"Защото беше направено по един демонстративен начин в нарушение на нашия устав и правила, както и в нарушение на добрия тон. В чл. 33 на нашия Устав изрично е записано, че Националния съвет утвърждава участието на социалисти в изпълнителната власт“. Това заяви заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров в ефира на БНТ по отношение на противоуставното за социалистическата партия вкарване на нейни членове в състава на служебното правителство.

"Не е тайна, че тримата поканени за министри бяха от критиците на предишното управление. Логично е да се очаква едно реваншистко поведение по отношение на предишния кабинет. Съвсем видимо е това и в избора за министър на икономиката и индустрията, където беше сложен човек, който само преди няколко месеца бе уволнен за лоши финансови резултати от борда на ВМЗ Сопот от предишния министър“, обясни Зафиров за фактите, които водят до заключението, че служебното правителство ще бъде реваншистко към социалистите.

По думите му, ако се погледне в състава на Министерски съвет, то хората ще видят, че там има трима бивши зам.-министри от правителствата на Борисов и това показва, че се обслужват интересите на статуквото - ГЕРБ и ДПС. "Още днес станахме свидетели на уволнение по необясними причини на член на БСП, от позицията на заместник директор на НКЖИ“, посочи социалистът.

"Служебното правителство заложи като приоритети справянето с кризата, енергийния проблем, осигуряване на честни и справедливи избори. И сега ние питаме уволнения днес човек от БСП – той ли е заплахата пред честните избори и той ли е най-големия проблем на държавата, та трябваше да се започне с тази демонстрация?“, заяви Атанас Зафиров и подчерта, че индикациите, които получават социалистите са, че това поведение на служебния кабинет ще продължи и в следващите дни.

"В петък ще стартираме нашата вътрешнопартийна процедура, ще изберем предизборен щаб и ще уточним критериите на нашите кандидати. Над 90% от ръководните органи на партията – Националаен съвет и Конгрес стоят зад ръководството и провежданите от него политики. Огромната част от членовете ни одобряват начина, по който участвахме в управлението и ние влизаме с открито лице в предстоящата кампания“, обобщи заместник-председателят на БСП за предстоящия Национален съвет на партията.

Според него левицата няма от какво да се притеснява, а поведението на групата вътрешни крицити Зафиров определи като рушащо авторитета на апртията. "И тримата министри, които сега са в служебния кабинет бяха на мнение, че трябва веднага да се отива на избори. Явно е имало предварително поет ангажимент за участие в служебен кабинет. Не е лесен процеса, но аз съм сигурен, че предстоящата кампания ще покаже кой как се е справил и кой заслужава доверието на българския избирател“, добави той.

Заместник-председателят на БСП посочи, че социалистите са се доказали като остров на стабилността и само за година от партия, с която никой не е искал да говори са се превърнали в партията на бъдещето, с която всеки иска да говори. "Увеличението на пенсиите е заложено в актуализацията на бюджета, но за съжаление не в размера, в който ни се искаше. Губим ценно време и по отношение изготвянето на бюджета за следващата година, където наистина би могло да се заложи едно сериозно осъвременяване на пенсиите. За последните 6 месеца постигнахме по-голям ръст на пенсиите спрямо последните 12 години. Преди няколко дни на Бузлуджа в очите на хората прочетохме положителната оценка, която те ни дават. Лявомислещите хора на предстоящите избори ще бъдаат още по-консолидирани“, завърши Атанас Зафиров.