Росен Петков /Малкия Гуньо/, кандидат за кмет на село Лиляче, екс-член на БСП, в "Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz на 16-и юли 2022 г., заяви позиции по следните теми:



Решението му да напусне БСП, заедно със свои съмишленици.



"Какво се случва в село Лиляче? Корнелия Нинова, сегашния лидер на БСП, има доста опоненти, както ги наричат разговорно от бонзите, от големите! Но май вие от Лиляче ще бъдете камъчето, което ще преобърне колата на Нинова?“, попита Беновска. Росен Петков обясни, че вече не е член на БСП. Той уточни, че няма никакви проблеми с членовете и симпатизантите на партията, но не е съгласен с ръководството, което се опитва да прави чистка с несъгласните в партията. Петков уточни, че е член на МО в БСП.



"След което Вие, не сам, а с младежи от БСП, решихте да връчите партийните си книжки в централата на БСП във Враца!“, продължи Беновска и пусна видео как това се случва. След това попита събеседника си кога е станал член на БСП. Той обясни, че това се е случило през 2016 г. водещата попита това ли е начина да се напусне БСП. Гостът ѝ отговори: "Това е начина! Ние решихме, че ще го направим в рамките на 1 час. Не е планирано или ръководено от някого, че трябва да напуснем. Реших го, защото те ме нарекоха лъжец и какви ли не думи! Тогава казах – кой ми е приятел и ме подкрепя да идва с мен да напуснем партията!“.



"Александър Симов обади ли Ви се, Корнелия Нинова?“, попита Беновска. Росен Петков отговори, че никой не му се е обаждал и няма нужда да го прави. Той вече е напуснал и не иска да се връща назад. Той още веднъж подчерта, че няма нищо против членската маса на БСП, те много добре виждат натиска от страна на ръководството и факта, че младите не се допускат никъде.



"Добре, но какво ще правиш сега с БСП, ако това са твоите идеи? Ще позволиш някой друг да ти ги преформулира, да ти ги узурпира?“, попита Беновска. Петков отговори, че ще продължи да защитава и да се бори за идеите си като независим!

Инициативите му в село Лиляче.



Росен Петков разказа за себе си, че е на 29 години. Завършил е спортното училище във Враца. Следвал е в НБУ "земята и хората“ и "алтернативни източници на енергия“. Има жена и дете. През 2019 г. се е върнал в село Лиляче и се бори за подобряване условията на живот там. Прави различни инициативи. Последната от тях е концерт, въпреки че от читалището са отказали да дадат достъп на децата, но той е осигурил всички да имат носии за концерта. Следващата инициатива ще бъде плаж с шезлонги и чадъри на едно тракийско светилище.



"Ние като медия в предварителния разговор казахме, че с удоволствие ще помогнем във всички тези кампании! Ще Ви поканя да участвате като село и в персонален план, да участвате в кампанията за образованието! Защото трябва да се подпомагат добрите инициативи!“, каза на свой ред Беновска.

Какво се случи на изборите в село Лиляче?



"На изборите в село Лиляче се случи нещо много странно, село Лиляче избраха на балотаж кмет на ГЕРБ, младо момиче, по-малко от Вас, хубаво момиче, Вероника Ценова, която ще управлява. За нея бяха излъчени 289 гласа. Имаше излъчен кандидат на БСП, той се наричаше Цветослав Цветков, който събра 183 гласа. Но много ниска избирателна активност имаше!“, отбеляза Беновска. Петков отговори, че причината за ниската активност е факта, че много хора са в чужбина. Той продължи: "Аз останах трета политическа сила, като преборих доста силни партии. Мен ме издигна инициативен комитет, защото партия отказа да ме подкрепи. Тя подкрепи един човек, който за 16 години, 4 мандата показа, че нищо не прави за селото. Той е над 50 годишен, тракторист е, казва че му е необходим още един мандат за пенсия и затова се кандидатира, не че има идеи за развитие на селото! За цялото му управление има затворено училище, затворена детска градина, има отлъчване на хора от селото, което е недопустимо!“.



Росен Петков подчерта, че се е борил сам срещу представителя на ГЕРБ, който е бил подкрепен от хора като Цвета Караянчева, Петя Аврамова. Той уточни, че не е чувствал заплаха от страна на кандидата на БСП, който е бил подкрепен от местното ръководство на БСП, а от София е дошъл да го подкрепи Александър Симов. "Аз очаквах да има гнусотии, но не очаквах да паднат толкова ниско! Ходили са из цялото село и вместо да правят кампания на техния кандидат, те правят антикампания на мен, да ме плюят! Защото реално аз имах най-големи шансове да стана кмет на това село, защото съм най-разпознаваем. Това момиче, което го издигнаха от ГЕРБ, евала на хората, които я подкрепиха, защото тя не е разпознаваема, даже ако я бяхме пуснали в някои краища на селото нямаше да може да се прибере, те застанаха плътно до нея!“, разказа Петков. Той добави, че е подкрепил кандидата на ГЕРБ във фейсбук, след като е станало ясно, че тя отива на балотаж. Петков подчерта, че не дели хората на партии, а на можещи и неможещи.

Подаръците.



Водещата подари зелена ябълка на госта си с думите, че той все още е "зелена ябълка“ в политиката. Петков подари на водещата тениска, направена от неговите съмишленици, на която пише "знам и мога, Росен Петков“. Той обясни: "Това беше моят слоган, който после БСП го използва на балотажа – "Нашият кмет знае, нашият кмет може“. Това е моят слоган!“.



Беновска се обърна към госта си: "Поздравявам те за твоя успех, ще видим какво ще стане с книжките ви! Аз също ти подарявам една моя тениска. Тя е с малко по-друг аспект, насочена е към коалицията, която ни управлява сега Harvard law, just kidding! Давам ти модел, може да напишеш БСП, да не добавям фамилно име на някой - just kidding, просто се шегувам! И няма да скрия, че ще ти подаря това, което вие младите трябва да знаете, Конституцията на България! След като си искал да ставаш кмет, значи трябва да я познаваш! Подарявам ти и знаменце на България!“. Така завърши разговорът между Росен Петков и Илиана Беновска в "Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 16-и юли 2022 г.