Държавният жп превозвач готви брадва за пътниците.

Предстои увеличение на цените на билетите. Това потвърдиха за "Телеграф“ от екипа на шефа на Съвета на директорите на дружеството Юлия Варадинова.

Анализ

В момента експерти от БДЖ правят подробен анализ на ценовата политика на дружеството, който ще бъде представен на ръководството и в крайна сметка на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който има последната дума по промяната на цените на превозните документи.

Сред мотивите за повишението на цените са увеличението на минималната работна заплата, цените на горивата, както и общата натрупана инфлация. Цените на билети и карти по БДЖ не са пипани от 2018 г. насам, когато за последно бяха индексирани.

Подход

Според източници от министерството обаче повишението няма да засегне всички влакове, а само тези, по линиите на които се постигне осезаемо подобряване или на скоростта, или на комфорта на пътуване. Целта е цените да се увеличат само там, където пътниците са усетили реално подобрение на качеството на услугата.

Към момента анализите на превозвача сочат, че реална индексация на цените спрямо инфлацията от 2018 г. насам (над 20%) е нереална от политическа гледна точка. Реално увеличението може да достигне 10% по подобрените направления.