От началото на 2022 година до края на месец октомври в страната са постъпили над 5000 тона птиче месо и субпродукти от Полша. Взети са 275 проби. В седем от тях е установено наличието на салмонела. Само в три проби е констатирана патогенната салмонела ентеритидис, информира Българската агененция по безопасност на храните(БАБХ), след като се появиха твърдения за занижен контрол върху пратките птиче месо от Полша.

През изминалите три години, БАБХ извършва официален мониторинг на всяка пратка птиче месо и субпродукти с произход от Полша документално и чрез лабораторни анализи за наличие на салмонела, информира БАБХ по повод  твърдения за занижен контрол върху пратките птиче месо от Полша, ви информираме, че:

Насочени за обезвреждане и унищожаване са над 8 тона птиче месо и субпродукти.

За всички пратки, в които е установено замърсяване, БАБХ е докладвала до компетентните органи на другите държави членки, чрез Системата RASFF.

БАБХ извършва проверки в складове, получаващи пратки и от други държави членки на ЕС и Украйна. Няма констатирани нарушения, се казва в прессъобщението.