- През 2022 година BILLA България бележи ръст от 24.2% спрямо 2021 година, достигайки оборот от 1.237 млрд. лева. Компанията регистрира и 17,4% ръст по отношение на брой клиенти.

- Планираната инвестиция за 2023 г. в размер на 53 млн. лв. включва реновиране на 14 търговски обекта и откриване на 12 нови магазина. При изпълнение на плановете за експанзия, над 250 нови работни места ще бъдат открити.

- BILLA България навлиза в онлайн търговията – компанията стартира стратегическо партньорство с платформата Glovo, предлагайки над 4000 продукта

BILLA България отчита по-добри резултати за първото тримесечие на 2023 г. в сравнение със същия период на миналата година с ръст на оборота от 21.6%. При оборота на база един и същ брой филиали, отчетеният ръст е 17.9%. Позитивната тенденция се запазва и при броя клиенти, като компанията регистрира ръст от 12,7% за първото тримесечие.

През изминалата година компанията утвърди лидерската си позиция по брой филиали в страната – 149 на брой към този момент. Инвестицията в експанзия и реновация, предвидена за тази година, е в размер на 53 млн. лв., като BILLA България планира да реновира 14 свои търговски обекта и да открие 12 нови магазина. При изпълнение на плана за експанзия ще бъдат разкрити над 250 нови работни места. Градовете Созопол, Троян и Чирпан, както и село Граф Игнатиево са населените места, в които търговската верига ще навлезе за пръв път. Стратегията за развитие на компанията е фокусирана върху подобряване на клиентското преживяване, чрез изграждане на приветливи и модерни търговски зали, различни удобства за потребителите, дигитални решения, като електронни етикети и каси на самообслужване и изобилие от качествени продукти на достъпни цени.

Ангажирана с темата за устойчиво развитие, BILLA работи усилено в посока противодействие на глобалните климатични промени. В своята стратегия за редуциране на въглеродния отпечатък, компанията работи в синхрон с целите на REWE Group за намаляване на парниковите емисии с 30% до 2030 г. и постигане на климатична неутралност до 2040 г. За да постигне тези цели, BILLA България поетапно поставя фотоволтаични системи и ново поколение CO2 хладилни системи в своите търговски обекти. За 2022 г. в експлоатация са въведени фотоволтаични системи на 29 магазина и централния склад на компанията, като целта е магазините да се увеличат с още 20 през 2023 г. Хладилни инсталации, които използват CO2 – съвременна технологии за охлаждане, която допринася за намаляване на емисиите на парникови газове и отрицателното въздействие върху околната среда, ще бъдат интегрирани в 22 обекта на веригата до края на годината.

Още една стратегическа стъпка в развитието на BILLA България е значителното разширяване на асортимента от нехранителни стоки. Промяната е продиктувана от нагласите и очакванията на клиентите, които през последната година все по-често търсят в магазините на веригата разнообразни стоки за дома, градината, автомобила, спорт и хоби, както и куxненски принадлежности и компактни eлeĸтpoypeди.

BILLA България навлиза в онлайн търговията, като стартира ключово партньорство с компанията Glovo. В онлайн канала за продажба, веригата предлага над 4000 артикула. Сред предимствата на услугата са бързата доставка за по-малко от час, безплатните торбички и възможността клиентите да използват програмата за лоялност BILLA Card, както и да се възползват от атрактивните оферти в седмичните брошури на BILLA. Компанията стартира с 8 магазина в София, които покриват всички райони на столицата, като планът е поетапно навлизане и в останалите големи градове в следващите 12 месеца.

В условията на висока инфлацията, която поставя пред предизвикателство както потребителите, така и бизнеса, за BILLA България остава ключов приоритет да продължи да предлага на своите клиенти достъп до качествени продукти на ниски цени. Затова компанията инвестира в ключови продуктови категории, като основни храни, месо и колбаси, плодове и зеленчуци и др. и по този начин поема част от инфлационната тежест върху потребителите, задържайки ръста на инфлацията средно с 4%.

Търговската верига активно подкрепя българските производители, като 85% от асортимента се доставя от български фирми - над 700 на брой. Като социално отговорна компания, BILLA България се стреми постоянно да надгражда грижата за своите служители и да подобрява техните условия на работа, затова в отговор на инфлационната ситуация в страната, компанията инвестира в 14% увеличение на заплатите на служителите в магазините през 2022 г., както и в разширяване на пакета от социални придобивки.