Беновска: Г-да Борисов и Петков! Ще се избиваме като в Сърбия?! Защото България няма правителство?!

Всичко започна на 10 ноември 1989-та. САЩ, в лицето на президентa Роналд Рейгън склониха Съветския съюз в лицето на Михайл Горбачов да унищожат социалистическия свят. Където беше и България. Горбачов получи няколко смешни милиона…

С купон беше разрушена Берлинската стена. Която делеше Европа и света на Изток и Запад.

С купон и милионен митинг на Орлов мост "демократите“ на България ни разтвориха "Портите“ на демокрацията.

Днес, 33 години по-късно, бачкаме, за да оцелеем по "законите“ на пазарната икономика.

Тачим като Бог Америка и ЕС.

Мразим като дявол Русия и Путин.

Децата ни са "саморасляци“ - с наркотици, алкохол, секс, самота, неукост. Да си "тик-ток“-ър е върхът!

Накъде?!

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?!

За просперитета на Родината ли?! Или заради собствени облаги от властта?!

Хора! Мислете!

И нашите деца ли ще почнат да избиват деца като в Сърбия?! И защо точно в Сърбия "кацна“ американската традиция деца да избиват деца?!

Дали, защото президентът Александър Вучич е непоклатим бастион на Русия в центъра на Европа и "боде очите“ на САЩ и ЕС?!

Дали това не е новият COVID?! След като първият не успя да ни унищожи и подчини до край?!

Пука ли ви?!

Или само гледате да се налеете с долнокачествена бира, да се натъпчете с долнокачествено месо и сирене? И да се завлечете "у Гърция“?!

Този живот ли е Българската "Американска мечта“?

А иначе, ето какво се случва в политиката на България след "Денят на лъжата“ – 2 април 23-та – изборите за 49 НС.

2 май 23-та

След като Борисов заяви заканително, че "идва понеделник“, дойде "Кирчовият вторник“ и ПП-ДБ извадиха, като маг Астор, своя МС.

Беновска/Петков: Борисов, ако не одобри кабинета? Политекспертиза - слаба!

Кирил Петков и Николай Денков, ПП-ДБ -Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 2.05.2023 г.

Илиана Беновска: Беновска, "Беновска пита“- "Радио“ К2! Изпълнихте обещанието за вторник, г-н Петков! Дойде "Кириловият вторник“! Първият ми въпрос: консултиран ли е този кабинет с г-н Бойко Борисов? И ако не, каква реакция очаквате и склонни ли сте да приемете промени? Имам още два кратки въпроса!

Найо Тицин: Дайте ги всичките!

Илиана Беновска: Добре, по "команда“ на ПР-Найо Тицин ще задам и другите. Благодаря на г-н Тицин, че все пак ми даде думата! Аз не съм враг, г-н Тицин, запомнете го, казвам го публично! Вторият ми въпрос е: уважаеми, г-н Петков, Вие ще ни липсвате в изпълнителната власт - с какво ще се занимавате? Ще бъдете говорителя, медиатора или някаква друга функция? Ще прекъснете ли активната си политическа кариера, отивайки само в Парламента?

И третият въпрос е: каква оценка давате на това ваше правителство? Защото всички тези фигури могат да имат биографична, научна и всякаква друга експертиза. Но, извинете ме, искам да не се изразявам зле - но не са харизматични и политически опит имат само няколко. На другите им липсва! Това плюс ли е, или минус? Благодаря Ви!

Кирил Петков: Това, което днес г-н Денков презентира пред вас, реално доколкото знам беше изпратено тази сутрин за пръв път, като потвърждение на някои от новините, които излязоха, че това е нашият кабинет към ГЕРБ! Преди това не е съгласуван с г-н Бойко Борисов! Това, което ме попитахте, вторият Ви въпрос...

Илиана Беновска: Не, попитах Ви: очаквате ли забележки, корекции от страна на Бойко Борисов?

Кирил Петков: Вижте, тук това, което акад. Денков много ясно каза, е, че той изхожда от това какъв е екипът, с който той може да свърши задачите, които всички сме му поставили в тази обща програма, която той водеше. И реално експертизата и крайния резултат е единственото, което води. Пет пъти се нагледахме на всякакви други комбинации тук, но резултатност за българските граждани, не случайно го сложих като първи приоритет!

За моята лична роля, аз осъзнавам, че лидерството е понякога да направиш стъпка напред, понякога да направиш стъпка назад. Но в случая Парламентът ще бъде толкова ключов за толкова много от политиките, които трябва да се случат, че аз мисля, че седейки на първия ред ще е една много важна моя лична роля!

