Атаките на Иран срещу Израел са грубо нарушение на международното право. Това каза в bTV служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

"На днешното заседание в Министерски съвет обсъдихме ситуацията и решихме, че няма пряка военна заплаха за България, както и че извършеното действие от стана на Иран срещу Израел е грубо нарушение на международното право. Остава да проследим каква ще бъде реакцията на Израел“, обясни той.

Служебният военен министър предполага, че Израел няма да отговори толкова директно, защото има и други методи за въздействие. Той обаче смята, че няма да има ескалация на напрежението и широкомащабна война между Иран и Израел, която да засегне Близкия изток.

Атанас Запрянов коментира и номинацията си за служебен министър. Той приел поканата, която дошла лично от Димитър Главчев. "Разговаряхме с него. Оказа се, че отговарям на профила за министър на отбраната, който той търси – човек, който да е запознат с процесите и веднага да поеме управлението на отбранителната политика на държавата“, поясни той.

Служебният военен министър обясни, че в тази си роля той ще заложи на надграждането на българската отбрана. "Естествено, има сектори в отбраната, които аз не съм ръководил и нямам поглед върху тях. Тепърва ще се запозная с тях, но има процеси в армията, които не търпят отлагане“, каза още той.

Атанас Запрянов не пропусна и темата за Украйна, както и предоставянето на военна помощ от страна на България. "Има два пакета с помощи, които ще изпратим в Киев. Единият е по решение на българското правителство от ноември миналата година. Вторият е с решение на правителството от март тази година“, обясни министърът.

Той поясни, че процесът по забавяне на българската помощ за Украйна не се дължи само на министерството и обеща, че страната ни ще направи всичко възможно да ускори този процес. БТР-ите вече са пристигнали в Украйна, посочи още той, като подчерта, че помощта, която указва България, е "значителна за мащабите и отбранителните способности на страната ни“.

"Дебатът в рамките на Кримската платформа, който ще започне утре у нас, е насочен не само към помощта за Украйна, но и към сигурността в Черно море“, каза още той.