Ако станем президентска република, най-после Народното събрание ще работи законово и самостоятелно. При една президентска република ще има ясно независими власти. Президентът в една президентска република ще може да назначава Министерски съвет, парламентът ще може да съществува самостоятелно. Това заяви Станислав Балабанов от "Има такъв народ“.

По-рано днес “Има такъв народ“ внесе уведомление в Народното събрание за провеждането на референдум относно свикването на Велико Народно събрание и промяна на държавното ни устройство от парламентарна република към президентска

Въпросът е формулиран по следния начин: "Подкрепяте ли произвеждане на избори за Велико Народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна република в президентска република?“.

"Парламентарната република вече е изчерпана и това се доказваше всеки изминал ден през последния 48-ия парламент. Колко червени линии бяха начертани, виждате каква беше патовата ситуация в Народното събрание – народните представители не можеха да изберат председател“, заяви Балабанов.

По думите му държавата е изпаднала в тежка конституционна криза.

"Ние, като нормални и свободни български граждани, разсъждаваме по какъв начин да търсим изхода, защото парламентарно представените партии показаха своите лица и те не са особено приятни. Демокрацията ни позволява да попитаме българските граждани каква е волята им“, добави Балабанов пред bTV.