Общинският съветник от Пазарджик и координатор на Републиканци за България за областта Атанас Шопов изрази радостта си от факта, че благодарение на силния обществен натиск кметът на града Тодор Попов е дал назад за продажбата на Бабина гора. Това съобщиха от пресцентъра партията.

Припомняме, че тя е разположена върху 803 декара в землищата на няколко села от община Пазарджик и представлява естествено залесил се район с богато разнообразие от растителни видове. Освен че е един от последните естествени зелени филтри в близост до Пазарджик, гората е и естествено обиталище за развъждане на малък и среден дивеч. Срещу желанието на кмета да продаде гората на безценица се обявиха стотици граждани, ловци и природозащитници. Остра бе и реакцията на няколко кмета на села, както и общински съветници, които заплашиха кмета Тодор Попов, че ще подадат оставки ако това се случи.

"Ако продаваш 803 декара за 1 280 000 лв., обаче подаряваш с това на бъдещия купувач дървен материал на стойност 1 200 000 лв., тогава колко ще спечели Общината? Скъпи приятели и съграждани, ние успяхме! Доказахме, че силата на общността е по-голяма от капризите на всеки самозабравил се политик“, казва Атанас Шопов.

Остра реакция е имало и от няколко кметове на села, както и общински съветници, които са заплашили Тодор Попов, че ще подадат оставки ако това се случи.

Вероятно това е едната причината той да се изплаши и да оттегли предложението си. Друга възможна причина е излязлата експертна оценка, че ако бъде осъществена такава продажба Общината ще бъде ощетена, тъй като няма да бъде включена в продажбата цената на дървения материал, а само на самия имот за гората 1 282 000 лв. "Ако от 1 282 000 лв. (предложена от кмета цена за гората) извадим сумата от 1 200 000 лв. (реална цена на дървения материал, която услужливо е спестена на купувача) това прави остатък от 82 000 лв., който остава реално за Общината от цялата сделка за 803 декара. 82 000 лв. разделено на 803 декара = 102 лева за декар. И за да е още по-ясно, ако не бяхме спрели сделката Общината щеше да продаде имота за цена от 10 стотинки за квадратен метър. Математиката е точна наука и не лъже.

Успяхме заедно и спряхме продажбата на гората. Засега!“, каза общинският съветник от Пазарджик. Атанас Шопов изказва благодарност към всички за подкрепата за тази кауза.