Заместник министър-председателят Атанас Пеканов е новият председател на Съвета за развитие на гражданското общество /СРГО/, реши правителството.

Като консултативен орган на Министерския съвет за разработване и провеждане на политики за подкрепа на развитието на гражданското общество, СРГО се ръководи от вицепремиер - единственият представител на държавата в Съвета, който води заседанията му, но не участва в гласуването при вземането на решения. 15 са членовете на консултативния орган, 14 от които са юридически лица с нестопанска цел с минимум 5 години опит в осъществяването на общественополезни дейности в подкрепа на развитието на гражданското общество и гражданското участие.

Съставът на СРГО бе определен с национално електронно гласуване и включва организациите Фондация "Български център за нестопанско право“, Сдружение "Български дарителски форум“. Фондация "Работилница за граждански инициативи“, Фондация "Светът на Мария“, Фондация "Български фонд за жените“, сдружение "Асоциация на европейските журналисти - България", Фондация "Заедно в час“, Сдружение "Български Червен кръст“, Сдружение "Български хелзинкски комитет“ , Фондация "За нашите деца“, Сдружение "Асоциация на парковете в България", Сдружение "Българска асоциация за алтернативен туризъм“, Фондация "Карин дом“ и Сдружение "Еквилибриум“.