Георги Георгиев – председател на СОС, ГЕРБ – гражданска квота, в "Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz. на 9-и юли 2022 г., заяви позиции по следните теми:



Връщането на мандата от страна на Асен Василев.

"Добре сте дошъл! 15 часа след като Кирил Петков и Асен Василев не успяха да съставят правителство и върнаха мандата. Каква е Вашата оценка?“, попита Беновска. Георги Георгиев отговори, че това е трагикомедия с предизвестен край! Той продължи: "След като не си спечелил достатъчно мнозинство да управляваш и не можеш да си говориш с коалиционните си партньори, изгубих им дирите кой кого за какво обвинява, явно нямаш капацитет за тази работа и е време да се върви към избори!“.

Ще се кандидатира ли за кмет на София?

"Вие ли сте бъдещия кмет на София?“, попита Беновска. Георгиев отговори, че няма такива планове, в момента работи като председател на СОС. Активността му се дължи на това, че София е огромен град, има много проблеми за решаване и хората разчитат на СОС. Затова и не могат да си позволят да тънат в бездействие и самодоволство! "За разлика от общите приказки на макрополитическо ниво, в София има нужда акупунктура – конкретен проблем, конкретно решение! Стратегия и визия!“, добави той.

Спорът между СОС и правителството за подпомагането на градския транспорт.

"Как работихте с Кирил Петков и Асен Василев? Стана знаков един ваш диалог преди няколко седмици на събитие на НСОРБ, Вие попитахте ребром къде са парите за София?“, попита Беновска. Георгиев отговори, че до един момент е имало диалог, но той е бил безплоден. От месеци заедно с кмета Фандъкова са поставяли въпроса за необходимостта от компенсации за обществения транспорт не само в София, но и в по-големите градове. С 330% е поскъпнал природния газ, с 230% електрическата енергия. Метрото и автобусите се движат с тези енергоносители. Водещата отбеляза, че Кирил Петков е поискал от СОС да затвори линии, а не да даде пари за транспорта. Георгиев отговори, че това показва неразбиране на проблемите на града. Той добави, че след всяка по-остра реакция от СОС са получавали проверки от АДФИ. Председателят на СОС благодари на депутати от различни групи, че с актуализацията на бюджета частично са направили това, което правителството така и не е направило за 6 месеца. Необходимата компенсация е налице за няколко месеца. "Горчивият вкус, който остана, че политическото противопоставяне взе връх, а всъщност много се говори за това, че сме избрани да работим за хората! Нас ни наказваха за това, че сме от ГЕРБ, че София се управлява от ГЕРБ!“, категоричен бе Георгиев, нещо, което е непочтено!“.

Георги Георгиев обясни, че в редица европейски страни има много силна намеса на държавата в полза на градския транспорт. Например в Берлин за 9 евро може да се ползва целия градския транспорт, плюс междуградска мрежа. Затова е било много непочтено внушението на ПП, че всички българи трябва да плащат за транспорта на софиянци! Този проблем засяга цялата страна и в цяла Европа той се решава с държавна намеса. "Казах на Искрен Митев от ПП – общините са на гражданите, тези граждани са избрали и вас, и нас! В автобуса се возят и симпатизанти на ГЕРБ, на БСП, а по-голямата част не са симпатизанти на никой! Това означава ли, че трябва да ги накажем!“, категоричен бе Георгиев.

Ще има ли увеличение на цената на билетчето в София?

Георги Георгиев заяви, че не се предвижда увеличение на цената на градския транспорт в София. Била е сформирана работна група за увеличение на цената на билета за метрото на 2 лева, но Георгиев и Фандъкова категорично са се противопоставили. Тарифната политика трябва да направи транспорта привлекателен. Предвижда се комплексен билет, с повече възможности за прикачване. Тарифната политика трябва да бъде приета на 21-и юли и да заработи от есента.

"Топлофикация София“.

