Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ и Делян Добрев, ГЕРБ, отговарят на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция от 24-ти август 2022 г., излъчена директно в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz.



Илиана Беновска: Здравейте - Беновска. Имам два въпроса и една бележка. Г-н Добрев, Вие знаете ли по чия разпоредба, процедура, решение или каквото и да е като акт, се е извършила продажбата на покупката от “Булгаргаз" на гориво от тази румънска фирма Wiee и ако не знаете - ще запитате ли органите да установят това?

Делян Добрев: Аз мога да Ви кажа, че процедура е нямало. Мога да Ви кажа и още нещо интересно. Изпращат запитване до една от фирмите, но не си спомням коя точно, на 19-ти и получават оферта от същата фирма на 18-ти. Това как Ви се струва? Изпращат запитване на фирмата на 19-ти, а офертата са я получили предния ден. Преди месец казах, че сметната палата като влезе в “Булгаргаз" и две години няма да излезе, защото това не е единственото нарушение - за нито един от тези договори няма проведен процедура. Те не са купени през борса, ние не знаем дали тези 110 евро е била най-добрата цена. Ако имаше някакво състезание, дори румънският “Газпром" можеше да даде по-ниска цена, но според мен целта не е била да се дава ниска цена. Целта е била да се напомпа цената, за да може после да вървят нагоре. Ето, вижте стълбичката към офшорките на промяната, според нас. На 19-ти пращат запитване, а предния ден получават фактурата. Не след няколко дни. Предния ден.

Илиана Беновска: Благодаря Ви! Г-н Борисов, питам Ви най-сериозно политически. Независимо кой ще вземе властта, кой ще дойде начело - какво трябва да се направи, поне 3 неща кажете, за да се стабилизира България в тази епоха на Промяната. Дерменджиев, Папукчийски, каквито и да се казват, министри, ако имат нещо да казват за “Еконт", за някакви сбирки в МВР, да вземат да го казват. Ние няма да им вадим с ченгел нещата.

Бойко Борисов: Аз мисля, че основна роля на медиите е да питат и затова ми прави впечатление как за едни неща не се пита. Теми, които ми се виждат достатъчно сериозни за питаме.

Илиана Беновска: Да ги казват.

Бойко Борисов: Те ги казват и като не продължавате да питате, те си отиват. Иначе, ние сме доказали 12 години - газта беше 36 лв, токът беше 80 лв и всичко е българско. Що счупиха ПАВЕЦ “Чаира"? Върви разследване, доколкото разбрах. Това е най-голямата зелена батерия в света. Най-доброто нещо, което комунизмът е построил и към днешна дата е най-доброто в света. И четирите турбини са ликвидирани, вече една година. Щото произвеждат зелен ток. Нощно време АЕЦ “Козлодуй", понеже той подава постоянна енергия, електричеството се взима и се закарва на помпите на ПАВЕЦ “Чаира". Те теглят от ниските язовири и я качват на най-високи и вечер, когато е най-скъпата 2000 лева пиковата енергия, се пускат язовирите и произвеждат ток турбините. Това беше ликвидирано, за да стане на Джемкорп сделката с батерии. В света “Чаира" е най-добрата зелена батерия, няма в друга държава построена и те го счупиха и него. Така че, ако Ви е интересно питайте, ако не - не.

Илиана Беновска: Кои са трите неща - това ли е едното, което трябва да се възстанови?

Бойко Борисов: Знаем как да го направим. Ето тук на същия лист, където им показахме за тока, ето тук бях събрал работодатели, синдикати и им начертахме как трябва да се компенсира бизнесът с тока. И те го направиха преди два месеца и го направиха.

Делян Добрев: Наше беше предложението.

Бойко Борисов: Така е, но най-накрая го направиха. През другото време знаете какво беше. Сега вижте им капаните - що мерките за бизнеса са до края на септември? Знаели са, че войната в Украйна ще свърши, ако това им е бил мотивът. Къде им е 3-годишната рамкова прогноза, за да видим реалните приходи, защото техните сега излизат и викат - има много пари. Има много пари от ДДС-то на голямата инфлация. Едно време ние като управлявахме се дразнех на инфлацията най-много, защото тя е любима на финансовите министри, защото това е един индиректен данък. Вдига се инфлацията, взимаш от хората повече пари и пълниш бюджета, само че те обедняват. Затова ние държахме между 0 и 2 % и 50 лв за пенсионерите бяха 50 лева, сега при 30-40 % инфлация и 100 лв не са нищо