Даниел Димитров - Данчо Релето и другарят му Митко Турчина са откраднали  висок клас автомобил от 2021 година. Това стана ясно след поредната успешна реализация от началото на годината по линия "Кражба на автомобили" в хода на проведената в неделя полицейска операция. Задържаните са общо четирима, съобщи репортер на "Фокус".

"Задържани са 4 лица, две от които са от активния криминален контингент по линия "Кражби на автомобили" и влияят до голяма степен на средата за сигурност, задържани са по линия - разглобяване на автомобили висок клас, година на производство 2021", сподели главен инспектор Николай Пелтеков, началник на сектор "Престъпления, свързани с МПС".

Известни на органите на МВР освен с кражби на автомобили, едно от лицата е и  причинител на ПТП. Един от задържаните е небезизвестният Данчо Релето, както вече ви споменахме. За кражбите групата е използвала хале в кв."Илиянци", София: "Халето е наето с цел да се укриват колите и разглобяват на части. Групата се наблюдава от няколко месеца от служители на СДВР", коментира инспекторът.

Пелтеков споделя, че този състав на групата е сравнително нов, тъй като при задържането на Релето преди, съставът е бил различен, а тогавашният му партньор в момента е под домашен арест.

Все още няма точни данни за стойността на откраднатия автомобил, но инспекторът сподели, че е висок клас - от 2021 година, спортно изпълнение. Колата е била разглобена за продажбата на части: "Групата извършва кражба на автомобили до три години на производство".

Относно какви функции са изпълнявали задържаните, инспекторът коментира, че Релето и Турчина са отговаряли за кражбата на автомобила, докато другите двама са били по-скоро по разглобяването.

"Другите две лица са използвани при кражбата на автомобила. Единият от тях е с доста добри познания по отношение на електрониката на автомобила, а четвъртото лице е автомонтьор и има също добри познания", каза още Пелтеков.

Инспекторът добави, че Релето се е специализирал в кражбата на определени марки автомобили, а машините, които е иззела полицията по време на задържането могат да отнемат автомобил в рамките на минута.

Все още не е ясна общата бройка на откраднатите от тях автомобили, но Пелтеков все пак се похвали, че през 2023 се наблюдава сериозен спад при кражбите на коли.

Велизара Ангелова