, говорим. Излизаме само, когато те си направят предварително трите партии БСП, ДПС и Атака, и вие нали видяхте днес – при гласуването, когато влязохме ние, веднага излязоха от Атака, останаха само 3 човека! Така че, колкото и да говорят трите партии, че не са направили коалиция, то си личи от действията в залата!

Илиана Беновска: Но как вие, като партия с най-голям резултат, ще заемете активната страна, а не резоньор! Дотук се държите като резоньор, отразявате събитията?

Бойко Борисов: Тези партии се държат все едно са спечелили изборите!

Илиана Беновска: Не може 4 години да се държат така!

Бойко Борисов: Не мога да разбера това нахалство, това самодоволство! Това ще им изиграе лоша шега!

Илиана Беновска: Как ще станете активната страна?

Бойко Борисов: От нашите грешки съм си извел поуки. Техните ще бъдат много по-горчиви от нашите!

Сашо Диков: Не може да не Ви притесняват скандалите около някои областни структури на ГЕРБ. Как ще ги коментирате и какво ще предприемете?

Бойко Борисов: Ние сме демократична партия, има инакомислещи, има различни мнения. Аз се срещам с тях, изслушвам. Сега ще имам повече време, ще обиколя, ще разговарям с хората. Вие ГЕРБ не я мислете! Имате правителство, имате мнозинство, занимавайте се с министрите! Вчера изпитвах една ваша колежка за министрите, сега няма да ти го причиня, няма да ги кажеш!

Илиана Беновска: А защо няма заместник-министри на МВР и на правосъдието?

Бойко Борисов: Казах, че съм разпоредил на апарата на ГЕРБ да не участват, а на апарата на ГЕРБ не мога да разпореждам!

Илиана Беновска: Сутринта Лютви Местна, лидерът на ДПС, извади документи, които показват, че по партийни предложения на ваши координатори и областни управители са се извършвали назначения на чиновници в определени министерства. Той заяви, че ще създадат комисия по този повод. И понеже поводът да говори Местан беше Делян Пеевски да Ви питам, Вие ще искате ли да се създаде комисия за назначаването на Делян Пеевски, Иван Иванов, областни управители и други, които бяха за по един час?

Бойко Борисов: Според мен е по-добре всяка партия, която носи своята политическа отговорност, да застава зад кандидатите, които представя. Аз мисля, че г-н Пеевски сега е разбрал всъщност, че ако му беше приета от Парламента кандидатурата, щеше да има много големи проблеми за него самия, защото щеше да бъде използван буквално от двете партии, от БСП, ДПС, и да бъде каран да им върши мръсната работа. Всъщност, те така и оправдаха предложението си за назначение. Мисля че сега, когато панически бягат от него, и Станишев, и Местан, ще си направи своите изводи за какво са го предложили.

Медия: Г-н Борисов, след като последните дни отново кандидатурата на Делян Пеевски беше прехвърляна между БСП и ДПС, вие имате ли ваша информация, по ваши канали, кой в крайна сметка посочи този човек за шеф на ДАНС?

Бойко Борисов: Ами, те самите не зная, вече!

Медия: А Вие знаете ли?

Бойко Борисов: Не!

Илиана Беновска: Не е ли Ахмед Доган, г-н Борисов? Защо не го произнесете, Вие го знаете това?

Бойко Борисов: Винаги съм казвал, колкото и да ми е носило негатив това, че Ахмед Доган е един от най-добрите политици на прехода тези 23 години!

Илиана Беновска: Е, не е ли Ахмед Доган предложил Делян Пеевски, хем да върже Станишев, хем да отмъсти на Пеевски?

Бойко Борисов: Нали ме питате мен? Не е нужно да ми се подсказва и да ми се внушава отговор?

Илиана Беновска: Извинете ме!

Бойко Борисов: Не вярвам г-н Доган да направи такова предложение, знаейки какво ще се случи впоследствие! За разлика от другите, той е човек, който може да предвижда. Винаги съм го твърдял, колкото и негативи да ми е носило!

Медия: На Станишев ли е предложението, според Вас?