"Цените на топлофикация скачат с 40%, вярно ли е, че сте дали на скрита концесия "Топлофикация София“?“, попита Беновска. Георгиев обясни, че държавата води скрита социална политика, като принуждава Топлофикация, купувайки природния газ и продавайки евтино топлинната енергия, да трупа огромни загуби! Това е известен факт. "КЕВР прие решение всички да платят цената, като увеличи с 40% цената на топлинната енергия! Това е недалновидно решение! То ще прехвърли ефектите от кризата в джоба на всеки софиянец! Ние предлагаме на база на широк анализ от американска компания консултантска, те направиха одит на Топлофикация и казаха – ако искате дружеството да продължи да съществува, то трябва да започне да произвежда електрическа енергия!“, обясни Георгиев.

Водещата попита защо са избрали американска компания. Георгиев отговори, че безвъзмездните средства са били предоставени от американското правителство. 1 милион долара за целия одит. Водещата отбеляза, че дружеството има дългове от 1 милиард лева, а загубите са 900 милиона. Председателят на СОС обясни, че точно затова се търси международен инвеститор, който да изгради мощности за производство на електрическа енергия, от чиято продажба да се печели.

"Този инвеститор да не е като добрата фея на Пепеляшка? Какъв е неговият интерес? Само да добавя, че намерение за участие в модернизацията на Топлофикация имаше и от Gemcorp, онзи прословут фонд, който заедно с IP3 подписа меморандум за 1 милиард долара. Доста скришно стана, ние тук се изразихме, "по весели чорапи“ сякаш Кирил Петков и Асен Василев ги подпъхнаха! Говори се за много сериозни интереси. Защо "отсвирихте“ Gemcorp?“, попита Беновска. Георгиев отговори, че процедурата тепърва се обявява, тя ще бъде публична по единствения законен начин и всички инвеститори могат да направят оферти. Той продължи, че СОС иска някой да инвестира и да рискува собствени инвестиции за няколкостотин милиона в дружество с голяма задлъжнялост и работещо в неясна регулаторна рамка. Неслучайно СОС са искали държавата да се намеси, защото неплатените компенсации водят до влошаване състоянието на дружеството. "За тях колкото по-лошо е състоянието на Топлофикация, толкова по-лоши управленци сме ние, от което те печелеха дивиденти!“, категоричен бе Георгиев.

"Аз съм леко възмутена и виждам дългата американска ръка! Както казахте преди малко Американската агенция за търговия и развитие ви е дала 1 милион долара за проучване на възможности за оздравяване на Топлофикация! Това не са ли твърде много пари?“, попита Беновска. Георгиев отговори, че тези пари са дадени на компаниите, които са направили одита, но това е подкрепа за енергийната сигурност на страната. СОС няма как да откаже такава подкрепа, а да харчи парите на софиянци за тези проучвания.

"Но новият инвеститор евентуално би вложил 860 милиона евро да се изградят нови мощности, 1 милион долара за консултации!“, продължи Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че ресурсът е огромен и затова се търсят компании с опит. И много важно условие е запазване на собствеността на акциите в полза на града.

"Съпругата на един служител на Топлофикация ми се обади, че им намалявате заплатите? Какво става с тези заплати?“, попита Беновска. Георгиев отговори, че преди няколко месеца се е срещал със синдикатите в Топлофикация именно поради тези опасения за намаляване на един социални плащания, които получават към заплатите. СОС настояват да се спазва колективния трудов договор и да не се ощетяват служителите. Той обаче заяви, че не може във време, когато едно дружество търпи големи загуби, да се очаква увеличение на заплатите. "Тоест няма намаление на заплатите, не се планира такова! В СОС не е коментирано! Но няма как и да се увеличават заплати във време на криза и трупане на загуби!“, категоричен бе председателят на СОС.

