Димитър Главчев, председател на КК - ГЕРБ, в "Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz.

във facebook.com/iliana.benovska , в youtube.com/Беновска пита-Радио К2> и по Радио К2 на 93.9MHz. на 20-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:



Изказването на Кирил Петков, че Бойко Борисов трябва да се пенсионира.

"Казвам добър ден на председателя на КК на ГЕРБ Димитър Главчев! Има ли още смисъл от тези партийни институции?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори, че по-лошото е, че напоследък хората си мислят, че няма смисъл от повечето институции, дотам са я докарали с работата си. А що се отнася до партийните органи – това си е вътрешнопартиен въпрос и няма чак такива последствия за обществото. Когато не работят обаче голяма част от държавните институции – последствията са за всички граждани!

"Знаете ли защо Ви питам? Сега всички очакваме Бойко Борисов да рестартира България след наследството на ПП, БСП, ДБ, ИТН. От друга страна пък "симпатичният Кирчо“ каза, че Бойко Борисов би на възрастта на баща му и трябва да се пенсионира. Как се раздават така пенсионните книжки в политиката?“, попита Беновска. Главчев отговори: "Ами прави някаква пенсионна реформа в политиката, но там е ясно, че пенсионира избирателят! Странно е, в неговото правителство имаше и човек на по-голяма възраст, Бойко Рашков се казва! Но там няма пенсиониране! Така че и тук осъществява някаква избирателна пенсионна реформа, както и цялата му политика беше доста избирателна. Странна е тази избирателност в същото време, когато даже казва, че ще е водач на листа г-н Рашков, който е поне 5 години по-възрастен от Бойко Борисов. Не знам и какъв принос има той в политиката в сравнение с Бойко Борисов, който 3 пъти е бил премиер! Не е по-млад и Николай Събев, иначе симпатичен министър!“. Беновска отбеляза, че Събев е фин човек. Главчев отвърна, че наистина е фин и възпитан, но в момента говорим за възраст и не трябва да има двоен аршин.

Интерконекторът с Гърция.

Димитър Главчев заяви, че твърдението на Петков за незавършения 12 години интерконектор с Гърция е опорка, и то не само на ПП, а и на ДБ. Той продължи: "Нали знаете кога е завършен газопровода ТАП? Завършен е в края на 2020 г., тоест оттогава са минали няма и 2 години. Нямаше как да се свърже този интерконектор с Гърция в нищото преди 2020 г. Всъщност планът беше да бъде свързан април 2021 г., но поради пандемията беше подписан анекс от двете страни, за да бъде завършен през декември 2021 г.!“.

"Но виждате, че вчера в 7 часа вечерта служебният министър на енергетиката Росен Христов каза едни странни неща, мен ако питате – имаме 1/3 евентуално задоволяемост с газ за месец октомври, която е на цена, много голямо беше измъкването да кажем цената, но накрая се разбра, че до 400 000 лева, но не се разбра на мегаватчас ли, на кубически метри ли? Дали ще си купим терминал за разтечняване? Говори се с един неразбираеми думи!“, продължи Беновска. Димитър Главчев отговори, че има една игра с мерните единици, за да може хората, които не са много наясно с темата, да се объркат. Но всъщност истината е, че няма газ за бизнеса и за хората или идва на цена, която е убийствена!

Готови ли са ГЕРБ да се върнат на власт и с кого?

"Готови ли сте ГЕРБ да дойдете на власт и с кого? И то във времето, когато може би няма да има газ, ток, няма да има парно, а кой знае, сега се занимавахме и със земеделските производители, може да няма месо, мляко! Защо ви тази власт на ГЕРБ? Не е ли по-лесно Борисов да си стои в Банкя, да си гали кучетата и да се пенсионира, както казва Кирчо?“, попита Беновска. Димитър Главчев отговори: "Може би ще му е по-добре да си почива, защото е свършил толкова работа, колкото за доста години напред не знам дали ще се свърши! Но не, явно не е! Защото през годините сме доказали, че партийните, колкото и клиширано да звучи, че партийните и лични интереси ги загърбваме, когато става дума да държавен интерес! Това през годините сме го доказали и не една и две кризи е решил Борисов в лично качество, когато е бил!“.

Димитър Главчев продължи, че в момента не би коментирал въпроса с кого биха управлявали ГЕРБ. ГЕРБ се явяват както винаги в коалиция със СДС и търсят мнозинство, което да им позволи да осъществят идеите, които имат. "Грешки сме допускали, но не такива, каквито видяхме сега за 7 месеца! Защото не сме се учили по време на управлението!“, категоричен бе той.

