Халил Летифов - заместник-председател и депутат в 47 НС, ДПС, в "Беновска пита“ youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz. на 9-и юли 2022 г., заяви позиции по следните теми:



Поздравленията за Курбан байрам.

Халил Летифов поздрави всички мюсюлмани по случай празника Курбан байрам – "Да им пожелаем здраве, много берекет на тях, на техните семейства, благоденствие, толерантност, мир за нас и региона и в света!“.

Водещата попита какво символизира този празник. Събеседникът ѝ отговори: "Жертвоприношениет, готовността, опрощението, прошката, милостта, милосърдието! Прекрасен и много символичен празник!“.

Краят на управлението на Кирил Петков и ПП.

"Прелитам към политиката, принесе ли някой Кирил Петков и Асен Василев в жертвоприношение, защото ние разговаряме вече на 16 и половина час от вчера, когато Асен Василев и Кирил Петков върнаха мандата на Радев и се оказа, че не могат да направят втори кабинет?“, попита Беновска. Летифов отговори, че за ДПС двамата представляват двете страни на една и съща монета, но отговорът дали са станали жертва е интересен и трябва да му се потърси отговор. Водещата отвърна: "Аз вчера се опитах да потърся отговора, нека да видим!“, след което пусна запис от пресконференцията на ПП от 8.07.2022 г.:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Асен Василев, вицeпремиер и министър на финансите в оставка, отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция в Народното събрание от 8-и юли 2022 г., на която обявява, че ПП ще върне мандата на президента, излъчена директно в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz. След брифинга Беновска подари на Кирил Петков тениска с надпис Harvard law, Just kidding.



Илиана Беновска: Г-н Василев и г-н Петков, въпросът е: Брутално ли ви свалиха, или вие се самосвалихте по някаква причина - като неопитност, подвеждане? И какъв ще бъде следващият ход? Реванш ще има ли и ще се занимавате ли с политика?



Асен Василев: Аз мисля, че на всички български граждани стана ясно защо кабинетът беше свален! Имаше желание, вместо да се увеличат пенсиите, да се изравнят неравенствата и да се подпомогнат младите семейства, едни средства да отидат за същите 8 фирми, които са ги получавали през последните 15 години!



Илиана Беновска: Това вече го казахте много пъти! Но аз Ви питам нещо съвсем сериозно: Брутално ли ви свалиха и кой ви свали? Кой? Имена имат ли?



Асен Василев: То се видя! Г-н Слави Трифонов си изтегли министрите и нареди, на част от депутатите на ИТН, да гласуват вот на недоверие! Не мисля, че е тайна за някой!







Беновска се опита да подари на Кирил Петков и Асен Василев тениски с надпис Harvard law, Just kidding.

Охраната от НСО я спря. Кирил Петков даде знак с ръка, че ще вземе тениската след края на брифинга.

Беновска успя да подари тениската на предаването "Беновска пита“ Harvard law, Just kidding на Кирил Петков.

Ето какво се случи:





Илиана Беновска: Г-н Петков, може ли да Ви подаря една тениска за спомен? Harvard law!



Кирил Петков: Ама не ме Снимайте!



Илиана Беновска: Ама моля Ви!



Кирил Петков: Това, ако е подарък, е за мен!



Илиана Беновска: Just kidding!



Кирил Петков: Мерси!



Кирил Петков взе тениската Harvard law, Just kidding и сърдечно благодари на Беновска, като я прегърна!



Илиана Беновска: Ето тази тениска Harvard law, Just kidding подарихме на Кирил Петков! Не ми позволиха да я подаря на трибунката. Надписът е Harvard law, законът на Харвард. Обаче отдолу пише Just kidding! Дали някой не се пошегува с тях?

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска попита: "Дали някой не се пошегува с "харвардците“ и кой?“. Летифов отвърна, че отговорът им е бил демагогски, каквито са и отговорите през цялото им управление, което всъщност продължава вече година, а не 6 месеца. Той продължи: "Това правителство беше самосвалено от тях! Тази коалиция нямаше нито цели, нито ценности, нито ясна програма! Дойдоха с обещания за прозрачност, откритост, че всичко ще се случва пред очите ни. Но от скандалите разбрахме, че точно това не се е случвало и то точно от скандалите по време на вота на недоверие! Там излизаха много тъжни и порочни неща! От тази гледна точка коалицията се самосвали и не могат да търсят причината в опозицията или в други виртуални субекти, които са виновни за провала на правителството!“.

