Десислава Атанасова и Борислав Белазелков полагат клетва като конституционни съдии. Официалната церемония ще започне в 11:00 часа днес в Конституционния съд. 

По закон двамата, посочени за конституционни съдии от парламентарната квота, трябва да встъпят в длъжност в едноседмичен срок. На официалната церемония трябва да присъстват председателят на Народното събрание, президентът и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. 

В началото на седмицата обаче президентът Радев призова Конституционния съд да не насрочва клетвата, докато не се произнесе с решение по сезирането, направено както от него, така и в последствие по образуваната жалба от "Възраждане", БСП и ИТН, във връзка избора на Атанасова и Белазелков за съдии. 

Любопитен е моментът, че заради забавянето на процедурата Белазелков и Атанасова ще трябва да изпълняват своите длъжности в условия на намален мандат - това стана след решение на Конституционния съд. Припомняме, че парламентът трябваше да попълни тези свои две квоти още през 2021 година. 

Въпреки това обаче, парламентът определи 9-годишен мандат и на двамата конституционни съди по време на гласуването през изминалата седмица. Това предизвика множество критики не само на институционално ниво, но и сред професионалните гилдии.