"Учили сте се, сега говорихме с Гечев за "калинките“!“, отбеляза Беновска. Главчев отвърна, че не може да се прави сравнение с повсеместния разпад, който се наблюдава в момента.

Къде стои ГЕРБ в глобалния сблъсък САЩ – Русия?

"Вижте, г-н Главчев, в момента не правим установително дело кой е по-виновен, времето ще покаже! По-интересното е другото, нека да чуем какво каза, когато внасяше документите на ГЕРБ в ЦИК Томислав Дончев и малко да разтълкуваме, защото се появяват едни малко басови, фалшиви тонове, като че ли!“, продължи Беновска и пусна запис от изказването на Томислав Дончев по време на регистрацията на ГЕРБ в ЦИК от 11.08.2022 г.:





//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////



Томислав Дончев: Това не е олимпиада или състезание! Разбира се, кой е първи и кой е втори има огромно значение. За нас основна цел е да върнем максимална част от доверието на българските граждани! Това е голямата ни задача. Ще водим спокойна, разумна кампания. Ще предлагаме решения за изход от всички кризи, в които е затънала България. Ще бъдем отговорни, защото до голяма степен от нас зависи, без значение като управляващи или опозиция, политическия процес и това, което ще се случва в България. Рано е да коментираме коалиционни валентности. Първо, трябва да видим каква е волята на българските граждани, кому колко доверие е дадено. След това ще коментираме този въпрос, но за нас е от изключително значение България да прекрати, да скъса използването на политическата шарлатания! Да говориш едно, да правиш друго! Думите в политиката отново трябва да имат смисъл! Това, което казваш, да поражда резултати, да значи нещо! През последната година и малко повече думите загубиха смисъл в политиката. Защото управляващите, политиците, говорят едно, а правят друго. Остра реторика против "Газпром“, а в същото време продължаваме да купуваме руски газ с руски посредници. Това е голямата ни задача – да прекратим политическата шарлатания и думите в политиката отново да значат нещо!



Медия: Г-н Борисов ще бъде ли водач на две листи?



Томислав Дончев: Ще видим. Със сигурност оценката на ръководството на партията за работата на парламентарната група е добра. Това не означава, разбира се, че няма да търсим свежи попълнения. Една партия е като една личност, тя трябва да се развива непрекъснато. Освен това, политическите сюжети се сменят, излизат нови теми. Ще търсим още доказани хора, професионалисти, с които да допълним листите, но има време!





//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////



Беновска попита: "Вярно ли е, че Томислав Дончев е "сорос човекът“ в ГЕРБ?“. Димитър Главчев отговори, че няма такива наблюдения и попита какво означава "сорос човек“. Беновска обясни: "Ами, знаете, че в България има две тенденции, едната е на русофилите. Това са нашите родители, отчасти и ние донякъде, нашите баби и дядовци, които са живи още. С едно потомствено уважение към руската култура и руския дух, пък защо не и руската икономика в едни по-добри години! В същото време след 10-и ноември навлезе така наречената американска вълна, всичко, което беше американско, е хубаво, продължаваме да ходим на приемите за 4-ти юли, да "чукаме чело“ на американското посолство! Тази песен сигурно ще се изпее, но превалира засега – "ние сме евроатлантици“, това е като клетва!“.

Димитър Главчев заяви, че наистина има глобален, цивилизационен сблъсък между Русия и САЩ и е нормално да има привърженици и на едните, и на другите. В България настроените положително към Русия хора са повече. "Кое руско стихотворение Ви хрумва сега в главата?“, попита Беновска. Главчев отговори: "Примерно на Пушкин, "Аз си издигнах паметник неръкотворен“! Но аз имам предимство, защото съм завършил Руска гимназия!“.

Беновска обясни: "Казвам това, не за да възвеличим Русия на някакъв пиедестал, а защото това е вътре в нашия живот!“. Главчев отговори: "Така е, но от друга страна в момента едва ли някой може да отрече факта, че Русия е агресор в Украйна!“. Беновска отговори: "Можем да поспорим! Но искам да кажа нещо, което искам да чуете не само Вие! Знаете ли защо е избухнала тази война в Украйна? Щабът, помните, по-рано и в България имаше такива институции на "мислители“, анализатори, цели научни колективи. Стигнах до извода, че онова, което Америка се опитва да ни наложи като стандарт, 38 пола, Вие мъж ли сте, аз жена ли съм. Неговите мислители са казали – трябва да върнем мъжкото в мъжете, женското в жените! Знаете ли разликата в кръвоносната система между мъжете и жените? Когато нахлува адреналин в кръвоносната система на мъж, вашите кръвоносни съдове се разширяват. Вие сте създадени за борци, бойци, вие сте войните. Вие излизате извън пещерата, воювате, носите. А ние, жените, когато нахлуе адреналин в нашата кръвоносна система, ние пазим. Ние жените събираме, ние пазим децата, семейството. Нашите кръвоносни съдове се свиват. Това е чисто физиологичната разлика! Та мислителите на Путин казват – да върнем мъжкото в мъжете и женското в жените. Мъжът трябва да отиде на война, да се събуди у него дъхът на война, а жената трябва да се погрижи, да е медицинска сестра, да превързва раните, да събира! Това звучи доста абстрактно, но има логика!“.

