Цинично е в момент на криза служебното правителство да увеличава бордовете с цел постигане на удобно мнозинство, за да продължи чистката надолу по веригата


"Свидетели сме, че тази метла, която върви по министерства и агенции някак си услужливо подминава кадрите на ИТН, което би трябвало да ни довежда до още размисли по отношение на характера и организацията, която беше създадена за свалянето на редовното правителство." Това заяви заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров в ефира на BG on AIR.

“ДКК, "Кинтекс“ ВМЗ "Сопот“ - буквално бяха изтърбушени и подменени бордове и то по един доста арогантен и брутален начин. Цинично е в момент на криза да се увеличават бройките на бордовете само, за да бъде постигнато удобно мнозинство, което да направи смените надолу по веригата. Не е нещо, което не сме виждали, но този път е впечатляващ мащаба, арогантността и предварителната подготовка. Защото всичко това става за дни, a например в предишното управление първите смени, които бяха направени в бордове се случиха 5 месеца след встъпването в длъжност на правителството“, категоричен бе Зафиров относно чистката на служебното правителство срещу кадрите на социалистическата партия.

По думите му безспорно най-горещата тема в момента е тази за енергетиката и начина, по който това се отразява върху нашите сънародници. "Затова ние предлагаме 4 спешни мерки – първата от тях е налагане на мораториум върху цената на газа. Това е мярка, която доказа своята ефективност, защото февруари месец ние замразихме цената на електроенергията и това позволи на милиони наши сънародници да преодолеят тежката зима. Така ще помогнем освен на потребителите и на индустрията, защото газ потребяват над 28 хиляди фирми с повече от 250 хиляди работници, които формират близо 82% от БВП. Когато няма икономика, няма и как да има силна социална държава“, обобщи заместник-председателят на БСП за приоритетите на левицата.

"Втората спешна мярка е продължаване на енергийните помощи за бизнеса, като може да се даде компенсация и за газа по модела, както беше направено с цената на електроенергията. Зад тези наши идеи стои гръбнака на българската икономика. Третата мярка е социална и тя цели да увеличи кръга на хората получаващи енергийни помощи, както и тяхната стойност да бъде увеличена“, обобщи той за останалите мерки, които БСП предлагат и добави, че последната, но не и по значение е това, което социалистите говорят още от април месец, а именно възобновяването на преговорите с "Газпром“ и изрази учудване от факта, че служебното правителство все още не е предприело стъпки в тази посока.

"Според нашите експерти това е още една стъпка към окончателното ликвидиране на "Булгаргаз“ и обслужване на чужди интереси. Един прост преглед върху кадровите решения показва, че в борда на "Булгаргаз“ има всичко друго, но не и хора, които разбират от материята“, категоричен бе Зафиров относно назначението на Деница Златева за председател на Съвета на директорите на "Булгаргаз“ и подчерта, че БСП ще направят така, че българското общество да разбере, ако там се е случвало нещо нередно.

"Базата за стабилно мнозинство трябва да бъде разграждане на модела ГЕРБ, защото за 6 месеца ние направихме доста плахи стъпки в тази посока. Нека видим сега служебното правителство какво ще направи за 2 месеца, защото освен да се занимават с уволнения и смени на бордове, областни управители и всичко останало, то е време да започнат работа по отстраняване на недобрите практики от управлението на ГЕРБ. Всички партии, които декларират и работят срещу този модел биха били наши съюзници, но за съжаление служебния кабинет прави стъпки точно в обратната посока“, обобщи социалистът за ефекта от действията на служебното правителство назначено от Румен Радев.

В заключение Атанас Зафиров заяви, че атаките срещу БСП ще се отразят консолидиращо на партията, защото вече нещата са се видели в истинската им светлина. "Ние винаги сме се борили за успех и победа, но нашите сънародници ще преценят. Резултатите, които показахме през последните 6 месеца ни позволяват да влезем с гордо вдигната глава в тези избори, защото доказахме, че можем да управляваме и да има социална държава“, завърши той.