Председателят на БСП-София Иван Таков поиска през ноември да бъде свикано съвместно заседание на комисиите по бюджет и финанси и транспорт и пътна безопасност, информира пресцентърът на социалистите.

"Не е редно да даваме "на сляпо" 16 млн. лв. за погасяване на просрочени задължения на столичния автотранспорт", каза Таков, който е и заместник-председател на Комисията по финанси и бюджет в СОС.

По време на днешното й редовно заседание той настоя заместник-кметът на СО по направление "Финанси и здравеопазване" Дончо Барбалов да даде официално становище от къде ще бъдат взети въпросните средства, за да бъдат дадени на столичния автотранспорт.

"На всички ни е ясно тежкото състояние, в което се намира този сектор. С колегите от групата на "БСП за България" със сигурност ще подкрепим отпускането на средства за погасяване на просрочените задължения на столичния автотранспорт. Но категорично настояваме да знаем за сметка на какво ще бъдат тези 16 милиона лева", коментира Иван Таков по време на обсъждането на доклада. 

 

В тази връзка председателят на групата на "БСП за България" в СОС предложи през ноември да бъде свикано съвместно заседание на две от комисиите - по финанси и бюджет и по транспорт и пътна безопасност. "Тъй като очакванията за следващата година са да имаме същите проблеми със столичния транспорт, най-добре би било заедно да обсъдим възможните решения. Вече има направени разчети и дупката в транспорта на София ще бъде около 180 млн. лв. Сумата е огромна и затова трябва да намерим най-доброто решение, каза Иван Таков. - В Народното събрание предстои да бъде обсъждан държавният бюджет за 2023 година. Тъй като Столична община сама няма как да осигури толкова голяма сума за столичния транспорт, ще се наложи да търсим помощ от държавата. Но преди това трябва да сме напълно наясно с точния размер на сумата, която ще бъде необходима за транспорта на София през 2023 година".

 

На днешното заседание на Комисията по финанси и бюджет докладът за отпускане на паричен заем на "Столичен автотранспорт" ЕАД за погасяване на просрочени задължения беше отложен. Единодушно членовете гласуваха да бъде поискано цялостно становище от заместник-кмета Дончо Барбалов за финансовото състояние на столичния транспорт. "Не само автотранспортът има задължения, електротранспортът също е натрупал сериозна сума, която към момента надхвърля 11 млн. лв., коментира Иван Таков. - Затова трябва да сме наясно със ситуацията и да не прибързваме с гласуване "на сляпо" за отпускане на такива големи суми. Предполагам, че от капиталовата програма може да дофинансираме автотранспорта, но нека да знаем тези средства за сметка на какво ще бъдат - на детските градини ли, на училищата ли, на нещо друго ли? Имаме ли ги изобщо в бюджета? Какво се случва, ако ги нямаме? Много въпроси, на които очакваме ясни отговори от заместник-кмета Дончо Барбалов".