6 юни 23-та

Избират Ротационен Кабинет – Денков-Габриел, ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС

12.50 часа

Пристига президентът Радев в НС и на вратата още "зашлеви“ Ротационния  Кабинет – Денков-Габриел, ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС:

Румен Радев: Надявам се правителството да не предава националните интереси, така както лидерите на новата коалиция предадоха доверието на своите избиратели! Обществото ни, тепърва, ще осмисля процесите около "акуширането“ на тази коалиция, защото тя обезсмисли изборите. А изборите са основата на демокрацията. Спомняте си как г-н Борисов обикаляше страната, за да убеждава хората да гласуват за него, защото ПП са съсипали държавата и ако се допуснат до властта, те ще я довършат! Днес г-н Борисов им подарява цялата власт. Спомняте си как ПП бяха окупирали социалните мрежи, за да вдъхновяват своите избиратели, че ГЕРБ са мафията и трябва да бъдат изтрити от българската политика. Днес те споделят властта с ГЕРБ. Спомняте си как ДБ поведоха своите избиратели на "кръстоносен поход“ срещу задкулисието и олигархията. Днес те просят някакво спасение, така че да си гарантират властта. Тяхната благословия по-точно. Всички те спечелиха, за сметка на измамения избирател и демокрацията!

2 юни 23-та

Преди гласуването на Ротационния Кабинет – Денков-Габриел, ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС

Главният прокурор Иван Гешев "показа зъбки“:

Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-то Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народен представител и бивш министър-председател Бойко Борисов по предложение на Софийската градска прокуратура.

В предложението на наблюдаващия прокурор от СГП се посочва, че по делото е необходимо да бъдат извършени действия по разследването, включително и привличане в качеството на обвиняем, които са с характер да засегнат правната сфера на народния представител.

Главният прокурор внесе в Народното събрание допълнителни материали към искането за снемане на имунитета на народния представител Б.Б.

В деня на гласуването на Ротациония Кабинет – Денков-Габриел, ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС

6 юни 23-та

Главният прокурор изпрати в 49-ото Народно събрание допълнителни материали към внесеното искане за разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народния представител Б.Б., бивш министър-председател на Република България.

Материалите са във връзка с досъдебно производство на Софийска градска прокуратура, известно в медиите като "Барселонагейт“ и съдържат доказателства, относими към предмета на разследване.

Материалите съдържат протокол за претърсване и изземване на имот, одобрен с определение от Софийски градски съд, с който са иззети множество веществени доказателства – документи и електронни устройства. Приложени са още протокол за доброволно предаване, справка от проверка на СДВР по повод възложени оперативно-издирвателни мероприятия и молба за правна помощ до Република Турция, изготвена от отдел "Международен“ към  Върховната касационна прокуратура.

И на

6 юни 23-та

49 НС отгласува Ротациония Кабитет – Денков-Габриел, ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС.

Без "пръста“ на знаковото ГЕРБ-лице Делян Добрев и с 2 "златни пръста“ на ДПС – Делян Пеевски и Йордан Цонев.

Беновска/Борисов: Ще благословите ли “Кабинета Денков"? Борисов: Отец Тихон да благославя!

Бойко Борисов и Вежди Рашидов, ГЕРБ - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 6.06.2023 г. 

Илиана Беновска: Ще благословите ли това правителство и ще изключите ли Делян Добрев от ГЕРБ? Ще благословите ли това правителство?

Вежди Рашидов: Може ли да отговоря аз? Аз разговарях с колегата. Нали, си давате сметка, той е човек на честта. Когато се е зарекъл, че ще си отреже едната ръка, по-разумно от всичко е ръката му! Така, че си давате сметка, че при него нещата вече са при дадена дума и няма за какво да му се сърдим! Защо трябва да бъде освободен?

Илиана Беновска: А ще благословите ли това правителство?

Бойко Борисов: С такива думи и въпроси, "ще благословите ли“! Отец Тихон да благославя!

Беновска/Делян Добрев: В ГЕРБ изолиран ли ще сте! Добрев: Борисов знае, че съм “против" ПП! Ще критикувам!

Делян Добрев, ГЕРБ - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 6.06.2023 г. 

