За миналата седмица Българска агенция по безопасност на храните извърши 2438 проверки в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Миналата седмица по време на официалния контрол в цялата страна, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши общо 2438 проверки в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене. Проверките са по планов контрол, по сигнали и жалби, тематични, както и проверки на кухненски блокове на детски градини и млечни кухни.

Издадени са общо 41 акта за административно нарушение и 151 предписания. Преустановена е дейността на 2 обекта заради несъответствия в хигиенното състояние.

Инспекторите от отделите "Контрол на храни“ към Областните дирекции по безопасност на храните възбраниха и насочиха за унищожаване 736,7 кг храни от животински и неживотински произход, както и 4420 броя кокоши яйца (заради неправилно етикетиране).

Основните констатирани несъответствия са предлагане на храни с изтекъл срок на годност, без документи за произход и без етикетировка, несъответствия по сграден фонд, незадоволително хигиенно състояние, както и нерегистрирани по Закона за храните работещи обекти.