Бойко Борисов: Според мен най-вероятно е на Станишев. Защо? Защото той излезе и каза, че Пеевски ще свърши някакви работи, които са нестандартни. Под "нестандартни работи“, в служба като ДАНС, се разбира нещо извън закона. Затова аз считам, че

Станишев - вече почти всичките му действия - са извън закона. А що се отнася до тези назначения, повтарям, по-добре да са партийно назначени, партията да си носи отговорност и в същото време да не е като сега, ние не можем да разберем кой кого е предложил в този кабинет. Кой министър от коя партия е, каква политика има, на кого се отчита. И съответно, ще използвам неговите думи за "калинки“, по-добре "калинки“, отколкото "криминалинки“, които те назначиха в цялата администрация в пълен обем. Ако погледнем гафовете им, те са десетки.

Илиана Беновска: Ще поискате ли комисия за назначението на Делян Пеевски?

Бойко Борисов: Не, не виждам смисъл. Защото и вчера продължават с тази казионна комисия, която направиха и неслучайно БСП и ДПС я дадоха на тяхната "патерица“ в управлението, Атака, да я оглавява. Искам да кажа, че това е голяма манипулация с общественото мнение, което се прави и неслучайно Лаков не пожела паралелно с тази комисия да върви и такава за полетите по време на предишното управление на Станишев. Защото, както са написали, че сме летели до Луната, предишното правителство на Станишев е летяло до Юпитер и Марс заедно!

Илиана Беновска: Все пак, г-н Борисов, Вие, не сте в атакуваща позиция!

Бойко Борисов: Нека да знаем защо се казва "Правителствен отряд“. Той не е правителствен само, а и на НС, на президентството и, даже, в момента военни хеликоптери участват в снимането на филми. Но, аз не съм против това, защото и преди, и сега твърдя, че колкото повече летят тези апарати, толкова по-добре за пилотите, по-добре за тях. Един самолет или хеликоптер се поврежда, когато не лети, когато стои на пистата!

Илиана Беновска: Може ли един политически въпрос: В момента вашия "самолет“, както се изразихте образно, "самолетът на ГЕРБ“, също стои на летището. Кога ще атакувате?

Бойко Борисов: Кой самолет?

Илиана Беновска: Използвам вашия образ, вашият "самолет“ седи в момента паркиран на летището!

Бойко Борисов: На тази метафора мога да отговоря, че всеки ден "лети“ в Парламента! Всеки ден се опитваме да показваме на хората, че и без "Трибестан“ може да се вдига! Със същата метафора мога да го кажа!

Илиана Беновска: И кога ще го "вдигнете“ на БСП?

Бойко Борисов: Нека не обръщаме толкова внимание на тези хора!

Така говореше Борисов за Пеевски 2013-та.

Какво става днес, в 2023-та?

И.д. главният прокурор Сарафов "запретна ръкави“, за да установи законност.

Борислав Сарафов: Още днес ще предложа смяна на всички заместник-главни прокурори, тъй като те показаха своята лична привързаност към Иван Гешев, включително и по отношение на тези практики, които всички видяхте, че битуват в прокуратурата и обществото ги видя много ясно. Не считам, че досегашните заместник-главни прокурори могат да бъдат отделени от Иван Гешев. След като г-н Гешев вече не е част от прокуратурата на Република България или поне не е главен прокурор, те не могат да останат и да изпълняват длъжността си! Седейки до него на тези брифинги, които даваше, подкрепяйки го безрезервно, вършейки и други неща, които са ми служебно известни, защото имам информация какво се е случвало, те не могат, нямат моралното право да останат заместник-главни прокурори!

Борислав Сарафов: Благодаря ви, отивам да работя!

Медия: Ще бъдете ли открит с медиите?

Борислав Сарафов: Не само ще бъда открит, а ще търся и подкрепата на медиите! Защото медиите са връзката на нашата институция с гражданското общество. Благодаря ви, отивам да работя!

Медия: Къде отивате да работите?

Борислав Сарафов: Всъщност да, отивам на четвъртия етаж в съдебната палата!

Медия: За депутатските имунитети искаме да разберем, защото ни е важно?