Илиана Беновска: Г-н Добрев, току-що Вежди Рашидов каза, че е по-добре Вие да имате ръка, отколкото да гласувате за това правителство. Това е риторичен отговор, разбирате! Но, защо гласувахте по този начин?

Вежди Рашидов: Аз казах по-точно, да не подвеждате, че когато разумът трябва да надделее, по-разумно е човек да е с ръка, отколкото без ръка! А, той е човек на честта, можеше без една ръка!

Делян Добрев: Примерът с моята ръка беше, за да демонстрирам колко силно вярвам в това, което правя! И аз наистина продължавам да вярвам, че ПП са едни неподготвени хора, които не могат да се справят, но жадни за власт! Не искам нищо повече да кажа, защото ще ги наредя, сигурно, още повече.

Гласувах "против“! Никой не ме е карал да гласувам нещо по-различно от това, което -съм направил. И оттук-нататък ще следя за всяка една тяхна стъпка. Надявам се, следващата седмица, бензинът и дизелът да не станат пак 3,50 - да не се върнат посредниците по газа!

Илиана Беновска: А въглищата!

Делян Добрев: Да не намираме пак споразумения като "Джемкорп“!

Илиана Беновска: А, въглищните централи!

Делян Добрев: Но, бъдете сигурни, че аз, въпреки че съм от ГЕРБ, които подкрепиха, без мен разбира се, това правителство, ще следя всяка една тяхна стъпка и всеки изхарчен лев, защото не им вярвам!

Илиана Беновска: И  - пред кого ще пледирате за некачествена работа на този кабинет? Вие сте единица в ГЕРБ!

Делян Добрев: За всичко, което открия като нередност, вие ще сте първите, журналистите, медиите, обществото, които ще разбират!

Илиана Беновска: Да, но ГЕРБ ви подкрепят ли?

Медия: Партията вече зад Вас ли е, заради начина, по който гласувахте?

Делян Добрев: Не мисля, че партията не е зад мен! Трябваше да питате Борисов!

Илиана Беновска: Питахме Борисов, но отговори Вежди!

Делян Добрев: Той знаеше, че аз ще гласувам "против“ и това е моя позиция, заявена още като дадох примера с ръката. Знаете, че през последните две години аз не съм спирал да критикувам ПП и техните действия. Няма как в едно такова гласуване да си променя мнението!

Медия: Очаквате ли някакви последствия, след като не сте били на едно и също мнение с останалите депутати? Борисов каза, че който е против новия кабинет ще има последствия!

Делян Добрев: Не съм чул Борисов да е казвал такова нещо. Това се спекулираше в медиите, но аз не съм бил свидетел на такива заплахи.

Илиана Беновска: Добре, но сега ще има ли такива пресконференции, каквито имаше по-рано, в които Вие бяхте основното действащо лице и Борисов Ви подкрепяше? Ако Вие имате забележки към този кабинет, как си го представяте?

Делян Добрев: А, защо до няма!

Илиана Беновска: Те сега трябва да седят и да аплодират кабинета, а, Вие, единствен - критичен!

Делян Добрев: А защо да няма? Според мен, никой не би ме спрял да казвам това, което казвам и досега!

Илиана Беновска: Дали, ще може, в централата да става това?

Медия: Кой би бил по-добрият вариант, ако не беше гласувано това правителство, нови избори ли?

Делян Добрев: Вижте, варианти имаше много. За мен най-добрия вариант беше с ДБ, ИТН и ДПС, аз ви го казах. Това щеше да бъде истинското евроатлантическо правителство! Това с ПП не е такова!

Беновска/Пеевски: Връщате ли се в политиката активно? Пеевски: Не съм я напускал!

Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, ДПС - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 6.06.2023 г. 

Медия: Вие ли натиснахте бутоните "за“?

Мустафа Карадайъ: Да, естествено, познахте и правилно познахте!

Медия: Защо подкрепихте само вие двамата правителството?

Мустафа Карадайъ: Ние, от ДПС, имахме възможност - пред вас, пред медиите - да заявим, след среща с ГЕРБ и ПП, че ние няма да пречим на коалицията ГЕРБ-ПП да излъчат редовно правителство. Това за нас е първа крачка към преодоляване на политическата криза! Българските граждани не искат да има шести поредни ненужни избори. Гражданите искат спешно да преодолеем политическата криза, за да се решават проблемите на хората, като - според нас от ДПС основният проблем, който чака спешно решаване - е спиране на прогресивното обедняване на българските граждани.