Димитър Главчев отговори: "Има логика, но не мисля, че това е някакво оправдание да водиш война и да избиваш невинни хора!“. Беновска попита: "Да се върнем на въпроса – къде е Сорос в ГЕРБ?“. Събеседникът ѝ отговори: "Нямам понятие къде е, но за мен най-важно е България да следи своя национален интерес! Чисто прагматично да го погледнем, да използва отношенията си и с едните, и с другите, за да може държавата да върви нагоре! Това е най-правилното, България да е над всичко, ако трябва пак клише да използвам, но то не е клише! Това трябва да бъде изпълнено със съдържание и политиците да разсъждават така. Оттук нататък това е наистина много сериозен глобален проблем. Виждаме, че вече в Европа има сериозна съпротива срещу санкциите, дори в Германия. В Словакия са събрани 400 000 подписа за сваляне на правителството!“.

Беновска отвърна: "Вие виждате, че нашият административен съд, така както събори мерките "Магнитски“, така ще събори и така наречените мерки на Европа срещу Русия, защото те нямат никакво законово основание!“. Главчев отвърна, че въпросът е кой понася тежестта на санкциите, а в Европа дори последствията са по-тежки, отколкото в Русия! "Но в никакъв случай не съм путинофил, това трябва да е ясно!“, подчерта Главчев.

Газовата криза.

"Хайде да чуем на кратко какво ми отговори кратко вчера вицето Алексиев, който отговаря не само за икономиката, за транспорта, но и за газовата криза, Гълъб Донев го сложи начело! Вече казахме, че Росен Христов не можа да обясни вчера ще имаме ли газ!“, продължи Беновска и пусна запис от брифинга на Христо Алексиев от 19-и август 2022 г.:



//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////



Илиана Беновска: Г-н вицепремиер Алексиев, стиснахте си ръка със Сърбия, очевидно ще продължите да я разтърсвате и след 44-ия ден, който ни очаква след днешния ден, това е денят, в който вероятно ще имаме 48 Народно събрание! Само 44 дни! Така че искам да Ви приземя. Какво се случва с енергетиката в България? Вие ръководите щаба. До довечера трябва да сме наясно ще имаме ли танкери, газ, разтечняване, терминал. Обхванете този въпрос!

Вторият ми въпрос – имахте знакова среща в началото на мандата с превозвачите. Оттам нататък сякаш всичко затихна!



Христо Алексиев: Не е така!



Илиана Беновска: Какво направихте и какво ще облекчи индустрията и превозите?

И третият ми въпрос е доколко, говорейки за сръбските проблеми и комуникация с България, ще успеете да решите проблема с Дунав мост Видин, Дунав мост Русе и "Капитан Андреево“? Това са невралгичните точки!



Христо Алексиев: По отношение на темата енергетика, аз там казах много ясно – ние трябва да работим много систематично! Затова имаме ясни приоритети, ясен план. Мисля, че показахме, че първите неща, които трябваше да се случат, пак повтарям какви бяха нашите приоритети – на първо място интерконектора с Гърция, за да може оттам да получаваме количествата евтин азерски газ. Вие видяхте конкретни действия всеки ден в тази посока.

На второ място, като приоритет, беше финансовото стабилизиране на "Булгаргаз“. Защото аз казах много ясно, каквито и доставки да искаме и да имаме – те трябва да бъдат заплатени, те трябва да бъдат гарантирани, те трябва да бъдат авансирани! Като цяло пазарът на енергоресурси се промени тотално в последните няколко дни. Което означава по-високи цени, искания за авансови плащания. И ние трябваше да осигурим необходимия паричен поток на "Булгаргаз“, като обществен оператор и доставчик, за да можем да гарантираме тези количества. След това, и в момента работим по това, ние трябва да намерим необходимите количества, но не просто да ги намерим, а да намерим тези количества на най-добра цена за бита и за бизнеса. Работим по този въпрос. Следващата седмица ще имаме резултати.



Илиана Беновска: До довечера какъв резултат ще имаме?



