"Дневният ни ред е важен, но след това, което се случи вчера, и което чета, че се случва днес – полицай от СДВР е заловен да превозва с бус 30 мигранти – каналджия. Малко по-рано е хванат друг бус с още 30 мигранти. Днес видях, че в Оряхово полицията търси човек, който е избягал от тях с въже от 6-ия етаж и още не са го установили. Случват се неща, които са крайно притеснителни.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Иван Ченчев и допълни: "Започвам да се притеснявам българската полиция дали функционира, как функционира, как си изпълнява задълженията.“

Поради тази причина от парламентарната трибуна социалистът настоя да бъде извикан вътрешният министър Иван Демерджиев, на когото Ченчев отбеляза, че левицата иска оставката отдавна. "Оказва се, че сме били прави. Да обясни как действа българската полиция, пази ли ни, не ни ли пази или превозва мигранти. За съжаление това, което се случва напоследък, е абсолютно пълна и тотална гротеска. То е възмутително“, заяви Иван Ченчев.

От трибуната той припомни и случая във видинското село, където деца от ромски произход пребиха до смърт човек. "Те били криминално проявени, известни, наблюдавани, но наблюдаваните убиха човек“, уточни той.

Зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Георги Свиленски отбеляза, че тези случаи наистина са важни, затова левицата иска Демерджиев да бъде задължен да дойде с решение на Народното събрание. "Българските народни представители да го задължат, а той вече, ако иска, да не се съобрази с парламента. Защото иначе ще остане една покана, която ще увисне във въздуха, ние ще продължим да си чакаме, а бежанците ще продължат да си пътуват по пътищата на България“, заключи социалистът.