Халил Летифов заяви, че провалът на правителството на Кирил Петков струва много на България. Видни са тревогите на българските граждани и бизнеса. Народният представител припомни, че бюджетът, направен от 46-то Народно събрание, в който са били заделени 120 лева за месеците октомври, ноември и декември като ковид мярка, това е било по предложение на ДПС. Точно тези средства влизат в пенсиите и точно тези средства са били предложени да влязат сега от ДПС. Така че хората да могат да понесат по-лесно кризата. Сегашният бюджет на практика е изготвен от опозицията и това трябва да се знае! В него са отделени средства за земеделските производители, пенсионери, за компенсации за бизнеса, за висшите училища, вероизповеданията и въобще за всички целеви групи.

Готовността на ДПС за предсрочни избори.

"Но по-важно е зрелите политици, ДПС – зряла партия, много клони към 0 това да има още един редовен кабинет, предстоят сякаш парламентарни избори! Каква е стратегията на ДПС? Каква е готовността ви за парламентарни избори?“, попита Беновска. Летифов отговори, че партиите в 47-то Народно събрание не могат да излъчат нормално мнозинство, което да има ясен ценностен профил. Виждаме точно обратното – противоречиви геополитически ориентации. Дори чуваме, че БСП са се договорили с ПП при един нов кабинет да се оправят отношенията с Русия. Много би било интересно как точно ще се случи това, след като виждаме точно противоположната заявка от Кирил Петков и Асен Василев.

Летифов продължи: "Що се отнася до изборите, ние не ги виждаме като плашило, а като начин да се мине през ситото на вота на българските граждани и всеки да е научил своите уроци! Защото поставянето на червени линии като че ли стана мода! Да се заклеймяват едни партии като статукво! Което ми е много интересно, при положение, че ДБ и Христо Иванов на няколко пъти бяха коалиционни партньори на Бойко Борисов! А сега, видите ли, те са промяната и новото! А ДПС е пришито към ГЕРБ, което е абсолютна манипулация, но чисто по "гьобелски“!“.

ПВУ.

"Тази седмица повикахте Кирил Петков и Асен Василев да отговарят за ПВУ и кой защитава българските интереси, кой брани намаляването на средствата ни! Даже имахте декларация, прочетена от Джевдет Чакъров, нека да я чуем!“, продължи Беновска и пусна запис от прочетената от Чакъров позиция на 6-и юли:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Ние от парламентарната група на ДПС правим настоящата декларация, за да изразим категоричната си позиция, че начинът, по който правителството процедира с националния План за възстановяване и устойчивост е абсолютно непрозрачен и в пълно несъответствие с изискванията на Европейската комисия за гласност и прозрачност при разходване на средствата по различните финансови инструменти и механизми на Европейския съюз.

Миналата седмица българското общество научи от говорител на Европейската комисия, че финансирането на националния План за възстановяване и устойчивост ще бъде намалено с 578 млн. евро или с над 1.13 млрд. лева. Така България ще получи НЕ 6,27 млрд. лева, а 5.69 млрд. лева, т.е. с над 1 млрд. лева по-малко.

Ние знаем, че това е в съответствие с методиката на ЕК за изчисляване на средствата, които всяка страна-членка ще получи за възстановяване от COVID кризата, съобразно актуалните към 30 юни 2022 година данни от Евростат за БВП и за безработицата. Причината е, че механизмът беше одобрен на базата на прогнози за тези икономически показатели.

Преизчисления са направени за всички страни-членки, но въпросът е, защо от Министерството на финансите и от правителството като цяло нямаше никаква информация в каква посока върви това преизчисление за България и защо научихме за пореден път такива важни факти, касаещи цялото общество, от външни източници - в случая от ЕК.

Важно е да се знае и че след преизчисленията Германия ще получи допълнителни средства!, а на България - най-бедната страна в ЕС, се намаляват!

