Вече имаме 49-то НС. След 5-ти поредни избори за 2 години.

А ще имаме ли редовно правителство? Или президентът Румен Радев ще продължи да управлява България?

Ето как се случиха консултациите за кабинет.

Президентството

20.04.23

ГЕРБ - СДС

Румен Радев: Явно с тази изборна победа българските избиратели възложиха на вас една огромна отговорност. Защото знаем, че първата политическа сила в Парламента носи най-голяма отговорност за съставяне на правителство.

Пожелавам ви въображение и успех!

Бойко Борисов: Абсолютно сте прав, българският народ каза така, но в същото време и каза, че нито една партия сама не може да се справи.

Хората казаха – без ГЕРБ не може, но не казаха ГЕРБ, въпреки че са първи, да управляват сами!

Затова се опитваме да сме отговорни. Полагаме усилия, търпеливи сме.

Ами, ако България е над всичко, ако всичко това, което чухте онзи ден в декларациите, е вярно, има шанс да направим нещо стабилно и с ваша помощ това може да се случи!

Бойко Борисов: Тази омраза, която шества в момента, няма да ни доведе до никъде. Затова призовавам за още търпение и още внимание.

Затова предизборното говорене свърши. Сега, който му е мила държавата, трябва да направи компромиси.

Медия: Все пак имаше ли намек от президента, че ще ви даде разумно време?

Бойко Борисов: Да, за разумно време казах, ден, два, три, не е въпросът в това разумно време. Но в същото време се аргументира, ако продължа да го бавя, ще кажат, че съм диктатор. Аз се засмях и казах – нали аз съм диктатор! Ако диктаторите в света са като мен и теб, то ние сме страхотни! Дай Боже на всеки такива!

Медия: Готови ли сте с проекто състав на кабинета?

Бойко Борисов: Ами те половината ми група в Парламента са министри! Дето се вика, за 10 минути мога да ги напиша!

Медия: Тогава номинацията за премиер Вие ли сте?

Бойко Борисов: Аз няма да бъда, защото считам, че три пъти като съм бил, три е за щастие, дето се вика!

Медия: Коментирахте ли идеята служебният кабинет да стане редовен?

Бойко Борисов: Така че, да, коментирах! Само, ти винаги заставаш до мен, като Беновска си, извинявай! Заставаш до мен, започваш да ми тикаш микрофона и все едно сме заедно!

Медия: А не, не дай Боже!

Бойко Борисов: Недей така! Не дай Боже, ама така излиза! Поне се хвани за Деси! Така че най-мило ми е добруването на хората! Така е преценил тогава, така е направил. И той ни поздрави за успеха на изборите и предполагам си дава сметка, че щом сме дошли като първа политическа сила, значи всичко лошо сме оставили назад! Иначе не бих се срещал, не бих си говорил и с Кирил и Асен. А ние си говорим! Това да умееш да простиш в името на нещо по-велико, по-важно, е добродетел според мен! Омразата е най-лесното!



Президентството


20.04.23

ПП - ДБ

Румен Радев: Напълно осъзнавам, че второто място е изпитание за вашите политически принципи, защото и вашата силна заявка за присъствие в политиката е алтернатива на стария управленски модел, а днес вие влизате в разговори и общи действия с победителите от ГЕРБ. И затова е важно и за българската общественост докъде може да стигнете с този политически компромис в най-важната задача на този Парламент – съставяне на правителство възможно най-скоро, което всички очакваме.

Кирил Петков: Първото нещо, което искам да заявя, ние внасяме ясен стандарт в българската политика, това, което говорим и обещаваме преди изборите, такива да бъдат и действията ни след изборите.

Но трябва да се каже също ясно, с нашия политически съвет на нашата коалиция ПП-ДБ заявихме ясно, че в първия мандат ние не можем да направим своята подкрепа! Заради точно този стандарт да правим това, което казваме. Едновременно с това, при положение, че първият мандат не може да събере своето мнозинство, ние сме готови да сложим ясна възможност българският парламент да избере правителство с втория мандат.