Другото нещо, което аз лично обещавам, че ще помагам с каквото мога на кабинета на акад. Денков, Вие знаете, че имахме безпрецедентна подкрепа от 4 министър-председателя в Европа, които са в момента. Това никога не се е случвало. Включително и на министър-председателя Марк Рюте. Знаете, че една от големите ни тези е влизането ни в Шенген и неразделянето на България от Румъния. Ние не искаме да се чувстваме като българи втора категория. Аз ще използвам всичките си международни контакти. Най-вероятно ще бъда и част от външна комисия в Парламента, така че да можем тези основни задачи, като Шенген, еврозона, ПВУ – реално да се случат!

Илиана Беновска: Оценка на политическата експертиза - пропуснахте, на този кабинет!

Николай Денков: Аз искам да избягам от внушението, че хората в кабинета нямат политическа експертиза!

Илиана Беновска: Казах – не всички!

Николай Денков: Повече от половината са били или заместник-министри, или министри. Работили са в тежки административни структури в страната, така че има експертиза, която е необходима. Това, което мога да кажа, е, че никой не се е родил научен. Няма да споменавам имена, но всеки има нужда да влезе в един момент с експертизата си в тези структури. Аз самият съм станал заместник-министър в началото в МОН, идвайки от академичните среди без да имам никаква представа как работи тази среда. Така че да казваме, че това е запазена територия на тези, които са били вече вътре, е некоректно. Всеки трябва да влезе понякога за първи път! Но това се отнася само за няколко човека в този кабинет и те имат своето място в него!

4 май 23-та

Бойко Борисов отхвърли кабинета на ПП-ДБ. И започна разговори с ДПС, БСП, ИТН и "Възраждане“

Бойко Борисов: Ако политическите партии искат вкупом да паднем в пропастта – ще паднем! Българите трябва задължително, и заради вас, да ни накажат така, както ни се полага! Да искаш с 60 депутата от 240 да ти дадат абсолютна власт е арогантно, безотговорно и неосъществимо!

Абсолютно същото се отнася и до нас, с няколко депутата повече. Затова ние с уважение ще се отнесем към другите политически партии, ще им представим нашата програма, ще използваме днешния ден. Но, по този начин представяно, както снощи при вас в БТВ- "коалицията БСП-ДПС-ГЕРБ“ – няма да ви дам тези думи да ги сложите!

Ние предлагаме само личности - за 6 месеца, за 1 месец, за 3 месеца, за да не могат ПП-тата и ДБ-тата да се хванат, "мокрият им сън“ да стане реалност! ГЕРБ, БСП и ДПС – да ни биели на местните избори! Няма да стане! Няма да го позволя! Няма, каквато и да е реакцията на партията, да стане!

Но искам всички да знаят, че и вие включително като българи, сте виновни за това! И ние, и всичката политическа класа. Тя не заслужава доверието на българите. Включително и ние, след като се ръководим от тези мисли! Политическата класа след завършването, днес е 30 дена взимаме заплата, плащана от данъкоплатците, и никаква работа не сме свършили! Следващите 30 ще е същото!

Затова специално на вас казвам, че няма да ви се получат опорките! Няма! И всички ще се засилим и ще паднем в пропастта, която е следващите избори! Президентът Радев му желая да е жив и здрав, защото дълго ще управлява и е последното спасение на българите в момента! Това го казвам на Христо Иванов, Атанас Атанасов и всички останали от ДБ-тата, които стоят настрани, срамуват се от ПП-тата, но мълчат, потривайки ръчички, че могат да вземат нещо в местната власт!

Но аз съм категоричен, или личности, които за един месец дори правителство, за 3 месеца, но няма да допусна да ми залепите етикет! Ясно ли е? Тези, които управляваха и с БСП, и с ИТН, са ПП и ДБ! ГЕРБ не е управлявал с тях! Желая ви хубав ден, защото имам важна среща с отвъдокеански партньори!

25 април 23-та

"Беновска пита - Радио К2“ попита ПП-ДБ още на Лидерската среща с Борисов за какво ПП-ДБ получават заплати над 10 000 лева.

Илиана Беновска: "Директора“ си Борисов, победил за 49 НС, "ученици“ ПП и ДБ, като не харесвате - напуснете!

Днес, 25.04.2023 г. Бойко Борисов, лидерът на ГЕРБ, покани ПП и ДБ на лидерска среща. Дойдоха Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов. ПП и ДБ отново отказаха на Борисов да подкрепят кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС. Борисов им предложи да съобщят имената в евентуален кабинет ПП-ДБ.

