“Ще продължим с усилията си за приемане на закон за създаването на Държавен фонд за устойчиво развитие на Северозападна България". Това заяви на среща с гражданите на Бяла Слатина водачът на листата на “БСП за България" в 6 МИР Враца Атанас Зафиров.

“Законът ще даде финансовия инструментариум за развитие на Северозападна България, в която са включени областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч", уточни той.

Предвижда се създаване на Държавен фонд за устойчиво развитие на Северозапада, ръководен от министърът на финансите. Държавата ще осигурява ежегодно от централния бюджет 100 милиона лева във фонда, които ще бъдат инвестирани в различни дейности на територията на петте области. Като такива Зафиров посочи изграждането на индустриални паркове с над 40 процента общинско участие, регистрирането на туристически брандове, финансирането на регионални туристически продукти и др. 

Другият голям ангажимент пред жителите на региона е насочването на 50% от средствата които ще постъпят по линия на Споразумението за партньорство с ЕК и европейските фондове за България в размер на 11 милиарда евро приоритетно за проекти, свързани с развитието на Северна България. За сравнение, през предишния програмен период (2014-2020 г.) в северните региони на страната са инвестирани едва 27 на сто от средствата.  

“Но и 100% от средствата да насочим насам, няма ли контрол и работещи антикорупционни структури, средствата отново ще бъдат откраднати и отклонени към джобовете на обръчите от фирми, захранващи бившата власт. Ето защо най-важната задача на тези избори е да не допуснем отново ГЕРБ и сателитите им до властта. Гласувайте с номер 28 - за хората, които доказаха, че не се страхуват от мафията, не се продават и изпълняват своите обещания. Такива са кандидатите на БСП - партията на трудовите хора и справедливостта. За социална и сигурна България" каза в заключение Зафиров пред препълнената зала в културния дом на града.