Асен Василев: И това беше ясно заявено от двете партии в предизборната кампания и препотвърдено след изборите. Тези ясни граници са, че няма как в изпълнителната власт ПП и ГЕРБ да работят заедно, тоест ние да подкрепим първия мандат или да има правителство, подкрепено от нас с участието на ПП ГЕРБ.

Президентството

21.04.23

"Възраждане"

Румен Радев: Първо искам да ви поздравя с високия изборен резултат, който е израз на доверието, което много българи възлагат на вашата партия! Видно е, че с всеки избор вашата парламентарна тежест расте, но расте и вашата отговорност, защото страната е изправена пред редица предизвикателства, а този Парламент има да наваксва много несвършена работа, наследена от предишните НС!

Вие вече неведнъж заявявахте, че ще бъдете опозиция в 49 НС, но знаете добре, че опозицията също има важна роля в политическия процес. И ситуацията изисква всяка политическа сила да даде своя принос за решаване на проблемите в страната.

Вие вече заявихте, че ще подкрепите кабинет, само ако е с ваш мандат. Дали имате някаква промяна предвид динамичната обстановка в Парламента през последните дни? И как виждате шанса за съставяне на правителство и по-нататъшна работа на Парламента?

Костадин Костадинов: Първо само да кажа нещо, ние в крайна сметка, не знам кой Ви е казал или заблудил, но ние никога не сме казвали, че ще бъдем опозиция в 49 НС! Напротив, ние сме готови да управляваме, защото, както казахте, отговорността ни се повишава! Разбира се все още не толкова, че да управляваме самостоятелно, но всяка една политическа сила, която участва на избори, трябва да е готова със свой кабинет, който да представи на избирателите.

Що се отнася до въпроса колко време трябва да работи този състав на НС – на първо място трябва да се говори за бюджета, защото ние сме много закъснели с него. Края на април, безпрецедентна ситуация, досега в най-новата история на България в такава ситуация не сме изпадали. Така че това е най-важното. Що се отнася до останалите законопроекти, вие споменахте за това, че първите две политически формации, коалициите ГЕРБ-СДС и ПП-Доносническа България са заявили една законодателна програма, която обаче ние до голяма степен можем да съдим за нея само от изявленията им пред медиите, които са доволно общи. И всъщност все още няма нищо разписано черно на бяло. Има само едни заявления. Ние от своя страна сме категорични в нашите законодателни намерения.

Както и в предишните два Парламента, както и сега ние бяхме първите, които внесохме законопроект, това е законопроектът за съдебната власт и ограничаване властта на главния прокурор. Направихме го и сега. Помните, че в предишния състав на Народното събрание ние постигнахме съгласие около нашия законопроект, макар и само на първо четене. Малко не достигна да бъде приет и на второ четене. Има и други законопроекти, които са важни за нас, но най-важното нещо, като изключим бюджета, е да не се подменя в никакъв случай волята на българския избирател. А има един много сериозен въпрос, който стои пред нас и който забелязваме, че се опитва някак си да се замете под килима или да се суспендира, директно казано. Това е въпросът за референдума за запазването на българската валута и съхраняването на българската финансова независимост! Все по-сериозни стават призивите такъв референдум да не се състои, макар че в момента върви неговата проверка, на подписката, като тя ще приключи в понеделник или вторник. Всичко е изрядно разбира се, след това ще мине и проверката на ГРАО, както е по закон, и след това би трябвало някъде в първата десетдневка на май да стане ясно, че има необходимият, изискуем, минимален брой подписи над 400 000, за да се превърне този референдум в задължителен, независимо от волята на българските народни представители. В този ред на мисли за нас е абсолютно необяснимо поведението на водещите политически сили, които продължават да говорят за това как трябва да се прокарват закони за еврозоната, при условие, че ние имаме ясно изразена волята на повече от 10% от активното население на България, че по този въпрос трябва да има референдум! И референдумът ще каже да или не! И в този ред на мисли считаме всички подобни разговори, конкретно за еврозоната, като пряка подмяна на волята на българския избирател и като опит за един скрит, пълзящ държавен преврат. Защото всяка една ситуация, при която се подменя волята на върховния суверен в българската държава, тоест българския народ, може да отговаря на тази квалификация!

