БСП сезират и българската, и европейската прокуратура заради договора с "Боташ". Това стана ясно по време на специално изявление на партията във връзка с изготвения от временната комисия в парламента, която трябваше да установи всички факти и обстоятелства около подписването на договора между "Булгаргаз" и турската газопреносна компания "Боташ" в началото на 2023 година от служебното правителство на Гълъб Донев

"От работата на комисията "Боташ" в парламента е видно, че става въпрос за тежки корупционни практики. Докладът е подписан и сме готови още днес и веднага го занасяме в българската прокуратура и го пращаме до Европейската прокуратура", заяви Корнелия Нинова

"Искаме те да понесат наказателна отговорност и предприемаме всички действия, които са необходими", каза още тя. 

Борислав Гуцанов заяви, че този договор е за стотици милиарди: "Само за пренос е 2,2 млрд. долара, които се плащат от всеки един от нас". По думите му нямало изготвени икономически или правни анализи за ефекта от споразумението. По думите му държавата губела стотици милиони заради това, че плащала такси за пренос за количества, които не използвала. 

Според БСП не се постигала никаква диверсификация, всяка молекула от влизащия газ била с руска, но на по-високи цени. 

Драгомир Стойнев каза, че в момента ЕК прави разследване относно договора. По думите му този договор е подписан без знанието на "Българския енергиен холдинг", дори не бил участвал в преговорите. 

"В момента нямаме нужда от такива големи количества. Тук може би има превишаване на права. Считаме, че това трябва да се преследва", заяви Стойнев. 

Според него такъв тип договори трябва да се подписват от редовни правителства. 

Депутатите ще разгледат доклада от временната комисия за "Боташ" по-късно днес по време на извънредно заседание в парламента.