Кохезионната политика, или политиката на сближаване, има за цел да помага на онези региони, които са по-слабо развити, и които имат нужда да догонят центъра на нашия съюз. Средствата трябва да отиват в услуги и проекти, които повишават заетостта, създават възможности, подобряват качеството на образованието и на здравеопазването. Европейските средства и ползата от тях трябва в по-голяма степен да достигат пряко до гражданите. Тази позиция защити в чешката столица Прага на заседанието на министрите, отговарящи за кохезионната политика, вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, съобщиха от пресцентъра на министерството

"Заявихме и позицията си, че освен за важните цели, свързани със зеления и дигитален преход, Европа трябва да работи и за решаване на демографските си проблеми. Именно демографската криза е едно от основните предизвикателства пред България", подчерта Пеканов.

България настоява да се намери общоевропейско решение по отношение на енергийната криза, като в рамките на новия инструмент RePowerEU да бъдат изработени поредица от механизми, които да отговарят на нуждите на отделните страни-членки.

В рамките на посещението вицепремиерът Пеканов проведе двустранна среща с еврокомисаря по кохезионна политика Елиза Ферейра, по време на която отново подчерта нуждата с инструментите за сближаване да работим върху демографския проблем. "Обсъдихме някои отворени казуси пред България, както и трудностите, които може да имаме по отношение на Фонда за справедлив преход", добави той.

Пеканов проведе разговор и с хърватската министърка Наташа Трамишак, с която обсъдиха текущия в Хърватия процес по приемане на еврото - как гражданите оценяват процеса, какви са казусите, които трябва да решават хърватските власти и как обществото реагира на тях. "Обсъдихме защитните механизми, които хърватската държава е предприела, за да се движи този процес по най-добрия начин", коментира Пеканов.

Българският вицепремиер по управление на европейските средства имаше среща на четири очи и с държавния секретар на Германия Свен Гиголд. "Разговаряхме за важните приоритети пред България - за членството ни в Шенген и в Еврозоната. Повдигнахме въпроса и за необходимостта Европейският съюз да направи общи поръчки на газ, за да успее да се справи с текущата криза", заяви заместник министър-председателят.

"Уверен съм, че заедно можем да бъдем по-силни и Европа да се движи успешно напред", обобщи той.