Докога ПП и ДБ ще си получават заплатите от 10 000 и нагоре, но няма да работят в НС? Ако една учителка не харесва директора си и затова не влиза да преподава, ще я уволнят. Народът е назначил на работа ПП и ДБ, а не да харесват "директора“

си Бойко Борисов в качеството му на победител в изборите за 49 НС. Затова и Беновска, като гражданин, им напомни задълженията им.

Илиана Беновска: Може ли да отговорите, г-да от ПП и ДБ, наясно ли сте, че сте назначени тук на работа, а не да харесвате или не харесвате някого?

Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов обърнаха гърбове и си тръгнаха без да отговорят на въпроса на Беновска!

4 май 23-та

Ето и безрезултатността от срещите на ГЕРБ за програмните приоритети на 49 НС и евентуален МС

Десислава Атанасова, ГЕРБ

Десислава Атанасова: В рамките на тези 2 години се проваляхме в това да намираме консенсус, да намираме възможност за диалог. И се радвам, че в 49 НС всички сме осъзнали очевидно отговорността си и този диалог можем да го водим. Колкото и различни позиции да имаме, то следва да ги отстояваме, но с ясното съзнание, че нашите работодатели, българските граждани, изискват от нас решения, изискват дълготрайни решения, отговорност и държавнически подход.

Поставени сме в ситуация, в която българският народ за пети път ни казва, че властта не може да бъде само в една политическа сила, дори не само в една политическа коалиция, че тя трябва да бъде споделена. Именно затова ние, разчитайки този вот, обявяваме, че водим разговори с всички, търсейки начин да споделим обща отговорност. Която ще се реализира чрез управленска програма, която може да заложи няколко основни теми и това да бъде срок на мандат на правителство. Или с 4 годишна управленска програма, зад която стоят определени политически сили. Предлагаме и друго. Предлагаме заедно да споделим тази отговорност, като всяка от парламентарните групи излъчи свои представители в кабинет, който взаимно да контролираме.

Йордан Цонев, ДПС

Йордан Цонев: Реализация на правителство с втория мандат е невъзможно! След като ние ги потърсихме, те ни отговориха, председателя. Подчертавам това още в началото на разговора, за да изведа пред скоби, че отговорността за реализация с първия мандат е основна! Ние съзнаваме тази отговорност и пристъпваме към тези разговори с това съзнание. Но съзнаваме и друго, че отговорността на ГЕРБ е още по-голяма, защото е първа политическа партия, ще получи първия мандат. Защото хората искат редовен кабинет, редовен работещ Парламент и решаване на останалите кризи. Ние знаем от тези предизборни кампании от тези избори, че няма как да обясним на хората, ако пак отидем към поредните излишни, по думите на нашия председател, парламентарни избори!

Кристиян Вигенин, БСП

Кристиан Вигенин: Ние се отзоваваме на вашата покана за тази среща с разбирането, че диалог трябва да се води. И това е нашата политика от няколко парламента насам. Ние се опитвахме и досега да бъдем конструктивни в този процес. Трябва да отбележим също така, че от наша гледна точка структурирането на целия процес не се прави по най-добрия начин. Казвам го, защото трябва да бъдем максимално откровени. Нашето разбира е, че и самата покана, както и по-рано отбеляза г-жа Нинова, беше отправена да обсъждаме програмата на ГЕРБ. В същото време ни изпратихте една таблица, която може би е въпросната екселска таблица на ПП, не сме сигурни. Така че в момента не сме убедени, че сме в състояние да обсъждаме това, което вие предлагате, като политика, но можем да ви изслушаме. Надяваме се, че и вие ще изслушате това, което имаме да ви кажем, като единствената лява политическа формация в НС.

Тошко Йорданов, ИТН

Тошко Йорданов: Искрено се надявам разговорът да е конструктивен, а не идеологически обременен. Защото и нашите, и вашите избиратели са ни изпратили тук, за да вършим работа, а не да се караме. Ваша работа е как подхождате, колко време отделихте на втората политическа сила, въпреки че отстрани разговорите изглеждаха с предизвестен край, включително безсмислени и странни. Това е ваше решение. Не знам какви разговори и какво съгласие сте постигнали с тях, но сега би трябвало да постигаме, ако успеем изобщо, някакви общи приоритети по конкретика. Ние сме дясноориентирана партия. Ситуацията в държавата е толкова лоша, финансовото състояние благодарение на Асен Василев. Ние носим вина, като политическа партия, защото им бяхме коалиционни партньори. Нашата вина е, че не успяхме да ги спрем достатъчно рано. Но повече такава грешка няма да допуснем. Сляпа подкрепа няма да получи нито една политическа партия в този Парламент!