Медия: А, защо само двама депутати от ДПС, а не цялата група? Има ли някаква символика?

Илиана Беновска: Защото така са си решили!

Медия: Има ли някакво скрито послание?

Мустафа Карадайъ: Да отговарям може ли? Благодаря ви за възможността да ви отговоря на поставения въпрос, защото от различните страни въпросът имаше сходно съдържание. Мисля, че добре си спомняте, на 13 април, пред вас, имахме възможността да представим нашата позиция, когато имахме среща с г-н Борисов, на която г-н Борисов каза, че за тях е много важно да направят правителство с ПП. Ние, тогава, на г-н Борисов, а и пред вас, пред медиите, заявихме, че 49 НС има една много важна задача – да се опита да направи съдебна реформа. А съдебната реформа не може да се случи без промени в Конституцията, а тези промени - без ДПС - няма как да се случат. И, затова, вие правилно сте забелязали и въпросът ви е точен и правилен защо ние двамата с г-н Пеевски сме гласували "за“! Отговорът е в този дух и в този смисъл - заявка за нашето поведение в комисията по конституционни въпроси! Защото, вие добре знаете, но аз още веднъж да ви припомня, че само ние, от ДПС, имаме представен проект за промени в Конституцията- още преди година и половина. Представихме го пред вас, пред медиите, представихме го пред Венецианската комисия, пред комисията ЛИБЕ в ЕП, пред комисията по правни въпроси в ЕП, пред комисаря по правосъдие в ЕК, пред вас медиите, на всички парламентарни групи сме го раздали. Така че ние ще работим проактивно в тази посока да се случат промените в Конституцията и да се осъществи реформата в съдебната система!

Медия: Г-н Пеевски, кажете, като човек, дал подкрепа за това правителство, какво очаквате от него?

Делян Пеевски: Да извършат тази конституционна реформа и затова се включваме с председателя в комисията по конституционни въпроси. Двамата ще бъдем членове. Единствено това. Кабинета не го подкрепяме като кабинет, като състав, подкрепяме само конституционната реформа! Това ще бъде от нас!

Илиана Беновска: Давате ли знак, че се връщате активно в политиката в Народното събрание?

Делян Пеевски: Аз съм тук, къде да се връщам?!

Мустафа Карадайъ: Г-н Пеевски, за кратко в два Парламента, само, го нямаше! Само още едно изречение какъв знак и какво е това. Казахме, че това е първа стъпка към решаване на политическата криза. Ние от ДПС очакваме, освен тази първа стъпка, да извървим и пътя за преодоляване на политическата криза и да възстановим нормалността в политиката, да възстановим демокрацията, и да възстановим държавността, за което има нужда от много дълъг път, от много стъпки. Това е само първата стъпка. Това са ни очакванията! Това ни е надеждата!

Беновска/Кирил Петков: Пеевски и Карадайъ, с правото на депутати, подкрепиха “Кабинета Денков"!

Кирил Петков, ПП - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 6.06.2023 г. 

Кирил Петков: Първо искам да кажа честито на всички българи, че вече имаме  редовно управление, което е избрано по демократичен начин! Връщаме силата на парламентарната република по начин, по който е записан в Конституцията!

Илиана Беновска: Може ли да благословите това правителство? Какво ще му пожелаете?

Кирил Петков: Моето желание е Първо: това правителство да бъде за 4 години! В тези 4 години България да стане една нормална европейска държава, част от Шенген, от еврозоната, с нормално правосъдие! И, ние, в Парламента имаме огромен ангажимент да подкрепим това правителство в неговото управление, със законодателните реформи, които всеки един от нас е обещавал пред избирателите си!

Илиана Беновска: Имате ли график?

Кирил Петков: Имаме ли план – да!

Илиана Беновска: График?

Кирил Петков: Имаме график. Имаме план. Разчетена е програмата на тримесечия. И сега, доколкото знам, всеки един от министрите ще разбие този график на седмична програма. Защото, задачите, които са пред всички други и пред цялото правителство ще бъде функция на това колко добре се изпълнява тази програма. Както г-н Денков каза – по делата ще ги познаете!