Важен въпрос е и когато правителството на Кирил Петков представи Плана за одобрение от Европейската комисия през април тази година, нямаше ли представа за реалните стойности на посочените икономически показатели и защо заложи проекти за 6, 27 млн. евро? Нашият отговор на този въпрос е, че не може да не е имало информация за реалните икономически показатели. Защото, ако не е имало, това ще е поредното доказателство за пълната липса на професионални умения на управляващите да правят финансови и икономически анализи и прогнози. Ако пък тази информация им е била известна, то залагането на проекти за 6,27 млн. евро, при яснота, че те ще бъдат намалени, е направено с цел обслужване на персонални икономически и корпоративни интереси. Каквито впрочем са заложени в националния План за възстановяване и устойчивост като цяло!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: "Ето по същество вашите искания, те не са ваши, те са чисто български и на цялата нация! Има ли смисъл да търсите отговор на този въпрос сега?“. Халил Летифов отговори, че има смисъл, защото това е национален ресурс, важен за страната и за хората и ДПС ще го търси до последно!

Халил Летифов заяви, че едва когато в България е дошла Урсула фон дер Лайен ние сме разбрали какво всъщност представлява българския план. Той е бил крит до последно. Не е имало обществено обсъждане. Важният въпрос е кой точно е решил какви проекти да бъдат включени в нашия план и кой всъщност е ментор на сегашната власт?

"Аз съм привърженик на правните способи за установяване на истината, дадохте на прокуратурата казуса за "златните паспорти“, не знам дали има резултат засега. Според мен ПВУ също е за прокуратурата, защото Вие на няколко пъти зададохте въпрос кой има интерес, кой го е писал! Не следва ли и това да бъде дадено на прокуратурата?“, попита Беновска. Летифов отговори, че ако ДПС има информация, която засяга компетентните органи, те ще бъдат сезирани. А що се отнася до "златните паспорти“, това е била поредната лъжа, която са се опитали да залепят на ДПС и Делян Пеевски. След като ДПС са изискали всяка една "златна виза“ и "златен паспорт“ да бъдат проверени и отменени, тази тема е приключила.

Лъжите и клеветите, които се пришиват от управляващите към ДПС.

"Само да напомня още една тема, която засягаше г-н Пеевски, казвам го леко в минало време, защото вече има поне две решения на ВАС за отмяна на решението на Министерството на икономиката по закона "Магнитски“, в което влиза и г-н Пеевски, така че може би и тази тема трябва да бъде реанимирана!“, продължи Беновска. Летифов отговори, че ДПС са искали писмени отговори по всички теми, които засягат лъжите на управляващите и в тези писмени отговори клеветите и лъжите към ДПС са били опровергавани. Но пред медиите управляващите говорят друго. "Тази власт за кратко време показа своята несъстоятелност! Видяхме омраза, реваншизъм и лъжи! Постоянни лъжи, които ние оборваме първо с документи, писмени отговори и вече и с компетентните органи! За съжаление с лъжа не може да се управлява и ние всички трябва да знаем това!“, категоричен бе Летифов.

"Аз лично Ви моля, като гражданин, да се сезира прокуратура и ДАНС поне по тези 3-4 въпроса, защото не се ли изясни кой е носителят на интереса и на вината, това ще останат пак приказки!“, призова Беновска. Събеседникът ѝ отговори: "За съжаление като че ли имаме къса памет, защото, ако си бяхме научили урока поне за последните 32 години, щяхме да се научим, че с омраза не се управлява! С лъжа не може да се управлява! С лъжа и омраза може да се дойде на власт, но не можеш да се задържиш и да управляваш! А още по-малко да произведеш продукт, който да е положителен! За кратко време това стана ясно, но аз имам съмнения, че сегашните управляващи са си научили урока! Затова вярвам, че изборите ще имат своето пречистващо въздействие!“.

Катастрофата на бул. "Черни връх“.

"Вие сте сезирали правораздавателните органи и за още нещо – взаимоотношенията ви с Бойко Рашков и онова, което вие остроумно, методично всеки петък прилагате в парламентарния контрол, да питате за репресии срещу ваши членове. Към този въпрос искам да прибавя и вашата предишна битност на председател на комисията по транспорта и да добавя и тази напълно злощастна катастрофа на "Черни връх, извършена от лице на име Семерджиев. Какви правни действия ще предприемете и по единия казус, да не се повтарят репресиите, и по други казус – да се разбере какви полицаи, структури, началници са замесени в цялата тази схема?“, попита Беновска. Халил Летифов отговори, че това е огромна трагедия и иска да поднесе своите съболезнования на близките на загиналите млади жени! Той продължи, че вина има самата система, защото законът е категориен и ясен. По отношение на наркотичните вещества има нулева толерантност в закона. "Да ти е отнето свидетелството за правоспособност и ти все още да се движиш по улиците, това вече е проблем на системата, на прилагането на закона! И когато говорим за върховенство на правото, на закона – ние трябва да сме сигурни, че сме го приложили и не сме дали възможност законът да бъде сложен на трупчета! Ние ще настояваме обществото да научи как точно всичко това е прикривано!“, категоричен бе Летифов.

