“За съжаление, инцидентът със загиналите полицаи в Бургас е една зловеща илюстрация на безсилието на държавата вече много години да се справи с каналджийството и с корупцията в системата на МВР. И с разхищението на държавни средства, защото изграждането на т.нар. защитно съоръжение по границата се превърна в едно от най-скъпите инфраструктурни съоръжения въобще в историята на страната. Там бяха похарчени близо 200 млн. лв., за да бъде днес то в този си вид и да позволява безпрепядственото проникване на огромни групи от мигранти на територията ни." Това заяви заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров в предаването “Денят On Air" по Bulgaria On Air, съобщиха от пресцентъра на БСП.

По неговите думи държавата трябва да мобилизира всичките си усилия за решаването на мигрантския въпрос, включително и включването на армията в охраната на границата. “Преди две Народни събрания беше изчислено, че около 4.2 млн. лв. на месец би струвало разполагане на 1 050 дущи личен състав и 145 единици техника. Беше преценено, че това е достатъчно да бъде задържан и един по-сериозен мигрантски натиск", припомни Зафиров.

Той подчерта, че не случайно в предизборната програма на БСП е записано пълно ликвидиране на каналджийството в страната чрез създаване на съвместни екипи от МВР и ДАНС в партньорство с специалните служби от ЕС.



“Не трябва да се допуска да стане такъв инцидент, за да се активизира държавата и да покаже, че има воля да се справи с този проблем. Няма да стане без разрушаване на схемите и без бъркане в раната. Сега се дава обяснение, че проблемът е на средно ниво, но без сериозни протекции този канал не може да съществува", обясни заместник-председателят на БСП.

“Елементарната сметка показва, че една трета от необходимите ни количества от газ просто няма откъде другаде да дойдат на този етап, така че няма нищо по-логично да се обърнем към “Газпром". Тук не трябва да има геополитика, а защита на националните интереси и защита на бизнеса, защото, ако искаме да имаме социална политика, за каквато от БСП пледираме, трябва да имаме работещ бизнес", коментира Атанас Зафиров относно подновяването на преговорите за внос на руски газ.

“Ще водим позитивна кампания със силни послания. Основен акцент ще бъдат нашите постижения, които постигнахме като участници в това управление, основно в социалния веткор. И това, което не успяхме да свършим, но сме заложили в нашата програма", каза още той.

Зафиров видя в предложението за референдум на Слави Трифонов за президентска република едно безсилие, породено от това, че най-вероятно “Има такъв народ" няма да влязат в парламента. “Поведението на ИТН в последните три парламента следваше логиката на рушенето, а сега това прозвуча и в изказването на г-н Трифонов. В момента трябва да говорим за градеж, не за рушене. Такъв референдум би бил и противоконституционен", изтъкна социалистът.