Илиана Беновска: Ще го обявите ли публично?

Медия: Два гласа "за“ от Карадайъ и Пеевски, какво значи това?

Илиана Беновска: Те са народни представители!

Кирил Петков: Всеки един народен представител има правото да изрази своето съгласие. В случая това, което те показаха, че подкрепят това правителство. От наша гледна точка ние сме сигурни, че реформите, които сме задали и конституционните промени, които искаме да се случат - ще ги отстояваме на всяка цена! Благодаря ви!

И като "свещенодейци“, при изключени микрофони за въпроси, Денков и Донев гордо си предадоха "скиптъра“ на управлението на България.

Само че Беновска реши да Пита, както прави винаги:

Беновска/Денков: Благословията за кабинета ви? Денков: Да ни е яка гърбината!

Гълъб Донев, ексминистър-председател и Николай Денков, министър-председател - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 6.06.2023 г. 

Илиана Беновска: Г-н Денков и г-н Донев, ще благословите ли новото правителство? Приближавам се леко към вас, защото тези микрофони, незнайно защо, са изключени! И, надявам се, това повече да не бъде практика, г-н Денков! Ще благословите ли правителството и какво ще му пожелаете? Нека всички българи да го чуят - двама министър-председатели!

Гълъб Донев: Аз не съм лице, което може да благославя, това го правят други, свещенослужители! Но, бих пожелал успешна работа на новото правителство! Работа в интерес на България, работа в интерес на българските граждани, работа в интерес на българския бизнес, така че България да бъде едно привлекателно място за живот на нашите деца. Нашите деца са нашето бъдеще! Чрез тях ние градим нашия успех! 

Николай Денков: Аз мисля, че с "честито“-то вече свършихме. Моята благословия: Гърбина да ни е яка! Това ни чака!

Премиерите акад. Денков и Мария Габриел, и вицето Асен Василев се ръкуваха с Беновска!

И дойде "кобната“ дата,

8 юли 23-та,

 планирана ВСС "да евтаназира“ главния прокурор Гешев. Ама, Гешев, реши да не "чака кротко на ешафода гилотината да му резне вратлето“:

Главният прокурор внесе в Народното събрание последната част от извършените преводи на материали във връзка с изпълнена ЕЗР по делото "Барселонагейт“ към искането за снемане на имунитета на народния представител Бойко Борисов

Главният прокурор внесе в 49-ото Народно събрание последната част от вече изпратени множество преводи от испански на български език на материали, получени във връзка с изпълнена от Кралство Испания Европейска заповед за разследване (ЕЗР) по висящо досъдебно производство на Софийска градска прокуратура (СГП), което касае народния представител Бойко Борисов, бивш министър-председател на Република България.

Допълнителните материали представляват относими доказателства към внесеното искане за разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Б.Б.

Материалите са във връзка с досъдебно производство на Софийска градска прокуратура, известно в медиите като "Барселонагейт“.

И, внезапно, ВСС съвет си оттегли първото искане за сваляне на Гешев, че израелски експерт е бил на мястото на взрива срещу Гешев.

А разглеждането на второто искане, че Гешев изрича: "Аз ще довърша мандата си, въпреки това, защото за мен има само едно значение: българските граждани да имат сигурност и е време да бъде изметен този политически боклук!“, отложи за 12 юни 23та.

8 юни 23-та

На датата, насрочена за "гибелта“ на главния прокурор Гешев, ДПС публикува

проект за промени в Конституцията.

Знаковите фигури на Движението - лидерът Мустафа Карадайъ и депутатът Делян Пеевски подкрепиха кабинета "Денков-Габриел", с изричното уточнение, че дават гласовете си не за правителството, а за извършване на дълбока конституционна реформа.

ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА ДПС ЗА ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА – РАЗДЕЛЯНЕ НА ВСС НА ДВА ВИСШИ СЪВЕТА, ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР САМО С МЕТОДИЧЕСКА ФУНКЦИЯ

Разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на два висши съвета - на съдиите и на прокурорите, които да се състоят от по 13 души, предлага ДПС в проектозакона за промени в Конституцията, който Движението предложи още преди година и половина.

Членовете от квотата на парламента в двата съвета ще се избират с мнозинство от 2/3.