За нас също е важен въпросът за отношенията с нашите европейски партньори. Искам да Ви поздравя между другото, по-скоро да поздравя служебното правителство за това, че беше взето решение за временно ограничаване на безмитния внос в България на украинска земеделска продукция. Но същевременно няма как да не повдигна и въпроса за действията, които служебното правителство трябваше да предприеме, за съжаление все още не е предприело, за предоговаряне на ПВУ в частта му за въглищните централи, което, знаете, беше друг голям успех на "Възраждане“ в миналия Парламент, когато успяхме да обединим всички около нашата идея, че този план в тази му част трябва да бъде предоговорен. За съжаление още тогава заместник министър-председателят Пеканов заяви, че не одобрява това взето решение и на практика към настоящия момент нищо не е предприето. Ние не знаем дали това е така, защото няма възможност или пасивно саботира решението на НС. Но така или иначе е факт. За нас това са изключително важни въпроси, които трябва да бъдат поставени в работата на НС, защото преди да говорим за съставяне на правителство или всичко останало, трябва да говорим за приоритетите на България от гледна точка на българския национален интерес.

Така че стабилност, но не на всяка цена, защото понякога стабилността може да е стабилност на мизерията, на упадъка, на разрухата и на деградацията!

Румен Радев: Само едно пояснение тук за медиите, по отношение предоговарянето дейността на въглищните централи. Вицепремиерът Пеканов не е казвал точно, че е против. Но познавайки тежестта на въпроса, бюрокрацията в Брюксел и колко трудно се променят тези решения, той изрази скептицизъм, че това ще бъде постигнато. Текат интензивни разговори с ЕК. Министърът на енергетиката има няколко совалки до Брюксел. Неговият екип непрекъснато е в преговорен процес. Аз очаквам до края на април да имаме постигнат резултат. Надявам се всички осъзнават, че вече веднъж поет ангажимент пред ЕК, на базата на механизмите, с които се променят решенията, взети пред ЕК, наистина процесът е много сложен. Но аз се надявам в името на националния интерес на България да имаме успех!

Костадин Костадинов: Хипотетичен шанс за правителство има с първия и втория, дотолкова, доколкото двете политически сили, които са на първо място, са заявявали и продължават да заявяват абсолютно еднакви общи цели. Друг е въпросът, тъй като те са еднакви, единственото нещо, което ги разделя, са лични сблъсъци и лични интереси, дали ще успеят да ги преодолеят. Дори и да успеят обаче и да съставят правителство, това правителство ще бъде абсолютно нестабилно. И нека си го кажем честно и откровено, както падна правителството на Кирил Петков, така ще падне и това. Поради една проста причина, държавата не върви добре. Тези две партии, тоест те не са партии, а коалиции, са изключително егоистично настроени, гледайки единствено собствените си интереси. В момента, в който някоя от тях прецени, че е по-удобно да ритне столчето на правителството, за да извлече политически дивиденти, тя ще го направи! И това ще се случи неизбежно. Дали 2, 3,4 или 5 месеца след началото на работата на един такъв хипотетичен кабинет, това ще стане. В този случай трябва да си зададем въпроса кому е нужна тази политическа агония?!

Ние сме готови да разговаряме с всеки. Само преди няколко дни приехме Бойко Борисов в нашата стая по негова молба и разговаряхме. Само че нещата, които считаме за важни за бъдещето на България, не срещат подкрепа от останалите политически сили.

Ние търсим подкрепа единствено и само от българския народ. Дали очаквам да получим третия мандат – ние го искаме. Дали ще го получим, това зависи единствено и само от президента!

Медия: Готови ли сте с имената на министрите?

Костадин Костадинов: Да, още в предишния състав на НС бяхме готови със състав. Вижте, всяка една политическа формация трябва да е готова със състав на кабинет.

