БСП няма да е тази, която ще хвърля камъни или ще чертае разделителни линии. БСП няма и да е партията, която ще се превърне в участник в поредния проект за управление чрез партийно парцелиране на изпълнителната власт. Това заяви народният представител Атанас Зафиров при откриването на 50-ото Народно събрание в декларация от името на БСП, предаде репортер на "Фокус".  

"Влизаме в мандата на 50-ото Народно събрание с един голям дълг, трупан от всички нас, които сме в политика в последните години. Той е към обществото и държавата ни. Политиката се превърна в източник на кризи и конфликти, а тя изконно е средство за реализиране на идеи за развитие на обществото и държавата", заяви Зафиров.

И продължи, отчитайки негативните тенденции в българската политика от последните години: "Политиката се изолира от народа, направихме територия, запазена за избрани. Превърна се в проект. Оставихме безучастни милиони българи, които не гласуват. Ако след тези няколко месеца, отидем на нови избори, тази тенденция няма да се промени. С тази реалност трябва да е наясно всеки, който заема днес депутатската си банка".

"Отговорност, разум и диалог - това са трите ключови думи на БСП в този парламент. Колко време ще му бъде дадено зависи от нашия избор – от това дали ще продължим да хвърлим камъни, или ще ги събираме за градеж",, категоричен бе Зафиров.

Той каза, че БСП обаче няма да може да подкрепи ГЕРБ за съставянето на правителство. Въпреки  това Зафиров призова за диалог между политиците.