"Ако се докаже, че е имало манипулация на машините, това е  удар по демокрацията и е държавен преврат," така заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров коментира разменените вчера в НС остри реплики между БСП и "Продължаваме промяната" по повод съмненията за манипулации на резултатите от последните избори от страна на ПП.

"ПП се държат като сърдити деца, но ние сме заявили, че ако бъдем поканени на разговорите (б.р разговорите за съставяне на правителство), ще се явим.

Ще водим разговори с един спокоен тон и може да си кажем много неща. Няма да е сериозно да зачеркнем втория мандат. Ще положим всички, подчертавам всички усилия да има правителство", каза още Зафиров.

Ако партиите си играят на сърдити деца, виждаме резултатът какъв е -  среднощни заседания и ниска легитимност на всички държавни органи, стана ясно от думите му.

По повод очертаващото се "ново ляво", начело на което заставата АБВ, Татяна Дончева, Георги Кадиев, Мая Манолова и Красимир Янков, заместник-председателят на БСП каза, че едва ли ще се роди нещо ново, лявото няма как да се случи без БСП.

"Това са все хора, минали на някакъв етап и напуснали със скандал БСП, поради нереализирани някакви лични амбиции. Абсурдно е да се поставят предварителни условия към нас от тези хора, с тях са водени множество разговори, но повечето от тези разговори са приключвали на фаза кой да е водач на листа и колко от неговите хора да бъдат включени в листите. Не  е това смисълът от създаване на ляво обединение", каза още Зафиров, като допълни:  "Другата седмица ще обявим сериозни и адекватни мерки в тази посока. БСП трябва да лидира в този процес като най-голямата партия в лявото пространство".

Атанас Зафиров коментира за БНТ и поведението на президента Румен Радев по отношение на преговорите за съставяне на правителство и към политическия процес: " При срещата ни с президента беше демонстрирано определено отношение към нас, това не е приятно, аз съм изтъркал два чифта обувки, за да изберем този президентски екип. Всичката тази непоносимост сред политическите партии и в обществото,  провокирана по определени начини, налива вода в мелницата на прокарващите идеята за силната ръка, за президентска република".