Българският лекарски съюз настоява за оставката на управителя на НЗОК - проф. Петко Салчев, и на председателя на Надзорния съвет на НЗОК - д-р Александър Златанов. Това каза пред журналисти председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров, информира пресцентърът на БЛС.

Лекарският съюз излиза от преговорния процес за предстоящия Национален рамков договор, допълни той.

Оттук нататък отговорността за състоянието на системата е на тези, които взимат решенията – Парламент и Министерски съвет, категорични са от ръководството на БЛС по време на извънреден брифинг на Съсловната организация.

"Обръщаме се към всички парламентарни групи да вкарат спешно в дневния си ред наболелите проблеми в системата, свързани с начина на управление на НЗОК и с начина на разпределение на средствата за здраве", категорични са от ръководството на БЛС. 

Причините за исканите оставки са няколко, една от които е рецидив с опитите за прикриване на средства гласувани от Парламента за здраве, пари, които трябва да стигнат до българските лекари и пациенти. 

"Тази година, за пореден път, до нас беше изпратено едноличното решение от страна на Надзора на НЗОК за разпределянето на очаквания остатък от гласуваните от Парламента пари за здравна помощ за 2022 година. Това е нарушение на Закона. Той гласи, че УС на БЛС и НС на НЗОК трябва заедно да решат как да бъдат разпределени тези средства", обясни д-р Маджаров, като добави: "Вместо  заедно да договорим Методика, за пореден път получаваме гласувани готови ултимативни текстове“.  А в случай че не приемем, лекарите и лечебните заведения не получават и малкото трохи, които им се подхвърлят". 

Бламиране, имитиране и саботиране на преговорния процес. Нито що се отнася до разпределянето на средствата за тази година, нито по отношение на тригодишния рамков договор, който трябва да подписан в края на годината и който лекарите в страната чакат - реални преговори не е имало до този момент, обясниха от БЛС. 

Ръководството на Български лекарски съюз е  категорично, че няма да допусне да се взимат еднолични решения в ущърб на съсловието и ще продължи да бъде гарант за спазване на законността в системата на здравеопазването. 

"Нашите усилия са и в защита на правата на пациентите, защото добре заплатените медицински специалисти са добре лекуващи медицински специалисти", категорично е ръководството на БЛС.

БЛС винаги е бил гарант за спокойствието в системата, категоричен беше д-р Маджаров. "Ножът е опрял до кокала! Оттук нататък си запазваме правото да предприемем последващи законови действия – включително и протестни“, завърши председателят на БЛС.