5 май 23-та

Цончо Ганев, "Възраждане"

Цончо Ганев: Ние няма да подкрепим за пореден път правителство, било то излъчено от ГЕРБ или други политически сили не просто самоцелно! Не защото личностно не харесваме някой или просто защото така сме решили да го играем напук на всичко и всички. Напротив, през цялото време ние говорим единствено и само за политики. През цялото време, когато става дума за разговори за правителство, защото и в предишния Парламент бяхме канени да се включим в коалиционно управление, в 47 НС също бяхме канени да се включим в коалиционно управление. През цялото време сме поставяли едно единствено нещо – конкретни политики, които искаме да се реализират от изпълнителната власт. В нито един момент не сме искали постове нито в изпълнителната власт, нито в каквато и да е друга държавна институция. В тази връзка приоритетите, които вашата коалиция многократно е подчертавала, както в този формат, така и пред медиите по отношение на секторни политики диаметрално, да не кажа по-остра дума,

която е цивилизационно, но се различава от всичко това, което ние имаме като визия за развитие на България!

5 май 23-та

Борисов светкавично покани ПП-ДБ на нова Лидерска среща

Бойко Борисов: Аз мисля, че от вчерашния ден и разговорите, които се проведоха, защото аз имам информация и пред медиите, и вътре какво са говорили нашите екипи, категорично е ясно, че с втория мандат правителство не може да има! Вероятността е нула! Така че илюзиите на колегите от ПП-ДБ се свеждат до това, че ще бъде един провален мандат. Затова добър ход е, правилен ход е да продължим разговора с тях. И тук не е важно дали те, дали ние – думичката е "заедно“! Защото само това спасява България от катастрофата и пропастта, към която летим. И тя ще влезе в тази пропаст в средата на юни, сиреч, не е толкова далече времето!

И аз съм убеден, вчера и след срещата ми с Републиканския институт на САЩ.ЕНП се събра в Мюнхен, разговарях с колегите – България изглежда отвратително отвън! Абсолютно неработеща, безотговорна политическа класа! Хората се чудят какво става с държава членка на ЕС!

И тук едни бомбастични планове – Шенген, еврозона! Те питат: вие не можете правителство да си направите?! Кой да ви довери в бъдеще време да упражнявате правото на еврото? Ами, вие, както вървите, представете си, че ставате член на еврозоната и по начина, по който си управлявате публичните финанси ни направите гръцката криза?! Ние това правим в момента. А когато сме в еврозоната, трябва да извадят пари, за да ни спасяват. Ние изглеждаме отвратително! Говоря в множествено число, защото и аз съм част от това.

От вчерашните срещи стана ясно, че ПП и ДБ нямат никакъв шанс да направят правителство. Колкото и да хиперболизирах, че аз съм най-големия приятел на Асен Василев, всъщност единствените приятели, единствените желаещи да работят с ПП и ДБ са ГЕРБ-СДС. Това показаха вчерашните срещи. Сиреч, имаме последен шанс да се откажат от своята арогантност, нелогичност, неразбиране на това, че с 64 депутати няма как да ти дадат цялата власт. То дори не е за коментар това! Няма как на 69 депутати да се даде властта да управляват! Под "личности“ - понеже имаше и такива, всеки човек е личност, безспорно. Дори и при комунизма се говореше за комунистически тип личност, култ към личността имаше. Като казах "личности“, имах предвид хора отговорни, които да сложат народа, държавата преди партията. Дали е партиен човек, дали е експерт, те все са личности, прав е тук Минчев. Но отговорни хора, които да изберем един от двата варианта. Избори и катастрофа за България, едно стабилно управление между ГЕРБ и ПП-ДБ, или едно управление, което да е за 3 месеца. Просто да се приеме бюджет, да се приемат законите на Крум или "крумовите закони“, както ги наричаме, и да отидем на избори тогава. Поне нещо да сме свършили. Това е варианта. Сиреч, докато във вашите телевизии водещите се упражнят върху коалицията ГЕРБ-БСП-ДПС-Слави Трифонов ...

Медия: Те имат право да питат всичко!

Бойко Борисов: Аз не казвам да не питат, казах: докато се упражнят! Това също е демократично - да си кажа моето мнение. То, правителството, също ще падне, защото

има таван и срок. Така че, сега, колегите имат възможност да кажат дали са осъзнали това, което ще се случи само след няколко дни.

Медия: Кои партии заедно ще можете да направите мнозинство и да се избере правителство с първия мандат?