"Нека да прочета, сега, преди да дойда в студиото, видях разказ, публикуван от приятел на едно от убитите момичета, Христина Димитрова, ще зачета мъничко, разказът се казва father dream (мечтата на бащата), ще зачета малко – "представете си края на всичко, в съзнанието ви той може да е от всякакъв тип. Може да е взрив, може да е магия, наводнение, черна дупка, междугалактически войни, динозаври, враждебно настроени съседи от мултивселената. Има безброй много варианти, повече, отколкото хора са съществували на този свят, а вие единствено разбирате своя! А сега си представете началото на всичко. Не, че няма теория за големия взрив, която е в основата и може би доказана, но вие може да имате собствена теория, която да е много по-различна от тази. Въображението е безгранично, а вие сте късметлии, ако сте имали възможност да го запазите такова, каквото е!“. Нямам възможност да го прочета целия, но виждате, очертава се един творчески, мислещ, креативен млад човек, който го няма! Който е убит от човек с много татуировки, притежател на не се знае какво – оръжие, наркотици!“, продължи Беновска. Летифов още веднъж подчерта, че многото провинения, които са останали невидими за закона, са големия проблем.

Ролята на ДПС за решението за РСМ.

"Какви са краткосрочните планове на ДПС в сформирането на кабинети? Потвърждавате ли, че няма да участвате, не че са ви заискали много, но че вие няма да участвате в такива?“, попита Беновска. Летифов отговори, че ДПС всъщност потвърждава, че ще участва в едно хомогенно, ценностно, евроатлантическо мнозинство. А не като това, което сме наблюдавали досега! Защото управляващите не са били в състояние да вземат нито едно решение относно външната политика на страната и ако не е било опозицията, и до момента нямаше да имаме нито едно решение. Това обаче не е попречило на Петков да казва на колегата си от РСМ в Брюксел, че трябва да бъде смел. Точно Кирил Петков не е бил смел. Смели са били от опозицията и от ДПС, които са внесли решението и са го отстоявали!

Международното признание и доверието към ДПС в Европа.

Халил Летифов припомни, че съвсем наскоро Илхан Кючюк е бил преизбран с огромно мнозинство за президент на АЛДЕ, което показва, че тези хора имат доверие и персонално към Кючюк, и към ДПС. Съвсем наскоро Хамид Хамид е бил избран за вицепрезидент на Либералния интернационал с огромно доверие. Това е признание за ДПС за политиките и за приноса към демокрацията, толерантността, защитата на човешките права и свободи и политиката на Ахмед Доган. В последните дни председателят на партията Мустафа Карадайъ е бил на важен форум за сигурността в Букурещ. "Това са все важни участия и ДПС винаги е било ценено и в Европа, и в света! Но тук за хора, които смятат, че властта им е по наследство, както е било за техните родители преди 89-та и сега им се полага, правят и невъзможното да лепят етикети на ДПС с едничката цел те да бъдат абонирани за властта! Разбираме тази тяхна цел и мечта, но това не дава резултатите, за които си мечтаят!“.

Как трябва да изглежда следващата власт?

Халил Летифов подчерта, че властта трябва да има хомогенен, евроатлантически образ. Да може да отстоява интересите ни към структурите, в които членуваме. Да върне доверието на българските граждани към тези структури. Той заяви: "Има нужда от нормалност в българската политика, от диалог! Има нужда да зачитаме волята на българските граждани в българската политика и в българския парламент, ако искаме да има резултат, който ще бъде за доброто на българските граждани, на институциите, на бизнеса, но и за нашата ориентация, която пазим ревностно и това за нас е ценностен избор!“. Така завърши разговорът между Халил Летифов и Илиана Беновска в "Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 9-и юли 2022 г.