Президентството

21.04.23

ДПС

Румен Радев: Добре дошли отново в президентската институция! Аз си спомням, г-н Карадайъ, на едни предишни консултации Вие бяхте дошли с една таблица, в която бяхте извадили статистика от предишни избори и процентното съотношение между парламентарните партии. Предрекохте, че ще постигнем отново същия резултат. Оказахте се прав. Още тогава призовавахте за нов поглед върху политическия процес в страната и търсене на нови подходи за формиране на управляващо мнозинство. Вие заложихте във вашата предизборна кампания необходимостта да се търси диалог, да се търси разум и компромис в този политически процес и това е една от причините да затвърдите солидното си присъствие в Българския парламент. Като партия с голям опит бих искал да чуя вашата оценка за политическите процеси в 49 НС, как вие оценявате вероятността за съставяне на правителство?

Вие преди няколко дни заявихте, че вашата партия ще бъде опозиция на оформилото се мнозинство от първите две политически сили засега. Тоест какви са условията вие да преминете от опозиция към конструктивен фактор в този процес, при положение, че споделяте много важни приоритети, особено по общи закони, които неведнъж сте изразявали.

Мустафа Карадайъ: Оттук нататък идва въпросът за какво сме в това НС и кой за какво е участвал в изборите, за какво е в НС.

Зададохте един въпрос от позиция на сега, нужно ли е да отговоря? Г-н президент, обърнахме внимание, че в момента се оформя едно мнозинство в НС от първите две политически сили. В разговора ни досега ние донякъде направихме оценка на подхода и начина на оформянето на това мнозинство. И затова ние от наша страна казахме, че засега ние не сме част от това мнозинство.

Не за нещо друго, а заради подхода, липсата на диалог. После ще влезем в детайли. Този подход по един или друг начин нас ни поставя в естественото ни място, след като не сме участвали в тези разговори, след като не сме част от това мнозинство, засега да бъдем опозиция на това мнозинство, и като модел на поведение, и като политическа партия.

Мустафа Карадайъ: Беше един загрижен и откровен разговор за бъдещето на страната. Като част от анализа, който и ние направихме пред президента, ние споделихме, че според нас липсва диалогът на политическия терен. Има едни разговори, които все още не са стигнали до ниво диалог. И в момента това, което демонстрират първите две политически сили чрез тези разговори е едно състезание как някои от тях не е виновен за евентуалните поредни предсрочни избори.

Ние много дълго време си позволихме да се откажем от нормалността в политиката и в момента плащаме тази цена. Защото на политическия терен се появяват едни играчи, които казват – ние ще сменим модела. Да сменят модела обаче те разбират като "стани да седна“, защото те са копи-пейст на досегашния модел и цялостното им поведение е огледално.

Току-що отговорих на този въпрос и пак ще отговоря – да надскочим личното и партийното си его в името на обществените интереси, решаването на проблемите на хората, така че чрез разум и отговорност чрез диалог да оформим едно мнозинство в НС, чийто дневен ред да бъде дневният ред на хората. И да излъчим един редовен кабинет, чийто дневен ред да бъде дневният ред на обществото, дневният ред на хората и да се решават проблемите на хората. Коалиционно правителство, веднага ви отговарям, защото българският народ е мъдър.

Президентството

21.04.23

БСП

Румен Радев: След една предизвикателна и оспорвана кампания БСП успя да съхрани своето присъствие и влияние в Българския парламент! И това беше много важно, защото днес страната ни има нужда в Парламента да има партии с богат парламентарен опит и най-вече с готовност да търсят диалога, компромисите, както показахте и с участието си в последното редовно правителство. Неотложните задачи пред парламента са много. Първият е изграждане на консенсус и приоритети, около които да търсим изграждане на управленско

мнозинство и оттам излъчване на редовно правителство с ясни приоритети, дългосрочни цели и задачи.

Докъде виждате компромиса?

Първите две политически сили вече излязоха с техните приоритети в законодателната дейност. Вие, доколкото разбрах, споделяте част от тях. Кои сте склонни да подкрепите?

Корнелия Нинова: За нас има 4 важни, спешни въпроса за решаване в НС. Първият, абсолютно приоритетен за "БСП за България“, е борба с инфлацията, увеличаване на доходите, борба с бедността и нарастващите неравенства, намаляване на цените! Вторият са законите по ПВУ. Третият е съдебна реформа, която най-накрая да доведе до справедливост. Четвъртият е приемането на България в Шенген. И четирите теми могат да станат и са възможни единствено през приемането на бюджет. Защото и четирите имат финансово изражение.

