"Напълно сме запознати с вашите проблеми, въпрос на мобилизация на партиите е те да се решат. От страната на БСП и нашата парламентарна група винаги сте имали съдействие, намираме необходимото взаимодействие, за да се решават проблемите на вашия бранш."

Това заяви водачът на листата на "БСП за България" в 24 МИР София Георги Свиленски по време на срещата на левицата с представители на Камарата на строителите в България. На нея присъстваха още водачът на листата в Пловдив-област Манол Генов, както и социалистът Страхил Ангелов, съобщиха от пресцентъра на БСП.

"Ние сме за българските строители, българския бизнес и българските фирми", каза още Свиленски.

От Камарата на строителите откроиха като един от основните проблеми в техния бранш липсата на предвидимост. "Няма дългосрочна програма, няма стабилност в инвестиционните проекти. Голям проблем е и изтичането на работна ръка на Запад", алармираха от бранша и затова настояват за дългосрочен план, който да вдигне стандарта в сектора.

Този проблем и двете страни обвързаха с липсата на редовно правителство и се обединиха около идеята, че България се нуждае от редовен парламент. "Имате нашата абсолютно подкрепа", заявиха социалистите.

Акцент по време на срещата бе поставен върху необходимостта от индексация на цените, както и промени в образованието. Според Камарата на строителите в България обучаваме хора в специалности, които не ни трябват, а в същото време има недостиг на квалифицирана работна ръка. "Не можем да имаме икономика без ясно начертан план", изтъкна Страхил Ангелов.

В хода на дискусията и двете страни изразиха мнение, че е необходимо представители на Камарата на строителите да бъдат по-активно ангажирани в законодателството, чрез пряко участие в парламентарните комисии. Постигнаха съгласие, и че трябва да има законодателни промени и промени в нормативните уредби.

"Готови сме да дадем експерти и да участваме в заседанията на парламентарните комисии", заявиха от Камарата, а Георги Свиленски пое ангажимент от името на БСП да работи в посока това да се случи.

От страна на Камарата на строителите присъстваха инж. Илиян Терзиев - председател на УС на КСБ, инж. Светослав Глосов - почетен председател на КСБ, инж. Любомир Качамаков и инж. Иван Моллов - зам.-председатели, инж. Благой Козарев - председател на Комисията по професионална етика към КСБ и арх. Иван Несторов - изпълнителен директор.