Движението предлага сегашните членове по право във ВСС - главният прокурор, председателите на ВАС и ВКС и министърът на правосъдието, да не участват в новите два съвета.

Промените в Конституцията, предложени от ДПС, отразяват изцяло препоръките на Венецианската комисия към България, както и всички забележки на европейските и евроатлантическите партньори на страната ни.

ДПС представи промените в Конституцията първо в Брюксел, където на 1 февруари 2022 г. лидерът на Движението Мустафа Карадайъ проведе серия срещи в централата на АЛДЕ. Поправките в Конституцията бяха представени на Хуан Фернандо Лопез Агилар, председател на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), на Адриан Васкез Лазара, евродепутат, председател на Комисията по правни въпроси на ЕП, на Стефан Сежурне, председател на група "Обнови Европа“ и на Софи ин‘т Велд, евродепутат, председател на Група за наблюдение на демокрацията, правовата държава и основните права към Комисия LIBE в ЕП.

Проектът получи одобрението на Вера Юрова, зам.-председател на Европейската комисия по ценности и прозрачност, на която също бе специално представен.

Проектът бе изпратен и на посланиците на всички страни-членки на ЕС, в посолствата на балканските страни и на страните членки на НАТО.

На 2 февруари 2022 г. проектът на ДПС за промени в Конституцията бе даден на парламентарните групи в Народното събрание.

В проекта си ДПС предлага да се премахне правомощието на обвинител №1 по чл. 126, ал. 2 от Конституцията, което предвижда осъществяването на надзора за законност. Това означава, че занапред главният прокурор няма да може да се произнася върху конкретни прокурорски актове и най-важното – слага се край на пирамидалната структура на прокуратурата, която бе критикувана от европейските институции.

Отмяната на това правомощие премахва и възможността обвинител №1 да се произнася по прекратени преди години дела, ако актът на прекратяване не е бил обжалван пред съда.

Остава второто правомощие на главния прокурор по чл. 126, ал. 2. То предвижда да се осъществява методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, като целта е еднаквото прилагане на закона.

Разглеждаме и преразглеждаме въпроса с правомощията на главния прокурор. Прехвърляме надзора за законност от главния прокурор на съответните по-горни инстанции в прокуратурата. В полето на главния прокурор оставяме само методическите указания, такива каквито правомощия имат ВКС и ВАС за уеднаквяване на практиката на различните съдилища и прокуратури, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на 3 февруари 2022 г., когато Движението представи проекта си пред журналисти в парламента.

След проведените разговори в Брюксел Движението предложи членовете на Конституционния съд също да се избират с мнозинство от 2/3.

Проектът за конституционни промени на ДПС предвижда още уреждане на въпроса с индивидуалната конституционна жалба.

ДПС предлага премахване на изискването за липса на двойно гражданство на министри и депутати, за да не се нарушава Конституцията.

8 юни 23-та

И последва диалог  Пеевски – Иванов чрез медиите по темата "Конституционна комисия“:

Делян Пеевски: Нов обществен договор, запомнете го и ще разберете скоро какво имаме предвид!

Медия: Рискувате ли ДПС да бъде изключена от тези разговори?

Делян Пеевски: Никой не може да изключи ДПС от тези разговори, защото ние представляваме нашите избиратели!

Медия: Вие имате 36 депутати!

Делян Пеевски: А, само, да попитам ПП колко само са?

Медия: Останалите ...

Делян Пеевски: Няма останали! Вижте, ако 204 смятат да изключат ДПС, нашите избиратели няма да ни изключат от този договор и от този разговор за нов обществен договор!

Христо Иванов: Искам да кажа ясно, аз затова го казах от трибуната на НС, за да е ясно. Комисията, от наша гледна точка, трябва така да бъде създадена, че да не поражда никакви съмнения, никакви допълнителни сюжети и въпроси. Тя трябва да е само и единствено комисия, която прилага европейските стандарти в областта на  правосъдието. Това е моята позиция. Този спор го водим. Водим спор и за човешките права!

Медия: Ще искате ли оттеглянето на Делян Пеевски?