Борислав Сарафов: Не казваме нищо за депутатските имунитети! Дали са обосновани, дали са част от политическите закачки на бившия главен прокурор с политиците, това ще бъде преценено тепърва.

Медия: Ще направите ли ревизия?

Борислав Сарафов: Аз ще се допитам до колегите от прокуратурата, аз няма да го реша еднолично. Но ако се налага, ще се назначи ревизия да се види какво е свършено по тези дела. Тоест, ревизията ще обхване не имунитетите. Ревизията трябва да обхване работено ли е ритмично по тези дела, събирани ли са доказателства ежедневно. Има ли срочност, качество и ритмичност в разследването. Защото в обществото, а и в мен остава впечатлението, че по някои от тези дела не е работено от години. И по двете дела, както и по други дела. Не се работи с години и в един момент, когато г-н Гешев се почувства лично засегнат от политическата класа, защото трябваше да се приеме механизъм, който, всъщност, отдавна трябваше да бъде приет, той се почувства засегнат и активизира тези дела. Тоест, ревизията ще обхване, ако назнача такава ревизия, както казах, че обхване срочност, ритмичност на разследването и има ли периоди от година, година и половина, в който не е вършено нищо по тези дела. Защото да се каже, че се превеждат едни документи година, година и половина, това не ми звучи сериозно. Предполагам не звучи сериозно и на вас. Ако някой каже, че едно дело, което охотно беше казано, че е прекратено срещу друг бивш премиер, и след това се окаже, че е рязко възобновено, това не ви ли навежда на едни лоши практики? Прокуратурата трябва да бъде прозрачна! Моята амбиция е това да се случи. Аз вероятно няма да довърша този процес, но се надявам да го започна! Затова търся и вашата подкрепа! Благодаря!

И "гръм от ясно небе“! Кирил и Христо се усетиха, че със Сарафов "са си намерили Майстор- ИТЕ“…

ПП-ДБ призовава и.д. главен прокурор Борислав Сарафов да подаде незабавно оставка

В противен случай министърът на правосъдието Атанас Славов ще предприеме всички възможни действия за преразглеждане на решението за избора на Сарафов

България има нужда от истинска съдебна реформа. Подмяната на Гешев със Сарафов е фарс, а не реформа.

Няма спор, че г-н Гешев не притежаваше високите морални и професионални качества, за да заема длъжността главен прокурор. Затова и неговото отстраняване бе отдавна необходимо.

Но изборът на негов заместник вместо да отговори на очакванията на обществото за прозрачност и честност на процедурата, стана отново при порочна прибързаност и тайнственост.

Скандалите, разразили се в системата на прокуратурата през последния месец, изискват от ВСС внимателно обсъждане на въпроса как следва да бъде проведена процедурата по определяне на и.д. главен прокурор и кое лице е действително най-подходящата кандидатура, която да изведе тази институция от професионалния колапс и липса на обществено доверие, в който се намира.

Противно на необходимостта от внимателен подход и максимална публичност прокурорската колегия на ВСС днес взе решение в нарушение на процедурните правила и в нарушение на моралната отговорност, която носи пред българските граждани.

Процедурата бе проведена от прокурорската колегия на ВСС, въпреки че съобразно Конституцията на България, изборът на Главен прокурор се извършва от Пленума на ВСС.

Този избор води до огромна концентрация на правомощия в едно единствено лице – по-висока дори от тази, с която разполагаше инструментът в ръцете на Господ г-н Иван Гешев, тъй като Сарафов възнамерява да остане директор на Национална следствена служба.

Борислав Сарафов, в качеството си на заместник главен прокурор, бе част от екипа на Иван Гешев, който години държеше множество знакови дела "на трупчета“. Същият бе и главен участник в разразилия се конфликт между институциите, имащи отношение към разследването и разкриването на престъпления в Р. България - Прокуратурата и Националната следствена служба.

Считаме за недопустимо лице, срещу което има подадени сигнали за извършени престъпления, да изпълнява, макар и временно, функциите на Главен прокурор.

Г-да Пеевски и Борисов! Ако Пеевски беше шеф - ДАНС, Сарафов щеше ли да е Главен Прокурор?!

Аз съм Беновска. И питам.