Що се отнася до мнозинствата, видяхме какво се случи на първия етап. От изненадващо крайно антагонистични партии, едната създадена и осъществила се като партия заради анти-ГЕРБ позицията, намериха начин да се съберат. Това е тяхна воля. Нашето решение, ако бъдем поканени, когато бъдем поканени от някой от мандатоносителите, ще проведем бързо вътрешнопартийно допитване.

Президентството

21.04.23

ИТН

Румен Радев: Първо искам да ви поздравя с това сериозно постижение в българската политика, от партия, отпаднала от българския парламент, вие отново се върнахте! Това много рядко се среща у нас. Но явно това е резултат от сериозната работа с вашите избиратели и може би вашата заявка, че ще бъдете контрольор в българския парламент. В тази връзка моят първи въпрос е каква е вашата степен на принадлежност към идейното обединение ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и вие как се вписвате в това размито множество?

Тошко Йорданов: Ние от ИТН просто не сме стандартна политическа партия, на която да се налагат щампите, които се налагат на останалите. Така че връщането ни оттук нататък, защото аз съм убеден, че ще се развинем нагоре, качвайки се по стълбата, с някои от партиите, които са още по-високо, но ще се срещнем, когато слизат надолу.

Според нас в тази тежка обстановка, която няма нужда да обясняваме колко е тежка, тъй като всеки български гражданин я усеща по джоба си, политически отговорно е да има кабинет!

Що се отнася до това формиращо се мнозинство ГЕРБ-СДС – ПП-ДБ, ние сме опозиция на тази конфигурация! Ние ще бъдем опозиция, ако те продължат да се събират заедно, което е тяхно право разбира се, имат достатъчно депутати да сформират правителство, но ние ще бъдем в опозиция. И доста сериозен контрол ще упражним по всички нива на тяхното управление, колкото можем, съобразно нашата тежест.

Факт е, че трябва да се приемат законите, които да позволят на парите по ПВУ да влязат в България. Също така е факт, че някои от нещата, заложени в плана, трябва да се предоговорят или да се опитаме да ги предоговорим с европейските ни партньори. Има и неща и предложения, които ние не подкрепяме. Веднага ще дам пример, двете коалиции ГЕРБ и ПП извадиха нещо като намерения в законодателната сфера, защото са едни много красиви лозунги, но вътре няма съдържание все още, но дори и гледайки тези лозунги, има неща, които не бихме подкрепили. Като стремежа за развитие на геотермалната енергия за добиване на ток, тъй като, още когато се съставяше този план, ние тогава бяхме част от управлението и бяхме против това. Този план в този му вид, предполагам сте наясно, че беше написан и представен еднолично от Кирил Петков и Асен Василев и не се съобразиха тогава с нас, като коалиционни партньори. По отношение на геотермалната енергия и по отношение на странното решение за завод за батерии в Стара Загора. Ние бяхме против и продължаваме да сме против, първо защото са безсмислени и защото отварят огромна дупка за корупционни практики тези два проекта. Така че няма да ги подкрепим, за разлика от ГЕРБ, които видимо нямат проблем с това. Поне аз останах с такова впечатление, като представяха намеренията си.

Филип Станев: Ако ми позволите, г-н президент, да добавя нещо съвсем кратко, бащата на психоанализата Зигмунд Фройд казва, че ако достатъчно дълго време се взираш в бездната, накрая бездната ще се взре в теб. Ние, българските политици, които участваме на избори през последните близо 2 години, правим така, че да се взираме само в бездната и накрая тя ще се взре в нас!

Ако и сега няма такъв редовен кабинет на 49 Парламент, това ще е в резултат на политическа безотговорност на големите партии, които сега са конфигурирани в Българския парламент!

Г-да Борисов, Петков, Карадайъ, Слави, Костадинов! 49 НС и МС?! На вас ли, или на България са нужни?!

Аз съм Беновска. И питам.