БСП обвини управляващите в нарушения на правилника на парламента. Това заяви Кристиан Вигенин по повод закриването на заседанието на парламента и дадената едночасова почивка, както заявката за разглеждане на държавния бюджет за 2024 година след това, предаде репортер на "Фокус"

"Това, което ни предизвика, е финалът на днешното заседание, в което водещият заседанието Росица Кирова три пъти закри заседанието, след което даде почивка от един час. Искам да обърна внимание, че заседанието на практика е закрито. Никъде в практиката не пише, че то се закрива с удряне на звънец, то по-скоро е сигнал. Тя три пъти закри, при това определи кога ще е следващото заседание", заяви той. 

"Целта е силово да се претупа бюджетът, въпреки че все още има част, която не приета от Бюджетна комисия, става въпрос за част от проектите, които би следвало да бъдат включени в саия бюджет", допълни той. 

Вигенин определи и като безпрецедентно нарушение на правилата недаването на почивка, поискана от името на парламентарната група на БСП, по-рано днес в парламента. 

"В пряко нарушение на правилника, което никой до момента не си е позволявал, беше отказана почивка поискана от парламентарна група. Изрично в правилника е казано, че почивката се дава незабавно, а председателят определя колко дълга да е тя", коментира той. 

Заместник-председателят на парламента каза обаче, че БСП ще участва в дебатите за бюджета за 2024 година и за промените в Конституцията.