Христо Алексиев: Не е само това въпросът. Въпросите са много. Затова трябва всички въпроси да се адресират и да се работи систематично. Това е един отделен въпрос от целия формат на въпроси. Искам да ме разберете правилно. Нашата цел е да осигурим необходимите количества газ на най-добрата и оптимална цена. Защото тя се плаща от всички нас, от бизнеса и от хората. И призовавам за по-малко идеология по тези теми! Защото идеологията не храни хората, нито топли хората, нито помага на индустрията да работи!





//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////



Беновска продължи: "Е, г-н Главчев, къде ще намерим, както се изрази г-н Алексиев, този газ? Ние да не играем на "пускам, пускам кърпичка“? С най-голямо уважение го казвам към него, човекът се старае!“. Димитър Главчев отговори, че за съжаление министър Алексиев е докаран до такава незавидна ситуация вследствие на работата на кабинета Петков.

"Добре, но вие печелите изборите, и? Интерконекторът, тази мантра, има ли, няма ли?“, попита Беновска. Димитър Главчев отговори, че интерконекторът трябва да заработи от октомври, което е 10 месеца закъснение спрямо анекса, подписан от Борисов. И вината за това закъснение не е на Борисов. Той продължи, че имаме действащ договор с "Газпром“, но една от страните не го изпълнява, а коя не го изпълнява, това ще се разбере на арбитраж. "Ние не го изпълняваме! Защо не правим като Унгария, като Полша, като Чехия? Защо да не плащаме в рубли, които се превалутират?“, попита Беновска. Главчев отвърна, че Германия плаща в рубли, но това не пречи да им спират доставките. Проблемът е, че сме се докарали до такова състояние, че председателят на щаба за преодоляване на енергийната криза дава уклончиви отговори.

Димитър Главчев заяви, че ГЕРБ са обявили 6 приоритета за предстоящите избори и един от тях е пълна диверсификация на газовите доставки. Това означава да имаме осигурени доставки на газ отвсякъде и да се използва и руски газ, тъй като доставките от Русия не са сигурни. Поради войната, която води Русия, "Газпром“ не е сигурен доставчик на газ. Но това не пречи, ако те ни предлагат газ на по-ниска цена, ние да се възползваме. "Затова казах, че интересите на България трябва да са над всичко! А тук освен лозунгарското "интересите на България“, това са интересите на потребителите, на бизнеса и на всички, които потребяват газ. Сложна е ситуацията, не е трябвало да се стига дотам! И на всичкото отгоре да казват – ето ви 7 танкера, но се оправяйте с тях! Къде да ги разтоварят тези танкери?“, попита Главчев.

Най-важният въпрос, който ГЕРБ трябва да реши?

"Кой е най-важният въпрос, който ГЕРБ трябва да реши на тези избори? Аз бих Ви го задала този въпрос като избирател – защо трябва да гласувам за ГЕРБ?“, попита Беновска. Главчев отговори, че най-важният въпрос е да се спре свободното падане на държавата и на институциите, което води до влошаване на качеството на живот. Това се усеща от българските граждани. Той беше категоричен, че ГЕРБ е доказал, че може да се справя с кризи, което никой друг не е доказал. Последните управляващи дори са вкарали България в още по-голяма криза. "Те щяха да носят промяна, но тя е за лошо, не е за добро!“, категоричен бе Главчев.

Може ли Борисов да рестартира България?

"Борисов може ли, ще употребя този модерен глагол, да рестартира България?“, попита Беновска. Главчев отговори: "Ако някой може от сегашния набор от политици – това е той! И го е доказал. Ако позволите да се пошегувам – цялата политическа система в момента се крепи на него! Повечето от другите партии живеят благодарение на омразата си към Борисов и го споменават във всяко свое изказване. Тяхното съществуване ще се обезсмисли, ако го няма Бойко Борисов! Какво ще прави Кирил Петков, ако се пенсионира, както той казва, Бойко Борисов? Какво ще правят Корнелия Нинова, Христо Иванов, Атанас Атанасов? То не останаха други партии! Те предлагат ли нещо друго, освен да се махне Бойко Борисов?“. Беновска отвърна: "Предлагат да се облагодетелстват от властта, какъв им е проблема?“.

Ще се върне ли отново в активната политика?

"Вие връщате ли се активно в политиката, ще се кандидатирате ли? Вие сте председател на КК на ГЕРБ, но не бяхте в тези парламенти?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: "Само в последния парламент не бях, в другите бях. Но ако позволите да кажа, както моят голям приятел и още по-голям скулптор Вежди Рашидов казва – ако има нужда, ще ударя едно рамо! Цитирам го!“. Така завърши разговорът между Димитър Главчев и Илиана Беновска в "Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 20-и август 2022 г.