Бойко Борисов: Аз се надявам под личности в подобно правителство, защото пак казвам, мандат с 69 души не ти дава право да говориш нито от името на народа, нито като победител дори, нито като успял. Когато съм имал 109 съм говорил така. Сега личности могат да дадат и ПП-ДБ. Аз не се бъркам на никой. Ако ние не се договорим за стабилното управление, ще сложа мандата на масата и ще кажа – ето, празни кутийки. Имаме ли хора да ги напълним и да изкараме 3 месеца заедно, или нямаме? Нямаме! Отиваме на избори. повтарям от вчера, да е жив и здрав Радев, защото дълго ще управлява. Точка! Няма друг въпрос! Нито Христо Иванов, нито Атанасов могат да отговорят на този въпрос – кое повече искат! Днес се надявам да отговорят!

Медия: Кога ще има лидерски срещи?

Бойко Борисов: Лидерски срещи ще има, когато всички премислим, узреем и има смисъл да се проведат!

Медия: Във вторник ли ще ви бъде връчен мандата?

Бойко Борисов: Не знам!

Борисов излезе и за първи път на трибуната на НС

Бойко Борисов: Уважаеми колеги, днес тук можеше да има министри, излъчени от този Парламент. Днес ние трябва да носим отговорност за еврофондове, за граници и за всичко останало. Ние си "тупаме“ парламентарно време. Ще изберем едни проформа комисии - без председатели. Ще “убием“ и днешния ден. И ще се видим чак другата сряда.

Кирил Петков "поряза“ Борисов

Кирил Петков: Това, което искам да кажа, ако махнем целия театър, който се случва в момента, реално ние сме в първия мандат на ГЕРБ. Пред ГЕРБ в момента има три избора и те са много ясни.

Първи избор - правят правителство на ГЕРБ, на малцинството, на личностите, на експертите, програмно, както и да го наричат, отиват при ДПС и искат подкрепа от хора като Делян Пеевски. Това е избор едно.

Избор две, казват – не можем да направим правителство, мислим, че трябва да отиваме на избори. Това вчера го чухме Борисов да го казва. Тогава губим 3 месеца историческо време, губим европейско финансиране, рискуваме цялата възможност България да се придвижи напред. Ставаме второстепенна държава в ЕС и Румъния да ни отцепи за Шенген.

Третият избор е много прост – подкрепят правителство с третия мандат! Ние бяхме абсолютно прозрачни от самото начало. С мандата, който ни е даден от нашите избиратели и нашите органи, със законодателната програма, с управленската програма.

Ако имат критики по управленската програма – няма проблем! Ако тези препоръки са добри за държавата, ще ги чуем, ще ги впишем, това всичко е възможно!

Вече е време те да кажат кой от тези реални избори могат да направят! Това е! Толкова е просто! Няма смисъл да се въртим непрекъснато в разговори за нещо! Или правят първото и търсят подкрепа от ДПС, или отиваме на избори, или подкрепят това, което ние предложихме! Видяхте акад. Денков, само за хората, които не знам дали осъзнават, 1% в света в която и да сфера е нещо уникално! Това е феномен за България!

Г-да Борисов и Петков! Ще се избиваме като в Сърбия?! Защото България няма правителство?!

Всичко започна на 10 ноември 1989-та. САЩ, в лицето на президента Роналд Рейгън склониха Съветския съюз в лицето на Михайл Горбачов да унищожат социалистическия свят. Където беше и България. Горбачов получи няколко смешни милиона…

С купон беше разрушена Берлинската стена. Която делеше Европа и света на Изток и Запад.

С купон и милионен митинг на Орлов мост "демократите“ на България ни разтвориха "Портите“ на демокрацията.

Днес, 33 години по-късно, бачкаме, за да оцелеем по "законите“ на пазарната икономика.

Тачим като Бог Америка и ЕС.

Мразим като дявол Русия и Путин.

Децата ни са "саморасляци“ - с наркотици, алкохол, секс, самота, неукост. Да си "тик-ток“-ър е върхът!

Накъде?!

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?!

За просперитета на Родината ли?! Или заради собствени облаги от властта?!

Хора! Мислете!

И нашите деца ли ще почнат да избиват деца като в Сърбия?! И защо точно в Сърбия "кацна“ американската традиция деца да избиват деца?!

Дали, защото президентът Александър Вучич е непоклатим бастион на Русия в центъра на Европа и "боде очите“ на САЩ и ЕС?!

Дали това не е новият COVID?! След като първият не успя да ни унищожи и подчини до край?!

Пука ли ви?!

Или само гледате да се налеете с долнокачествена бира, да се натъпчете с долнокачествено месо и сирене? И да се завлечете "у Гърция“?!

Този живот ли е Българската "Американска мечта“?

Аз съм Беновска. И питам.