Пет пъти ходихме на избори, три от които бяха спечелени от ГЕРБ. Три пъти те не успяха да съставят правителство. Единственият кабинет през последните две години бе този на правителството на Кирил Петков. Това заяви пред БНТ съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов.

До няколко дни очакваме първия мандат, който ще се връчи на ГЕРБ. Те трябва да излъчат премиер. Не знам защо Бойко Борисов пита нас. Нека върнат първия мандат, ще седнем и ще преговаряме за втория мандат, разкри съпредседателят на "Демократична България".

По думите му има тежка политическа криза, защото "парламентарната република цикли".

"Разбира се, че ще преговаряме с ГЕРБ - в парламента и пред камерите. ГЕРБ имат конституционното задължение да реализират кабинет. Или предлагат премиер или да връщат мандата."

"Ако Борисов връща мандата, то трябва да е безусловно."

"Трябва да затягаме колана, ако искаме да влезем в Шенген и еврозоната", коментира Атанасов. 

След думите на Атанасов за "политическата пералня", която Бойко Борисов търси в тяхно лице, изненадващо в ефир се включи депутатът от ГЕРБ Тома Биков:

"На няколко пъти се повтори екстравагантната теза за втория мандат. Ако няма правителство с първия мандат, няма да има и с втория! По-спокойно с пералните и да гледаме сериозно. ПП-ДБ е варианта за излъчване на най-стабилното правителство. Ако те представят рационален и адекватен план, сме готови на кабинет. Няма да ходим зад загубилите избори. Няма да даваме подкрепа, защото някой си вярва, че е много симпатичен."

Атанасов реагира остро на действията на БНТ: 

"Направихте скандал. Този разговор е за парламента, не за телевизионния ефир."