БСП кани над 25 леви партии за изграждането на широко обединение преди предсрочните парламентарни избори и предстоящите европейски избори. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в централата на партията след провелия се днес Национален съвет, предаде репортер на "Фокус".

"Има сериозно очакване левите сили да се обединят. Запознахме Националния съвет какво е свършило ръководството до този момент. Предложихме на Националния съвет и приехме следното - на първи май ще поканим над 25 партии в левия спектър, патриотичния спектър, над 20 граждански сдружения, НПО-та, с които сме близки идеологически", заяви Нинова. 

"Ще направим дискусия за модерна лява политика и обща алтернатива на статуквото и на модела на управление досега на България", допълни тя.

По думите ѝ БСП ще търси създаването на широко ляво обединение. Тя заяви, че ще се предложи подписването на общ документ, с който да излезе това формирование.

"Надяваме се това да е началото на едно широко ляво обединение. Ще предложим общ документ с основните принципи, на които да стъпим в правенето на политиката - лява политика, алтернативна политика. Ще предложим подписването на споразумения за общи действия за парламентарните и европейски избори", поясни лидерът на БСП.

Нинова представи шест принципа и национални политики, които ще бъдат отстоявани от техните бъдещи за евродепутати. Сред тях са равнопоставеност с останалите държави членки на ЕС, българският национален интерес да е на първо място, уважение към културата и традициите на всяка държава, здрав разум във всяка законодателна инициатива, намаляване и опростяване на европейските регулации в помощ на българската икономика приоритет на социалната политика, ЕС като инструмент за мир и сигурност. 

Лидерът на БСП добави и конкрентни приоритети, за които трябва да се борят евродепутатите на партията. Тя посочи пълноправно членство в Шенген, връщане на мигрантите в държавите им по произход, преразглеждане на "Зелената сделка" и други.

Нинова не коментира името на Кристиан Вигенин като потенциален водач на листите за европейските избори. Тя потвърди обаче, че той има множество номинации, но все пак органите на партиите трябвало да се произнесат.

Членове на Националния съвет попитали ръководството на БСП защо сегашните евродепутати не давали отчет за свършеното от тях: "Представяте ли си, веднъж не са дошли  на Национален съвет, на Изпълнително бюро, каквито решения имаме. Днес не благоволиха да представят отчет на групата. Единствено Цветелина Пенкова е представила отчет самостоятелно". 

Нинова каза още, че стартирала и кампанията за номинации за депутати в  националния парламент. Левицата щяла да търси хора с обществен опит, високи нравствени качества, висше образование, експертен опит, комуникативност. Окончателните имена щели да бъдат одобрени на 27 април.