Мустафа Карадайъ, председател на ДПС, отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция след заседание на централния съвет на ДПС от 5-ти август 2022 г., излъчена директно в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz





Илиана Беновска: Колко е важна за България, не само за стабилизацията на ДПС, втората Ви среща с президента на Турция Ердоган? Каква е новата нотка, която се опитвате да внесете в България с тази среща? Още повече - ще я свържа със срещата на Ердоган с Путин. Къде влизате, Вие, и къде тръгва България, чрез Вас, в този дует Путин – Ердоган? И, Вие, ли сте част от триото?



Мустафа Карадайъ: Интересен въпрос, може би, воден от последните ни срещи, но аз този въпрос бих го свързал и в контекста на другите ни срещи. Преди месец бях в Брюксел - участвах в заседанието на Съвета на либералите преди заседанието на Съвета на Европейския съюз. Там имах възможност да разговарям и с председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел. Имах възможността да разговарям и с Макрон, който също се вижда с Путин. Имах възможността да разговарям и с Марк Рюте!



Илиана Беновска: Сега, не ми се измъквайте!Ердоган е на различно равнище?



Мустафа Карадайъ: Не се измъквам! Въпросът Ви е с определена теза, но аз искам да Ви отговарям в по-широкия контекст. Като политици в България, ние, не сме затворени в пространството. Ние сме част от евроатлантическото семейство - ЕС и НАТО. Ние имаме партньори и съюзници. Освен това, ние имаме и съседи. Освен това, ние имаме международна и геополитическа дейност, независимо дали сме на власт или в опозиция. И, ние, безспорно трябва да се виждаме -и се виждаме, и имаме партньори, с които се виждаме.

От друга страна, независимо, дали, сме във властта или в опозиция, има теми, по които няма власт, няма опозиция! А има решаване на проблемите на хората и гарантиране на сигурността и бъдещето на държавата. От тази гледна точка погледнато, въпросът Ви е много точен, коректен и ясен! Доколко е важна срещата с Ердоган, президента на Република Турция, доколко е важна за България?! Важна е темата! Темата е много важна! Ще се опитам да вместя отговора в едно изречение. При тази глобална енергийна криза, при тази криза, свързана с газа и ред други кризи, особено за газа и енергийната криза, България трябва да има поглед към всички източници за газ и изобщо суровини в енергетиката. Но, пътищата за доставка не са толкова много. Ако източниците са много, то пътищата за доставка не са неограничен брой. От тази гледна точка, Турция е една от държавите, която наистина играе много важна роля, свързана с тази част и затова е важна за България да имаме тези срещи, тези контакти! Нещо, което мога да кажа в момента като добра новина, че политическото ръководство много благосклонно и добре гледа към своите съседи, в частност и към България, в този процес!

Но, от друга страна, бих искал да продължа, ние, като политици, независимо дали сме във властта или в опозиция, трябва да бъдем много внимателни, понякога, когато даваме оценки и правим коментари и анализи за политиците в държавите наши съседки, и наши съюзници! Защото понякога можем да навредим на държавата! Ето това мога да кажа! Виждам, че ме питате конкретно какво визирам? Конкретиката е: вижте присъствието в социалните мрежи на досега управляващите! Заради някой дребен, частен, личен интерес, те поставят държавата в неудобна ситуация! Няма да конкретизирам, мисля, че сте запознати и знаете по-добре от мен!



Медия пита за модела ГЕРБ- ДПС.



Мустафа Карадайъ: Аз искам и съм много любопитен, понеже, и вие повтаряте "модела ГЕРБ-ДПС“ – на мен ми е много любопитно някой да го дефинира? Точно какво и как разбира под това понятие, което използвате – "модела ГЕРБ-ДПС“? Коалиция с ГЕРБ ние не сме имали! Не сме участвали заедно в управлението на страната!



Илиана Беновска: Искате ли отговор какъв е "моделът ДПС-ГЕРБ“? Нали, питате за нашето мнение!



Мустафа Карадайъ: Да!



Илиана Беновска: Аз ще Ви кажа моето скромно мнение! Г-н Карадайъ, това, което ви обединява с ГЕРБ са силните лидери! Почетният председател Ахмед Доган, Бойко Борисов и Вие по стъпките на Ахмед Доган! Структурите, изградените стабилни структури! Твърдият електорат, който имате! Но това, което ви обединява, е и онова, за което ви обвиняват – умеете да "раздавате порциите“, Борисов също е под такова подозрение! И имате силни бизнес връзки, което не е лошо! Затова хората ви виждат заедно! Какво ще отговорите?



Мустафа Карадайъ: ГЕРБ е нова партия. Тя възникна с пиар модела на един медиен кръг с анти - ДПС кампания! След това, в периода на дългите години, ГЕРБ основно беше на власт. Един цял цикъл в опозиция като изкарат, тогава ще видим доколко и до каква степен ГЕРБ са станали партия със стабилни структури и с ценностна база. Да, категоричен съм! Това е изпитание и за ДПС, и за всяка една политическа партия, която иска да се самоназовава "политическа партия“. Освен да изпълнява закона за политическите партии, трябва да може да изкара един пълен цикъл във властта и един пълен цикъл в опозиция. И, чак тогава, се виждат стабилните структури. Защото виждаме много субекти за властта и на властта. Идват, появяват се отнякъде, влизат във властта и след като паднат от власт – изчезват! Не твърдя, че ГЕРБ е такава, но пълен цикъл в опозиция все още не са изкарали!

Колкото до г-н Ахмед Доган – да, велик лидер! С огромен принос за България, за мирния преход в България! Философа и стратега на българския етнически модел, който от 10 години, за съжаление, не е в политиката! Разбирам, че имаме нужда от силни лидери и непрекъснато медиите, и обществото се връщат към Ахмед Доган, но като гледам тук колежките отсреща и техните години, аз мисля, че те дори нямат преки спомени за г-н Доган. Те са на по 20-25 години, да са живи и здрави! И те ще имат дълъг опит, но те сигурно не помнят г-н Доган като активен политик. Така че, г-н Доган е дал своя принос. В момента ДПС се управлява от своите колективни органи. Имаме едни стабилни структури. Издържахме на репресиите на ГЕРБ. Издържахме и на реваншистките репресии на едни "случайни минувачи“. ДПС в опозиция може да издържи. Но, ДПС, когато е била във властта през 2001 -2009 г., опитните журналисти трябва да правят и сравнителен анализ, да погледнат икономическите показатели за този период и да ги сравнят с целия 32 годишен преход. За 32 години демокрация България е имала най-добри икономически показатели, когато ДПС е участвало във властта! Безспорно метафората за "разпределянето на порциите“, правенето на бюджета – ето, аз преди малко, пак, ви дадох един красноречив пример. Нещо повече, дори, като сме в опозиция се стараем да влияем върху съставянето на бюджета, "разпределението на порциите“, за да може бюджетът да бъде в подкрепа и на бизнеса, и на хората в тези кризисни времена! Ето, това е ДПС! Има политика, насочена с отговорност към българските граждани и към бизнеса!