Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), започва засилени проверки преди Никулден, информира пресцентърът на Агенцията.

Акцията е във връзка с предстоящия празник Никулден. От днес, 28.11., до 06.12.2022 г. включително, ще се проверяват обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси.

По време на проверките ще се следи за наличие на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на сроковете и условията на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиране, както и за наличието на лични предпазни средства и дезинфектанти.

Контролните органи ще обърнат специално внимание на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци.

Потребителите могат да следят за следните показатели за свежестта на рибата: върху повърхността на прясната риба трябва да има много тънък слой слуз, люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото, хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите – бистри. При натискане с пръст върху рибата, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо, напомнят от БАБХ и съветват потребителите да купуват риба само от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.