БСП е готова да участва в разговори за третия мандат за съставяне на правителство на "националното спасение", но няма да подкрепи мандата на ДПС. Това заявиха председателят на БСП Атанас Зафиров и председателят на парламентарната група на левицата Борислав Гуцанов на брифинг в централата на партията, предаде репортер на "Фокус"

"Третият мандат е специфичен. Той се дава като спасителен вариант, защото останалите възможности са изчерпани. Трябва да се проведат разговори с всички партии, които се отзоват.", заяви Борислав Гуцанов.

Атанас Зафиров доплъни: "Не сме давали заявка за третия мандат. Ние заявихме нашата готовност да участваме с носителя, който и да е той. Потвърждаме нашата готовност, независимо кой ще бъде носител, да участваме в процеса на диалог и да търсим решения". 

Във връзка с предстоящата работна седмица на депутатите от БСП ще искат парламентът да разгледа проект на решение за "замразяване" на преговорите между България и Украйна за продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене" на Украйна. 

"Да бъде замразена продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене" на Украйна. Виждаме, че имаме проблем с АЕЦ "Козлодуй" и не е нормално да имаме почти същото оборудване и да го продаваме. Считаме, че трявба да се преразгледа и да се преосмисли дали не може да старитра "Белене", заяви Гуцанов.

Той добави, че левицата ще иска народните представители да обсъдят възможностите за усвояването на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост. По думите им към момента страната е успяла да вземе едва 10% от близо 11 млрд. евро, предвидени за страната.