С колегите от групата на "БСП за България" в СОС ще подкрепим исканията на таксиметровите шофьори за алтернативния данък и за тарифите. Това каза Калоян Паргов, заместник-председател на Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност в СОС, предават от Българската социалистическа партия.

Той, заедно с Иван Таков, председател на БСП - София и на групата на социалистите в СОС и с Михаил Ставрев, член на комисията по транспорт и пътна безопасност, проведоха среща с представители на таксиметровите синдикати и фирми.

"Справедливи са исканията им за компенсация от държавата на алтернативния данък, който всяка година плащат, коментира Калоян Паргов. - Предвид високите цени на горивата е напълно нормално да помислим за индексация на минималните и максимални тарифи. Цената на метана надхвърли 7 лева, инфлационните процеси са високи, реално те стигат 30-36%".

По темата за компенсация на алтернативния данък от страна на държавата Калоян Паргов разговаря със служебния вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев. "Той пое ангажимент в Държавния бюджет за 2023 година да бъде включено перо, с което да бъдат отделени средства на Столична община за компенсация на алтернативния данък на таксиметровите шофьори", заяви заместник-председателят на комисията по транспорт и пътна безопасност.

Докладът за индексацията на тарифната политика за таксиметровите превози ще бъде внесен от представители на всички политически групи в Столичния общински съвет.

"Не бива да се бавим много с внасянето на този доклад, тъй като е необходимо технологично време за претарифиране на апаратите, коментира Калоян Паргов. - Разбирам притеснението на представителите на синдикатите и фирмите за таксиметрови превози, тъй като на територията на София те са близо 6000, а има само два пункта за метрологичен контрол. И реално не повече от 60 автомобила на ден може да бъдат обслужени. Новите тарифи ще влязат в сила от 1 януари 2023 година и на практика до тогава всички таксита трябва да бъдат претарифирани, за да имат право да работят от началото на следващата година по тях. Затова трябва да направим всичко възможно на сесията през следващата седмица докладът да бъде внесен и гласуван".