"Знаете, че в много дружества, включително и държавни, има много хора, които стоят на заплати, но не работят или не работят достатъчно за възнаграждението! Редукция на персонала?“, попита Беновска. Георгиев отговори – административни длъжности да, експлоатационен персонал – не! Той продължи, че в четвъртък е бил приет поредният пакет за затягане на контрола над общинските дружества. Променени са правилата за работа на тези компании. Проведени са конкурсни процедури, за да се затегне контрола.

Изграждането на паркинги.

"Къде отиват парите от синята и зелената зона в София?“, попита Беновска. Георгиев отговори, че приходите от тези зони се насочват за компенсации на разходите в транспорта, защото има например линии, които са нерентабилни, но трябва да се поддържат. Инвестира се също така и в паркинги.

"Споменахте "мръсната“ дума паркинги. Това е нещо, което от 30 години все се говори, че ще се правят и винаги паркингите се дават на "наши“ момчета, обикновено с по-борчески произход! Атина например колко паркинги има?“, попита Беновска. Георгиев отговори, че през последните години са изградени буферни паркинги на метрото за над 3500 места. Наред с това се изграждат и паркинги в междублоковите пространства. В идеалния център това става по-трудно, но например до стадион "Васил Левски“ са изградени 200 паркоместа. Прието е решение за изграждане на два нови квартални паркинга в "Слатина“ и в "Надежда“ за общо 500 коли.

Водещата постави и въпроса за настилките. Събеседникът ѝ обясни, че СОС е приел решение за инвестиране на 120 милиона лева в изграждане на тротоари. 700 000 квадратни метра ще бъдат изградени. 1/3 от парите ще се управляват от районните кметове, другите от СОС.

Катастрофата на бул. "Черни връх“, при която бяха убити две млади жени.

"Какво правите като ръководители на София? Излязоха какви ли не работи, които дори не смея да коментирам – кой с кого бил свързан, каква полицайка татуирана, пиърсингована и какво ли не, оръжия има-няма, полицейски атрибути, лампи, белезници, сътрудничество на полицаи! Какво правим? Изслушахте шефа на КАТ и какво от това?“, попита Беновска. Георгиев отговори, че на КАТ са поставени конкретни задачи и се изискват мерки. Иска се и информация какво е направила "Пътна полиция“ с дарените по инициатива на кмета камери за скорост. Той продължи, че общината има сравнително ограничена роля. В конкретния случай става дума за престъпници и прокуратурата и правораздавателните органи трябва да си свършат работата. Георгиев заяви: "Но, за да се случи това, очевидно системата не работи! Затова ние настояваме КАТ да удвои присъствието на патрули в София, защото с 15 патрулни автомобила не могат да се справят! Да се увеличи броя на камерите!“.

"Ще споделя с Вас, вчера Волен Сидеров отиде в Първо районно, за да поиска уволнението на тази полицайка, после по някакви причини го закараха в МВР болница. Знаете ли колко полицаи го натириха в полицейската кола, аз не бях виждала такова нещо! Волен Сидеров, един крехът мъж! Ами да бяха приложили към този Семерждиев такава сила!“, продължи Беновска. Георгиев отговори: "Имали са 45 повода, причини и основания да се случи това! Но въпросът е какво следва и компетентните органи, включително законодателната власт какво да предприеме, така че да се ограничи риска това изобщо да се повтори! Това означава сериозна превенция, наказания и контрол! Защото често правила има, въпросът е, че някой трябва да ги прилага!“.

Подаръкът.

"Вчера Асен Василев и Кирил Петков върнаха мандата, дадоха една блицпресконференция в НС, там ние им връчихме това, което сега и на Вас ще подаря, това е нашият шеговит подарък, Harvard law, just kidding! Нека да видим какво казаха те на тази пресконференция и какво се случи!“, продължи Беновска и подари на госта си тениската на предаването. Георгиев отговори: "Харвард е страхотен университет и случващото се в България не бива да бъде за сметка на ерозията в доверието на една образователна институция! Аз съм завършил Kings College London като магистратура, но и право в СУ. Ние тук имаме много добри университети. Проблемът е друг. Проблемът е, че има деление на "умнокрасиви“ и останалите и то е от хора, които искат да се самопровъзгласят за авторитети!“.

