Заместник-председателят на БСП и на ПГ на "БСП за България" Атанас Зафиров беше избран за ротационен втори председател на ELN Balkans Parliamentary Project - Балкански парламентарен проект на Европейската лидерска мрежа. През първата година проектът ще се ръководи от румънския депутат Бен-Они Арделиан. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

На 28 май 2023 г. Управителният съвет на Балканския парламентарен проект на Европейската лидерска мрежа (ELN) проведе своето първо присъствено заседание в Белград. Управителният съвет на парламентарния проект се състои от определен парламентарен член и заместник-член от всяка от десетте регионални държави - Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Черна гора, Северна Македония, Румъния, Сърбия и Словения - заедно с представители на ELN, включително нейния секретариат и членове на мрежата ELN.

Европейската лидерска мрежа включва настоящи и бивши министри на външните работи, отбраната и вътрешните работи, парламентаристи и ръководители на аналитични центрове и се ръководи от лорд Дес Браун от Камарата на лордовете на Великобритания и сър Адам Томпсън, бивш посланик на Великобритания.

Проектът има за цел споделянето на най-добри практики за парламентарен контрол върху политиката за сигурност с цел подобряване на управлението върху формулирането и поведението на политиката за сигурност в региона. В своята работа Управителният съвет ще се стреми да развие и подхранва приобщаваща, самоподдържаща се, междупартийна мрежа от парламентаристи. Тя да бъде подпомагана от Европейската мрежа за лидерство и регионални експерти, за да се подобри разбирането на въпросите на регионалната политика за сигурност и да се преследва възприемането на най-добри практики в парламентарния контрол и добро управление на политиката за сигурност.

В по-общ план Европейската мрежа за лидерство предлага неполитизирана международна рамка за проекта, която не е фиксирана нито на Изток, нито на Запад. Това по-скоро означава по-добра взаимна сигурност за всички с фокус върху геополитическите тенденции и проблемите на междурегионалната сигурност, включително незаконната търговия и друга престъпна дейност като средство за

постепенно изграждане на доверие в упражняването на по-голям национален парламентарен надзор върху политиката за сигурност.