арх. Пламен Мирянов – син, радетел за българщина, в "Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz. на 18-ти юни 2022 г., заяви позиции по следните теми:



Подмяната на традиционните ценности.

"Виждаме се в един интересен ден, това е третият ден, след като председателят на парламента Никола Минчев беше свален от поста си и три дни преди да се гласува вота на недоверие към правителството на Кирил Петков. Но днес се случват и две шествия. Едното е така нареченият прайд на, имаше един слоган "различни в заедността си“, неолиберален, който отпадна сякаш! Няма да характеризирам повече тези хора! И друго, на което Вие сте съорганизатор, в подкрепа на семейството и семейните ценности! Кажете нещо за тях!“, започна разговора водещата Илиана Беновска. Пламен Мирянов първо честите празника на екзарх Йосиф и обясни, че днес е отслужена панихида в негова памет. Мирянов обясни, че самият той е част от БПЦ като иподякон, четец и певец към храм Света Неделя. Днес епископ Поликарп е отслужил Света Литургия. Той обясни: "Неслучайно избрахме и мястото за нашето шествие, площад "Света Неделя“! излизаме и тръгваме от църквата, която е център на нашия живот! В това време на размирици, брожения и размит морал ние имаме възможност да защитим християнските ценности и нашия морал! Защото според нас има един стандарт за морал, а не онзи, който всеки ден се променя, според някакви течения и който обслужва слабостите на хората! Ние вярваме, че именно този наш морал ни е запазил през хилядолетната наша история и през петвековното робство! Чрез него ние успяваме да имаме едно здравостъпило общество с ценности и нравствени устои! Когато спазваме това, което Господ е определил за правилно, тогава животът ни е много по-лек и добър и имаме обещанието, че чрез спазването на неговите заповеди можем да наследим вечен живот!“.

"Ние получихме снимки от наши зрители в САЩ, които очакваха вашето гостуване, свързани най-вече с това, което ние наричаме cancel culture, на отричане на традиционното, как различни политико-икономически кръгове се опитват да ни превърнат в друг модел – трансджендъри, подмяна на пола, на психологическата идентичност! В Белия дом днес заместник-министърът на здравеопазването Ливайн и Карин Джин, която е прессекретар на Белия дом, това е среща между лесбийка, ще го нарека с името, и първият открит транспомощник-министър!“, продължи Беновска и показа в ефир снимките. Пламен Мирянов отговори, че тази показност винаги е много стряскаща и болезнена. Всеки може да бъде какъвто реши, но това афиширане не е добро. Според него винаги можем да откроим онова, което е стойностно и естетически издържано от лъжливото, гротеската и падението.

Беновска продължи: "Нека да видим снимката на младежа, който уби деца в Тексас, афишират го като 19 годишен младеж, но като го видите как е облечен, надали ще разберете половата му принадлежност и може би ще си обясните постъпката му!“. Гостът ѝ отвърна, че са страшни съдбите на хората, в чиито души е влязла тази отрова на липсата на идентичност, самосъзнание и съвест. "Господ ни дава съвестта и чрез нея ние можем да отсяваме кое е добро и кое е зло! Когато е размита, тогава започваме да се лутаме и много по-лесно сме завладени отвътре! Човек без съвест е като неукрепен град, много по-лесно влизат страстите, слабостите и го завладяват отвътре!“, категоричен бе той.

"Вие познавате литературата и приказките, знаете ли каква е съвременната транскрипция на Добрата орисница на Пепеляшка? Тя вече не е онази благородна хубава жена с всички атрибути на майката! Тя е един тъмнокож травестит! И това е на една от най-големите филмови компании!“, обясни Беновска.

Кой е Пламен Мирянов?

Пламен Мирянов разказа, че по професия е архитект. Основател е на фондация "Нашият дом е България“. Тя е неправителствена организация, която цели припомняне на християнските ни ценности. Организира едни от големите християнски и родолюбиви концерти в България. Има за цел също възстановяване на паметници на културата. Създават и филми.

Пламен Мирянов заяви, че според него Министерството на туризма трябва да е много по-проактивно и дейно в създаването на атрактивна реклама за нашите природни богатства. Това е и една от целите на фондацията – да създава материали, които да предоставя безкористно.

Мирянов разказа още за себе си, че е учил в Италиански лицей, Френска гимназия, УАСГ, НАТФИЗ и в момента учи в Богословския факултет. Той разказа, че в днешния ден е трябвало да се яви на изпит по църковно право и точно този раздел се отнася за брачния съюз, който е първата социална единица. "Бракът е една институция! В днешно време все повече трябва да уважаваме семейството и тайнството на брака, защото това е тайнство! Все повече хора живеят без брачен съюз, на семейни начала. Аз говоря на много мои приятели, че трябва да се вземат, трябва да има благословение от Всевишния и аз самият бих искал да съм пример за това!“, каза той. Водещата попита: "А има ли до Вас дама на сърцето?“. Събеседникът ѝ отговори, че все още няма.

Кампанията в подкрепа на дуалното образование.

"Като казахте Италианския лицей, променям малко дневния ред, който бях замислила! Поканила съм Ви и за партьор в нашата кампания за дуално и професионално образование. Привлекли сме и Църквата в това число. Привлекли сме изпълнителна, законодателна, местна власт, университети, училища, кметове, деца, родител, посланици – огромна общност! Сега ще Ви пусна песента и клипа, които направихме с Косьо Марков и Александър Петров, част от клипа е сниман в Италианския лицей, участват студенти от НАТФИЗ, аз също съм завършила НАТФИЗ, режисура! Хайде сега да видим нашата песен, която се казва "На прага“!“, продължи Беновска и пусна в ефир песента.