"Но вие имате такива "умни и красиви“ в Столична община!“, отвърна Беновска. Георгиев отговори: "Не бих могъл да кажа на друго човешко същество – аз съм по-умен от теб, затова заслужавам повече! Това е безумно! На когото повече е дадено, от него повече се иска! Ако на някого е дадено повече, той трябва да се държи по-отговорно, по-умно и да се опитва да бъде полезен на другите!“.

Оценката му за управлението на "Продължаваме промяната“.

Водещата пусна запис от брифинга на Кирил Пеков и Асен Василев в Народното събрание от 8.07.2022 г.:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Асен Василев, вицeпремиер и министър на финансите в оставка, отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция в Народното събрание от 8-и юли 2022 г., на която обявява, че ПП ще върне мандата на президента, излъчена директно в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz. След брифинга Беновска подари на Кирил Петков тениска с надпис Harvard law, Just kidding.



Илиана Беновска: Г-н Василев и г-н Петков, въпросът е: Брутално ли ви свалиха, или вие се самосвалихте по някаква причина - като неопитност, подвеждане? И какъв ще бъде следващият ход? Реванш ще има ли и ще се занимавате ли с политика?



Асен Василев: Аз мисля, че на всички български граждани стана ясно защо кабинетът беше свален! Имаше желание, вместо да се увеличат пенсиите, да се изравнят неравенствата и да се подпомогнат младите семейства, едни средства да отидат за същите 8 фирми, които са ги получавали през последните 15 години!



Илиана Беновска: Това вече го казахте много пъти! Но аз Ви питам нещо съвсем сериозно: Брутално ли ви свалиха и кой ви свали? Кой? Имена имат ли?



Асен Василев: То се видя! Г-н Слави Трифонов си изтегли министрите и нареди, на част от депутатите на ИТН, да гласуват вот на недоверие! Не мисля, че е тайна за някой!







Беновска се опита да подари на Кирил Петков и Асен Василев тениски с надпис Harvard law, Just kidding.

Охраната от НСО я спря. Кирил Петков даде знак с ръка, че ще вземе тениската след края на брифинга.

Беновска успя да подари тениската на предаването "Беновска пита“ Harvard law, Just kidding на Кирил Петков.

Ето какво се случи:





Илиана Беновска: Г-н Петков, може ли да Ви подаря една тениска за спомен? Harvard law!



Кирил Петков: Ама не ме Снимайте!



Илиана Беновска: Ама моля Ви!



Кирил Петков: Това, ако е подарък, е за мен!



Илиана Беновска: Just kidding!



Кирил Петков: Мерси!



Кирил Петков взе тениската Harvard law, Just kidding и сърдечно благодари на Беновска, като я прегърна!



Илиана Беновска: Ето тази тениска Harvard law, Just kidding подарихме на Кирил Петков! Не ми позволиха да я подаря на трибунката. Надписът е Harvard law, законът на Харвард. Обаче отдолу пише Just kidding! Дали някой не се пошегува с тях?

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска попита: "Кажете уважаеми председател на СОС две изречения за Кирил Петков и Асен Василев!“. Георгиев отговори: "Само с желание не става! И на второ място, по повод края на управлението им, политиците са длъжни да си говорят – с опозицията, с гражданите, с други представители на неправителствения сектор! Да не си мислят, че светът започва и свършва с тях! Ще съмне без всеки един от нас!“. Така завърши разговорът между Георги Георгиев и Илиана Беновска в "Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska , в youtube.com/Беновска пита-Радио К2> и по Радио К2 на 93.9MHz. на 9-и юли 2022 г.