Христо Иванов: Не е моя позиция да искам персонални решения. Това, което мога да направя, е да предложа принцип и да дам  пример за прилагането на този принцип. Принципът е в тази комисия да влязат хора, които не са разделящи. Аз също съм разделящ! На мен също ми тежат определени митове и легенди, казвам аз, други хора казват, че това е вярно. Затова и стоя отстрани и помагам отстрани. Това, да покажем, че сме способни да направим крачка встрани, да оставим процеса да се случи по най-неутралния начин, така че всеки да може да участва в него...

Да напомним, обаче че на 5 юни 23-та

Главният прокурор  Гешев внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на разпоредби от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), свързани с отказите за образуване на досъдебни производства, механизма за независимо разследване на главния прокурор и избора на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

9 юни 23-та

Главният Гешев се отказа да говори пред нацията пред телевизора. Щял, май, да говори в ЕП.

И поиска:

Главният прокурор Иван Гешев поиска да бъде изслушан на закрито заседание в Народното събрание във връзка с досъдебни производства за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние

Главният прокурор на Република България Иван Гешев изпрати писмо до председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков с искане да бъде изслушан от народните представители във връзка с конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние.

Изслушването е поискано на основание чл. 26 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който предвижда обсъждане с народните представители на дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително при възникнали затруднения в осъществяване на функциите им.

Главният прокурор посочва, че изслушването следва да се проведе при закрити врата предвид съдържаща се в досъдебните производства чувствителна информация.

А Делян Пеевски подсказа на Гешев, че е "Адио, Рио“ - българска комедия от 89-та…

Сюжет

Арх. Стоев спечелва конкурс за проект в Рио де Жанейро. Всичко върви добре, докато той не разбира, че директорът му ще замине вместо негов способен колега. Измъчван от угризения как да постъпи и подтикван от жена си да избере пътуването, вместо да се откаже, склонява. Връща се у дома, върху колата му пада труп. Каквито и да прави, не може да се отърве от трупа. Постепенно архитектът разбира, че и други хора имат същия проблем. Оказва се, че това е трупът на някогашната им чиста съвест и всеки се сдобива с него, когато започне да лъже или отстъпва от принципите и истината…

9 юни 23-та

Делян Пеевски: На сайта са нашите предложения. Те са доста остарели вече, защото бяха преди година и половина. Видяхте, че приехме механизма за контрол на главния прокурор. Също така обсъждахме с г-н Иванов да премахнем фигурата на главния прокурор, като цяло. Да я няма в новата Конституция. Това бяха базово обсъжданията. Но, нека, да не говорим повече. Нека да видим и техните предложения и по- нататък ще обявим.

Медия: Кога и как решихте, че трябва да има конституционна реформа за премахване на влиянието на главния прокурор?

Делян Пеевски: Преди година и половина, запознайте се. Тогава орязахме изцяло пълномощията на главния прокурор. Сега сигурно ще вървим към премахване на тази фигура. Благодаря ви!

Медия: Защо трябва да се премахне фигурата на главния прокурор?

Делян Пеевски: Вие не смятате ли, че тази фигура тежи на обществото?

Медия: Кога го решихте?

Делян Пеевски: Преди година и половина отрязахме всички пълномощия и правомощия. Сега, това предложение дойде от тях за премахване на фигурата. Ние ще мислим по това.

Медия: От кои "тях“, от ПП-ДБ ли?

Делян Пеевски: От ПП-ДБ, нали, го видяхте и министъра преди малко!

Медия: А кога Ви натежаха правомощията на главния прокурор?

Делян Пеевски: Преди година и половина внесохме...

Медия: Коментирахте ли вашето членство в конституционната комисия?

Делян Пеевски: Не, не сме коментирали. Говорихме професионално по темите. Когато имаме да кажем нещо повече, ще ви го кажем.

Медия: Ако се намери консенсус да се случат нещата, готов ли сте да се оттеглите?

Делян Пеевски: Търсим консенсус. Тук не става въпрос за една личност. Търсим консенсус. Вчера, когато ви казах - вижте проекта, после видях некоректни коментари, че съм казал, че се работи само върху нашия проект. Няма такова нещо. Всички имат проекти - ще седнем, ще работим, ще намерим общо съгласие. Никой не може да доминира тази комисия. Това е Конституцията на България, трябва да я направим заедно.

Беновска: Г-да Пеевски, Борисов, Гешев, Радев, Василев! На война, като на война ли? А България - Кръст?

Аз съм Беновска. И питам.