Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община и Ангел Джоргов, заместник-кмет по направление "Обществено строителство“ – Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, от 18.10.2022 г.

https://youtu.be/2FhLytmA3bM

Илиана Беновска: Тежко ли Ви е, като кмет, да носите отговорността за некачествено изпълнение, или небрежно, или поради недобър проект? Разделям отговорностите. Има много случаи, емблематични станаха например "Граф Игнатиев“ и сега жълтите павета!

Йорданка Фандъкова: Разбира се, че отговорността ми е голяма и аз винаги съм носила тази отговорност! Но също така е важно да се подчертае, че не кметът и дори не заместник-кметът редят паветата. Паветата се редят от фирмите и тези фирми или знаят как да работят, или не знаят и съответно си отиват! Само ще припомня, че за зоните в централната градска част при предишните две компании прекратих договорите за изпълнение именно във връзка и с изпълнението на "Граф Игнатиев“, и с изпълнението на зона 4. Така че моето пожелание към строителния бизнес е да има и самоконтрол, да има и това усилие не само да се строят нещата, но те да се строят качествено, трайно, защото за всички тях плаща българина от джоба си, софиянеца от джоба си! Така че наистина се надявам и КСБ, и вестник "Строител“ да помогнат в този процес за подобряване качеството на работа!

Илиана Беновска: А след колко време ще запушите устата на Борис Бонев за тези жълти павета? Кога ще бъде готов участъкът?

Йорданка Фандъкова: Тук е инж. Джоргов, той работи активно заедно с експертен съвет за намиране на начина, така че, когато се прередят, да сме сигурни, че това ще бъде за последно! Въпреки че, както знаете аз неколкократно заявявам и го правя това и с други обекти, не само с този, че се връщат и за сметка на изпълнителите се коригират нещата тогава, когато не са направени качествено!

Илиана Беновска: След колко време ще спасите общината от атаката на "умните и красивите“, Борис Бонев и неговата "Спаси София“ за тези жълти павета? След колко време?

Ангел Джоргов: Вижте, за въпросните жълти павета към момента там работата на строителя не е приета, съответно не е разплатена. Но самото пренареждане на тази зона пред Народното събрание ще стане действително, когато преценим дали има проблеми в детайла. В момента работна група от двайсет и няколко човека работи по този въпрос.

Илиана Беновска: Прогнозен срок?

Ангел Джоргов: Ще се опитаме да е преди края на годината. Искаме да е бързо, но не прибързано!

Илиана Беновска: А като падне сняг и се заледи?

Ангел Джоргов: Ами те към момента са равни. Знаете, че преди това имаше коловози. Сега поне по хоризонтала са равни, така че движението в момента се осъществява по-лесно, отколкото преди ремонта. Но не са красиви. Те ще бъдат пренаредени, когато въпросната работна група излезе със становище. Първо, ние сме взели и допълнителни проби. Взети са няколко пъти по време на изпълнението и от основата, и от материалите. Но сме изискали и допълнителни от трети, различни лаборатории, така че да няма проблем и с материалите, и със самото пренареждане. При такава констатация естествено, че ще бъдат наложени и съответните глоби. Така че бързаме, но гледаме да не прибързваме!

Илиана Беновска: Ще дадете ли накрая един отчет, финансов, по този повод? Много е "възпалено“ обществото, още повече, че е пред Народното събрание. Сега предстои да има или да няма парламент, да има или да няма правителство. Знаете, че ще бъде използвано срещу г-жа Фандъкова, ако щете, персонално!

Ангел Джоргов: Да, хубав въпрос ми зададохте за финансов отчет. Първо, освен изплатения аванс към фирмата, както при всеки договор, оттам нататък не е правено нито едно междинно плащане. Най-малкото, защото тази работа не е приета. Иначе, понеже много се спекулираше и със стойността на въпросния ремонт. Ние говорим за карето между "Левски“, "Раковски“, "Цар Освободител“ и "Дондуков“. На 9 зони е разделена тази централна градска част зона 4. А пренареждането на паважа, и жълтия, и гранитния в отделни зони, където има проблеми, всъщност струва 200 000 с материали, с основи, с труд, с всичко.

Илиана Беновска: Само толкова?

Ангел Джоргов: Само толкова и те не са разплатени!

Илиана Беновска: Ами ще Ви кажа тогава като журналист – направете тогава една по-активна разяснителна кампания.

Ангел Джоргов: Да, зависи как ни се дава думата, понякога има значение и начина, по който се задават въпросите.

Илиана Беновска: Думата се взима, г-н Джоргов!

Ангел Джоргов: Съгласен съм, г-жо Беновска! Действително пренареждането на жълтите павета струва 200 000 лева и то и на другите участъци, които предстоят! И към момента нито лев не е платен точно заради това, че ремонтът не е приет и той няма да бъде приет, преди да се пренаредят!