Пламен Димитров и Димитър Манолов, президенти на КНСБ и КТ "Подкрепа“ – Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, от 18. 10. 2022 г.

Илиана Беновска: Господа синдикални президенти, Димитров и Манолов, много "политико-синдикален тестостерон“ лъха от вашата изява днес! Казвам ви го съвършено сериозно, защото искам да питам виждате ли такива политически "тестостеронни партньори“ в лицето на сегашните политици и президента?

И не на последно място, НСТС е един неефективен орган, няма да отречете, много бавно, като костенурки, евентуално, постигате нещо. Планирате ли, това се прокрадваше през годините във вашата дълга синдикална дейност, да направите един меморандум или едно споразумение, говорите и двамата за институциите, да се подпише, не от президента Радев персонално, а от президентската институция, ако тя има такива права, г-н Манолов? От Народното събрание, той е върховен орган на управление? И това да стане публично и ясно! И да се формулират 5 ясни цели. Защото така казано хората не ви следят дългите дебати, нали знаете? Трябва да се каже на хората – има нужда от това, това и това, в икономиката или както ще го формулирате, настояваме за момента на това и няма да се откажем!

Пламен Димитров: Краткият отговор на този дълъг въпрос, без "тестостерона“, него няма да коментирам, всъщност е – ние с работодателите се опитваме да сглобим най-малкото общо кратно между бизнеса и труда. И сме много напред с материала, няколко пъти ви го обявяваме. На 90 и повече процента сме договорили тези 5 области, за които говорим. Там са и енергетиката, какво да се прави със "зелената сделка“, доходите, демографската криза, пазара на труда, социалната защита! Така че опитваме се да видим дневния ред на обществото поне в социален план и с тези, с които партнираме или опонираме, доколкото сме обречени заедно да вървим напред с бизнеса, се опитваме и ще го сложим на масата, сигурен съм, буквално в следващите, да не кажа голяма дума, но седмица-две надявам се!

Това е нещото, което можем да направим. Иначе меморандуми всеки има. И ние имаме един меморандум голям, ако помните? 80 и кусур страници написахме, кратък вариант

20 страници. Но кой ги чете? Както казахте Вие никой не ги чете! От тази гледна точка ...

Илиана Беновска: На коя "маса“, казано образно, искам да разбера на кои институции?

Пламен Димитров: Както винаги ще го сложим на масата на тези, които вземат решения! Ние в момента не знаем кой точно взема решенията. Виждаме, че президентът ги взема, така че първо при него. След това, ако центърът на властта се измести към парламента, ако има редовно правителство, естествено и към тях. Но в края на краищата някой трябва да носи отговорността за всички тези искания и конкретни действия. То трябва вече не вчера, онзи ден трябва да бъдат направени!

Димитър Манолов: Ако мога и аз да се включа в този разговор, това, за което ни питате, е в раздела "внимавай какво си пожелаваш“! Защото, според мен, то е възможно да се случи само след пълен крах на държавността. Тогава, когато събереш на едно място институции като Президентство, Народно събрание и политически фактор и те се съгласят да подпишат нещо – значи трябва държавата да си е заминала! В България е така! Поне така показва историята, макар да е ясно, че историята учи, че никой не се учи от историята. Аз не мисля, че някаква сила може да събере всички тези институции, освен "болния крак“ на държавата. Затова ни се налага с правителството да търсим тристранно споразумение с работодателите, с президента да търсим да се убеждаваме по теми, по които току-що говорихме и така нататък. Може би, пак казвам, не бива да си пожелаваме чак такова нещо, защото ще е в страшна ситуация!

Пламен Димитров: Има ли други въпроси? Ако няма, да дадем думата и на другите наши федерации!

Илиана Беновска: Може ли само да довърша, ако няма други въпроси, позволете! Г-н Димитров, какво предричате в момента, че държавата ще рухне ли? Малко така прозвуча!

Димитър Манолов: Аз нищо не предричам! Аз казвам, че това нещо, за което Вие ме питате, за подписване на нещо в съгласие например с Народното събрание – даваме ли си сметка какво е Народното събрание!? Това са всичките вътре, които са там и са дошли на един акъл. Това е възможно само, ако държавата е разсипана! Ако никой няма накъде да мърда, ако всички се чудят как да избягат от отговорност и да я прехвърлят на някой друг. Защото те там всички са "велики“, всички са оправили света, те всичко знаят и могат!

Илиана Беновска: Нали ние сме ги избрали!

Димитър Манолов: Не сме ние! Не сме ние!

Илиана Беновска: А кой?

Димитър Манолов: Едните са ги избрали едните, другите са ги избрали другите, ние сме избрали единение. Всеки си е избрал някого! А не ние сме ги избрали тях. Трябва да правим тази разлика!

Пламен Димитров: Ако влизаме в тази тема кой кого е избрал, да не забравяме, че избирателната активност беше 39%, така че кой кого е избрал да не влизаме в темата. Така или иначе обаче това е институцията в парламентарната република и ако той успее да сглоби правителство, нещо, за което ние настоявахме многократно и искаме да има такова правителство, за да има кой да носи отговорността. Иначе се чудим към кого да я отправим, а хората всъщност няма да допуснат, това и казваме в тази декларация, поредицата от кризи да се прехвърли изцяло върху техния гръб. Това ни казват нашите хора по места. И затова сме толкова тревожни и излъчваме, не знам какво излъчваме, "тестостерон“ ли, какво беше! Но така или иначе излъчваме тази тревога, която идва отдолу и ни подпира наистина здраво двамата с Митко и затова сме толкова категорични!