От 12 декември започва предоставянето на финансовата помощ за най-пострадалите домакинства в наводнените през месец септември села на територията на община Карлово, съобщават от Българския червен кръст.

Средствата могат да бъдат получени в пощенските клоновете на "Български пощи“ АД, които в рамките на споразумение подписано с БЧК безвъзмездно предоставят услугата по превода на финансовите средства. Заявленията за финансово подпомагане се подават в кметствата на селата Каравелово, Слатина, Богдан, Христо Даново и Войнягово от собствениците на засегнатите имоти. 390 домакинства /1179 човека/ в селата Каравелово, Слатина, Богдан, Христо Даново и Войнягово, ще получат безусловна финансова подкрепа в размер на 940 лв. за покриване на най-належащи разходи, вкл. закупуване на нова битова техника, мебели и строителни материали.

Средствата, на обща стойност 581 000 лв., са представени след искане, което БЧК отправи към Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец по линия на Фонда за незабавно подпомагане при бедствия, поради големия мащаб на щетите в община Карлово.

Българският Червен кръст ще подпомогне общо 5000 души, пострадали от наводненията в община Карлово преди настъпване на зимните месеци с хигиенни пакети с препарати за почистване и дезинфекция на наводнените къщи. Продължава и оказването на психосоциална подкрепа на пострадалите от жители на карловските села. Ще бъдат отпечатани и информационни материали, предвидени са и посещения на екипи на БЧК в учебни заведения на територията на община Карлово, с цел обучение за готовност и реакция при бедствия, аварии и кризи.