След като изгледаха клипа Мирянов коментира: "Винаги е прекрасно да видим тези наши норми на поведение, на общуване между мъж и жена, и отново бракът!“. Водещата отвърна: "Опитахме се да създадем една позитивна история! Лично аз вярвам в това, мечтите трябва да се осъществяват!“. Мирянов добави: "Режисьор навярна сте Вие, много добре се е получило!“.

Беновска се обърна към госта си: "Нека стиснем ръце, защото Вие имате и радио, радио "Зорана“ е ваше радио! Вие излъчвате патриотични песни, български песни!“. Мирянов отговори: "Български песни с високостойностно съдържание! Без нисконравствени послания! Без попфолк! Фолклорно радио, но без попфолк!“.

Водещата обясни, че с предишния собственик на "Зорана“ Кирил Илиев са работили много добре, дори са осъществявали мостове, за да излъчват литургии.

Подаръкът.

"Аз съм политически журналист, предаванията, които правим са политически. Започнах разговора с това, че се намираме в един водораздел, падна председателят на Народното събрание, ще видим дали ще падне и кабинета! Имаме един шеговит подарък, Вие сте млад човек, предполагам, че ще го приемете с чувство за хумор. Подаряваме тениски Harvard low, но отдолу just kidding, просто се шегувам! Това е един ироничен поглед към случващото се в политиката! Подаряваме и Конституцията на България, придружена с български флаг“, обърна се към госта водещата. Той на свой ред ѝ подари книга с цитати от Библията. Беновска подари и традиционния подарък на предаването – здрава, българска, червена ябълка!

"Артекс“.

"Колкото и да се мъчите да бъдете извън политиката, виждате, че фирмата на баща Ви "Артекс“ попадна доста пъти в лапите на политиката, скандала с апартамента на Цветанов, Цачева и други хора. Защо се получава така, какво стана със сблъсъка между политика и бизнес?“, попита Беновска. Пламен Мирянов отговори: "Да, семейната компания стана жертва на политически скандали, на междуинституционални борби! В момента, в който се надигна едно сдружение, една общност от "Лозенец“, които не разбираха тази градоустройствена норма. Този план на София е установен още от много време. Те се обърнаха срещу нас, искайки ние да променим тези параметри на застрояване, тази визия. Но те не разбират, че това не ние го определяме, а всъщност общината, главният архитект. Той навремето е установил такъв ПУП за София!“.

"Вижте, хората не се интересуват от оправдания, въпросът е следният – нали всички ние се опитваме да облагородим света около себе си!“, продължи Беновска. Мирянов отвърна: "Ние искаме най-доброто за София, най-доброто за гражданите, най-доброто за зелената среда. Аз в момента съм изготвил два проекта за градинката, която е между "Кемпински“ и нашата сграда. Тази градинка няма визия на един парк, който е в центъра на София. Аз съм уведомил, че чрез обществено обсъждане, и да бъде изградена тази красива малка градина с наши средства! Винаги сме искали всичко да бъде за благото на ближен, общество, народ, град!“.

"А на кого му дойде идеята да си кръщавате сградите на псалми, кажете няколко имена, те са впечатляващи?“, попита Беновска. Мирянов цитира псалом 91 и обясни, че за вярващите хора той е бил защита в много големи бедствия. Той продължи: "Живеем във време на големи кризи, в такива моменти се обръщаме към Господа и изписването на тези слова, дори като графични елементи, като форма, не сме искали дори да го натрапваме на минувачите, но те са като едно закодирано послание в сградата! Истината е, че в жилищните сгради също може да благовестваме, защото това са пространствата, които непрестанно са пред нашите очи. В една друга сграда също поставяме няколко Давидови псалма! За нас, като християни, това е много естествено! Някои хора не го разбират и го изопачават. Но знаем, че в много архитектурни постройки, чешми, често се изписват слова от Свещеното писание, това е естествено!“.

Искането за премахване на езическата статуя в центъра на София.

"Четох, че искате да премахнете езическата статуя на София, на езическата богиня фортуна?“, попита Беновска. Пламен Мирянов отговори, че една такава петиция, колкото и да звучи скандално, би довела до защита на нашите християнски възгледи, на нашата идентичност. Според него в града, кръстен на Божията Премъдрост не бива символът да е свързан с езическа богиня.

Водещата показа статуята на майката в Хага. Мирянов коментира, че това е гнусота и извращение. Това обаче си е техен проблем. А тук в София е естествено символът на града да бъде християнски.

Връщането на вероучението в училище.

"Като говорим за християнски ценности, една друга наша кауза е да възстановим вероучението. С много от вашите високопоставени свещеници сме разговаряли в ефир!“, продължи Беновска. Пламен Мирянов отвърна, че според него това е ход от първостепенна важност. Навремето това е било задължително и чрез катехизиса децата са научавали основните стандарти на морал. Научавали са основните ценности, а те не са променяеми, не трябва да зависят от сезони или политически партии. Така децата ни са вървели по пътя на чистотата и установени нравствени устои.

Мирянов обясни, че току що се връща от Египет и там всяко дете изучава религия, независимо дали е християнче или мюсюлманче. А при нас това е избираемо. Според Мирянов вероучението трябва да стане задължително.

Мирянов заяви: "Аз съм щастлив и благодарен на Бог, че е запазил България и ние сме една от малкото държави в Европа, в която сватбата, тайнството на брака, семейството е в такава форма, както Бог е установил! В единение между съпруга жена и съпруг мъж! Аз съм горд с това, че съм българин и ние днес ще защитим нашите ценности, нашия морал! Господ да пази България! А за образованието ще се радвам да имаме още разговори, защото имаме още много работа!“. Така завърши разговорът между Пламен Мирянов и Илиана Беновска в "Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska, в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 18-ти юни 2022 г.