Търговските аташета са представителите на българския бизнес зад граница. Недопустимо е над 60 на сто от постовете за СТИВ-ове зад граница да са вакантни, а страната ни да няма търговски представители в огромни икономики като САЩ, Индия и Китай, както и в страни, които са основни и потенциални туристически пазари за България, подчертават от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). За туризма търговските и културните ни аташета са много важни, особено предвид малкия брой на туристическите аташета зад граница.



От БХРА подкрепят изказването на служебния министър на икономиката Никола Стоянов и се надяват от кабинета на Гълъб Донев да подготвят подходящи кандидати за назначението на активни и бизнес ориентирани служители зад граница. Дано в бързината се заложи на експерти, а не да се търсят места за “наши" хора.

От организацията посочиха, че резултатите при наличие на добри търговски аташета са видими. Неслучайно СТИВ-ът ни в Румъния Ивайло Маринов получи награда за най-активно привличане на инвестиции от съседната страна. Румъния е и сред основните туристически пазари.

От БХРА подчертаваме,че голяма част от настоящите търговски аташета работят добре не само за привличане на чужди инвестиции, но и за промотиране на България и като туристическа дестинация. Като добър пример в тази насока можем да посочим работа на екипа в Германия и усилията на дългогодишните служители в него под ръководството и на посланика на Република България в Германия Н.Пр. Елена Шекерлетова.

Категорични сме, че назначаването на повече млади, активни и комуникативни служители в търговските ни служби зад граница ще доведе и до по-добри резултати за български туризъм, особено ако те придобият при работата си уменията на по-опитните си колеги да привличат инвестиции и да промотират успешно България като туристическа дестинация, подчертават от БХРА.